Egyre több vállalat és fejlesztő kezdi felfedezni a ChatGPT nevű nagyméretű nyelvi modell elképesztő lehetőségeit. A modell megdöbbentő képességekkel rendelkezik a nyelvi feldolgozás területén, és egyre több teret nyer a fejlesztők és a vállalatok körében. Az okos asszisztensektől a chatbotokon át a fordítórendszerekig, a ChatGPT-vel való munka lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy új szintre emeljék a nyelvi feldolgozás képességeit és folyamatosan újabb alkalmazásokat hozzanak létre. A cikkben bemutatjuk, hogyan használható a ChatGPT a nyelvi feldolgozásban, és hogyan nyithat új lehetőségeket a felhasználók számára.

 

Izgalmasnak és tudományosnak hangzik, ugye? Gondoltad volna, hogy a fenti bevezető gondolatokat egy mesterséges intelligencia, vagyis a ChatGPT írta? Nézzük meg, hogyan lehetséges mindez!

 

 

Mi is az a ChatGPT?

A ChatGPT egy mesterséges intelligencián alapuló chatbot, amely a felhasználók kérdései és utasításai alapján valósághű szöveget alkot. Egy olyan intelligens, hálózatokon alapuló rendszer, amely hatalmas mennyiségű meglévő, ember által generált szöveget dolgoz fel, értelmez és hoz létre valami újat. A felhasználóknak elég csak egy rövid, de minél konkrétabb utasítást adni, hogy mire van szükségük, a többit pedig elintézi a mesterséges intelligencia.

 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mire jó mindez a vállalkozásodban. Csak néhány példa, hogy mire használhatod az olyan eszközöket, mint a ChatGPT:

 

 • Kutatási terv összeállítása
 • Brainstorming
 • Marketingtartalom készítése
 • Számítógépes kód írása
 • Egy szöveg lefordítása
 • Az értékesítési folyamatok részeinek automatizálása
 • A felhasználói élmény és az ügyfélelégedettség növelése

 

A mesterséges intelligencia jelenlegi korlátai

Amellett, hogy a ChatGPT egy igen szórakoztató eszköz, ami akár még hasznos is lehet, fontos, hogy felhasználóként figyeljünk az alábbi korlátokra, veszélyekre:

 

 • Előfordul, hogy a rendszer tudományosnak hangzó, de valójában hibás vagy értelmetlen szöveget alkot.
 • A ChatGPT-t 2021-ben készítették, abban az évben „tanult”, azóta nem fejlesztették, így előfordulhat, hogy az azóta történt eseményeket nem vagy nem megfelelő mélységben ismeri, így ezekkel kapcsolatban nagyobb eséllyel ad helytelen válaszokat.
 • Az eszköz kifejezetten érzékeny az utasítások megfogalmazására, bizonyos szavakat nem ért, esetleg félreért, ha azonban egy kicsit átfogalmazzuk az utasítást, akár tökéletes választ is adhat.
 • Egy chatbot ideális esetben vissza tudna kérdezni, ha nem egyértelmű számára az utasítás, a ChatGPT azonban általában megpróbálja kitalálni, mire gondolhatott a felhasználó.
 • A rendszer sokszor zavaróan bőbeszédű és túl sokszor használ bizonyos szavakat, hajlamos a szóismétlésre.
 • Bár a készítők szándéka szerint rendszer képes kiszűrni a káromkodást, mégis előfordulhat, hogy trágár tartalmat generál, a feltehetően rosszhiszemű utasítás alapján.
 • Bizonytalankodásra adhatnak okot az adatvédelmi, illetve a kiberbiztonsággal kapcsolatos megfontolások, ugyanis a ChatGPT még nagyon fiatal, könnyen valamilyen támadás áldozata lehet, terjeszthet vírust.

 

 

Mit hoz a jövő?

A ChatGPT 2022. november 30-a óta érhető el, egyelőre ingyenesen használható. A kaliforniai OpenAI szoftvercég az eszköz megjelenése óta sokféle etikai kérdéssel küzd, részben a fent felsorolt veszélyek, részben pedig amiatt, hogy az előállított szövegek nagy részét nehéz megkülönböztetni az ember által írt szövegektől.

 

Sokan úgy gondolják, hogy a mesterséges intelligencia egy idő után kiszorítja az emberi munkaerőt, hiszen az automatizációnak köszönhetően jelentősen olcsóbban és gyorsabban hozzá lehet jutni a kívánt eredményhez. Ugyanakkor ezek a robotok számos olyan dologra képtelenek, amiben egy ember kiváló lehet: ilyen például a kreativitás, a kritikai gondolkodás vagy a stratégiai döntéshozatal.

 

Összességében ezek az eszközök magukban hordozzák a hatékonyságnövekedés és a produktívabb munkavégzés lehetőségét, de a széleskörű használathoz rengeteg időre, tapasztalatra és tesztelésre van szükség. Annyit azonban már most biztosra vehetsz, hogy a csapatunk által írt blogbejegyzések és közösségi média posztok mindig a tudásunk és szakmai tapasztalataink legjavát tükrözik és talán nem túlzás azt mondani, hogy egy kicsit a szívünk és a lelkünk is benne van. Ezt biztos, hogy egyetlen chatbot sem tudja utánunk csinálni…

 

Reméljük, érdekesnek találtad a fenti cikket, ha tetszett, mindenképpen oszd meg másokkal is! Ha pedig kérdésed van, keresd bátran a Zsolya Communication szakértőit a [email protected] email-címen.

 

fotók forrása: Freepik