Mitől lesz valaki hatalmas eredményeket felmutató, sikeres vállalkozónő? Hogyan lehet felépíteni egy olyan életet, amire mindig is vágytál? Milyen szerepet játszik a tudatos marketing a vállalkozásunkban? 

A Zsolya Communication új sorozatában olyan sikeres vállalkozónőket mutatunk be, akiktől érdemes tanulni. Arról faggatjuk őket, milyen kihívások szegélyezték útjukat, hogyan állnak helyt életük sokszínű szerepeiben, s mi a legjobb tippjük arra, hogy igazán önazonos életet építsünk magunknak.

Első vendégünk Mocsár Évi, a KUBIK Coworking társtulajdonosa, a Zsolya Communication közösségének aktív tagja.

„Nem bánom, hogy sokszor éjszaka vagy hajnali ötkor dolgozom. Ezt az életet én választottam. Cserébe kilenckor lemehetek futni.” – mondja Évi lelkes, lendületes hangon. Nem tudok nem hinni neki, annyira inspiráló a bátorsága, hogy megálmodott egy életet és meg is valósította. 

 

Temesvári Orsolya interjúja. 

 

fotó: Sáry Adrienn

 

Miért és hogyan lettél vállalkozó, miként alakult a személyes vállalkozói sztorid?

Korábban nagyvállalatok marketing csapatát erősítettem, hazai és nemzetközi projekteken dolgoztunk. Imádtam a pörgést, a kampányokat és persze a csapatot, akikkel volt lehetőségem együtt lenni. Rengeteget tanultam ebből a világból, nagyon szerettem, de érkezett az életembe egy új package deal: három csodálatos kis nő és a fantasztikus apukájuk, aki hozzám hasonlóan rengeteget dolgozik. Ja, és persze a két kutyánk.

Ez egy több éves önismereti folyamat volt, hogy rájöjjek, hogy bár úgy érzem, hegyeket tudnék megmozgatni a lelkesedésemmel és a tapasztalatommal bármilyen cégnél, a családi életünk egyszerűen nem egyeztethető össze egy klasszikus időbeosztású munkahellyel. 

A KUBIK Coworking egyik tulajdonosa vagyok. Ez egy óriási kihívás (volt) nekem. A COVID-19 után érkeztem a csapatba egy olyan helyzetben, amikor gyakorlatilag teljesen újra kellett definiálni az irodát és a projekteket, megtalálni a missziónkat. De úgy érzem, a csapattal túlszárnyaltuk a legmerészebb álmainkat is.

 

Kérlek, mesélj egy kicsit a váltás érzelmi hátteréről! Milyen érzések, gondolatok dolgoztak Benned?

Nem volt könnyű az eleje. Nagyon nehezen értem ide és vállaltam fel a vállalkozói és a vezetői  szerepet. 

Rengeteg kérdés volt bennem azzal kapcsolatban, hogy mi van, ha nem jön be, amit kitaláltam. A felelősség hamar nyomni kezdte a vállam és majdnem megtorpantam. 

Végül külső segítségre volt szükségem, a Zsolya Communication csapatán keresztül ismertem meg Fischer Mónit, aki egy coaching folyamat során segített nekem. Nagy kérdés volt számomra, hogy ha van egy iroda, amit nem én alapítottam, akkor az hogyan lesz mégis az enyém.

Ezzel kapcsolatban volt Mónitól egy kulcsmondat, miszerint akkor fogom tudni magaménak érezni és teljes egészében felvállalni a vállalkozást, ha a saját képemre formálom.

 

Említetted, hogy ennek a segítő folyamatnak volt egy nagyon erős önfelszabadító hatása. Mit jelent ez?

Talán azt, hogy önmagunkkal kell jóban lenni. Ez egy nagyon fontos gondolat a mindennapokban.

Az egyik alkalommal arról beszélgettünk, milyen a számomra ideális nap. Először nem is értettem a kérdést, alig mertem megválaszolni, féltem, hogy biztos hülyeségeket fogok mondani.

Aztán a folyamat során szépen lassan kiderült, hogy egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott ötlet az, hogy beleférjen az életembe a sport, a kreatív időtöltés, a gyerekeimmel töltött idő, a kávézás a barátokkal és a munka. Rájöttem, hogy ebbe az irányba célszerű alakítani az életemet, mert ha a privát oldala jól működik, akkor a szakmai oldala is alakulni fog.

Önazonosság, önmagunk elfogadása. Számomra ez a kulcs.

 

Mi volt az első legnagyobb projekt a KUBIK-ban? Mi volt a kedvenc eseményed?

Nem tudok egyes eseményeket kiemelni, mert annyi mindent csináltunk. A konkrétumoknál talán sokkal fontosabb az az út, amit bejártam és járok most is.

Szerencsére azóta töretlen a növekedés, amióta csatlakoztam a csapathoz, de hónapokig nem tudtam még magamnak sem beismerni, hogy ez a beletett munka és energia gyümölcse. Sokáig nem mertem elhinni, hogy a hónap végén mit mutatnak a számok, azt hittem, biztos csak szerencsénk volt. 

Most már látom, hogy ez egy szép történetté fejlődött, organikusan, a beletett munka nyomán, a közös fejlődéssel. Hálás vagyok, mert nagyon jó csapat van mellettem, fantasztikus bérlőink és olyan remek együttműködő partnereink vannak, mint például a Zsolya Communication is.

Nagy (volt) rajtam a felelősség, a teher, de úgy érzem, hogy a vállalkozás fejlődése megmutatja, hogy együtt mire vagyunk képesek, hogyan és milyen irányba tudunk fejlődni és mi mindent tudunk közösen létrehozni.

 

Mi segített az időn és a közösség fejlődésén kívül abban, hogy elhidd: jól csinálod?

A legfontosabbak a számok, hiszen nap végén és a hónap végén ez dönti el, mennyire sikeres egy vállalkozás.

Illetve ami még egy nagyon fontos indikátor volt, hogy azután, hogy megterveztem, milyen lenne számomra egy ideális nap, hirtelen azt vettem észre, hogy ezek a tervek meg is valósulnak. 

A vállalkozás óriási szabadságot adott nekem. Félve mondom ki, de engem nem stresszel az iskolai szünetek közeledése, mert olyan dolgot csinálok, ahol ez egy jó élmény a gyerekekkel, nem pedig egy megoldandó feladat.

Számomra a munka és a magánélet egyensúlyát a KUBIK Coworking hozta el.

 

Hogyan alakulnak a partneri együttműködéseid?

Abszolút intuitív módon döntök, a kémia számomra nagyon fontos. 

Amikor úgy érzed, azonnal egy nyelvet beszéltek valakivel és egy óriási projekt részleteit le tudjátok beszélni egy óra alatt, annyira könnyen értitek egymást. Amikor nem csak beleerőszakolod magad a munkába, hanem organikusan kinövi magát ez a helyzet.

Ezzel kapcsolatban rengeteget tanulok a Zsolya Communication csapatától és Orsitól. Én abszolút haszonélvezője vagyok az Orsi által létrehozott közösségnek, a személyes találkozásoknak, az online kapcsolódásoknak.

Nagyon fontos számomra a közös értékrend ebben a közegben, egymás tisztelete, támogatása, bátorítása, ami számomra is alapvető.

Sőt, olyan életre szóló tanulságokat is kaptam ott, ami hónapról hónapra eszembe jut, ahogy dolgozom.

 

Tudsz példát mondani?

Igen, a kedvencem: „Tervezés, tervezés, tervezés!”

Azt gondolom, hogy vállalkozóként nagyon tudatosan kell bánni az időnkkel, az ötleteinkkel, a céljainkkal. Mindenre időt kell hagyni magunknak, érdemes mindent részleteiben megtervezni, hogy ne ússzunk el a feladatainkkal, ne történjen meg, hogy hetekig nem foglalkozunk egy projekttel, nem válaszolunk egy emailre.

Abban a nagy szabadságban, amit a vállalkozói lét biztosít, nagyon is szükség van a tervezésre.

 

fotó: Jancsó Gergely

 

A Zsolya és közted az egyik legalapvetőbb kapcsolódási pont a tudatos online marketing. Hogyan alakult ez a KUBIK történetében? Mit jelent ez Számodra vállalkozóként?

A tudatos marketing számomra a folyamatos fejlődést jelenti akár a web, akár az egyes közösségi média platformok tekintetében. Emellett az esemény marketing és a sales marketing kap óriási szerepet.

A legfontosabb azonban a bérlőink, partnereink elégedettsége. Az ajánlások. Ha valaki elégedett a szolgáltatásainkkal, az mesélni fog rólunk másoknak is, akik aztán szintén az ügyfeleink, bérlőink lesznek. Ez ilyen egyszerű. Ez egy alapvető cél, a legmegbízhatóbb marketingforrás.

Emellett nagyon aktívan részt veszek a női vállalkozói közösségekben, körökben, például azokban, amiket Orsi is létrehozott.

Ezeket kötelezően felírnám receptre minden vállalkozónőnek, mert nem volt még olyan offline közösségi esemény, ahonnan ne fülig érő szájjal, rengeteg ötlettel és kapcsolattal jöttem volna el.

Vállalkozóként az új ötletek, a megújulni képesség a legfontosabb, amit a személyes találkozásokból, kapcsolódásokból, az új nézőpontokból nyerhetünk ki legjobban. Nagyon szeretem ezeket az eseményeket, ezeket a közösségeket, ahol egy jó beszélgetésen keresztül tudunk hatni egymásra.

 

Van olyan nap, amikor úgy érzed, semmi kedved ehhez az egészhez?

Persze! Kiváló halogató művész tudok lenni, de ezzel kapcsolatban is tanultam egy klassz módszert Orsitól.

Ő mondta nekem, hogy érdemes mindig „lenyelni a békát”, vagyis elsőként megcsinálni a legnehezebb feladatot, amit legszívesebben a szőnyeg alá söpörnék, nem is gondolnék rá, mert túl bonyolult, túl hosszú idő kibogozni. 

Ma már odafigyelek arra, hogy mindig így tegyek, mindig megcsináljam a nehéz feladatokat, utána pedig jut idő a többire. Ez ráadásul ad egy nagyon erős megnyugvást, felszabadultság érzést, lendületet.

Illetve tudatosan emlékeztetem magam arra, hogy olyan életet élek, amilyet szeretnék, függetlenül az aktuális, pillanatnyi nehézségektől, kellemetlen feladatoktól. 

Hiszen nem tudnám elképzelni az életemet sem a családom, sem pedig a munkám nélkül. 

 

Van bármi, amit üzennél a már működő vállalkozói közösségnek vagy azoknak, akik most vágnának bele?

Az egyik az, hogy aki éppen döntéshelyzet előtt áll, mindenképpen kapcsolódjon be valamilyen női vállalkozói közösségbe, nyerjen inspirációt, bátorítást, támogatást. 

A másik pedig egy számomra nagyon kedves gondolat, miszerint a lelkesedés diktálja az iramot és a kitartás éri el a célt

Ebben nagyon hiszek, hogy dolgoznunk kell azért, hogy a mindennapjaink olyanok legyenek, amilyennek mi szeretnénk látni őket. 

Az ölünkbe hullani semmi nem fog, de ha lelkesen, kitartóan dolgozunk, mindig meglesz az eredmény.

 

Köszönöm a beszélgetést!

 

Bízunk benne, hogy Évi története Téged is arra ösztönöz, hogy merd megálmodni, megtervezni és megvalósítani azt az életet, amit valóban élni szeretnél. 

 

Tarts velünk a Zsolya Communication blogján az inspiráló női vállalkozókról szóló sorozat további részeiben is. Ha van ötleted, kinek az életéből szeretnél inspirálódni, küldd el javaslatodat a hello@zsolya.com e-mail címre!