Vállalkozóként nagy valószínűséggel azért használod a közösségi médiát, hogy ismertebbé tedd a márkádat, közösséget és követői bázist építs és értékesítsd a termékeidet, szolgáltatásaidat. Ehhez azonban nem elég jónak lenni, annak is kell látszani, szoktuk mondani sokszor a Zsolya Communication csapatában. Azaz nem mindegy, mit, mikor és milyen formában osztasz meg ezeken a felületeken, ahogyan az sem, el tudod-e érni, hogy a Te tartalmad jelenjen meg elsőként a hírfolyamban.

 

Az alábbiakban megmutatjuk, mit tehetsz, hogy az Instagram algoritmusa a Te tartalmaidat helyezze előtérbe. Olvass tovább!

 

 

Mi is az az algoritmus?

A közösségi média (s így nyilvánvalóan az Instagram) algoritmusa valójában egy szabályösszesség, ami az adott felületre feltöltött tartalmakat rangsorolja. Vagyis meghatározza azt, hogy amikor felhasználóként belépsz az Instagram fiókodba, mit és milyen sorrendben láthatsz.

 

Az algoritmus minden egyes tartalmat megvizsgál: a metaadatoktól (képleírások, alternatív szövegek) a hashtageken át az elkötelezettséget mutató számokig mindent csekkol és minden egyes felhasználónak azt mutatja, amit az feltehetően látni szeretne vagy ami számára a korábbi felhasználói adatok alapján a legérdekesebb lehet. Hiszen az algoritmusnak valójában egyetlen célja van: minél hosszabb ideig tartsa a felhasználókat a felületen.

 

Felhasználóként hogyan tudod a saját előnyödre fordítani mindezt?

Egyszerűen fogalmazva úgy, ha olyan tartalmakat készítesz, amelyek rengeteg interakciót (vagyis kattintást, lájkot, kommentet, megtekintést és megosztást) generálnak. Próbáld ki az alábbi módszereket:

 

 

Készíts izgalmas Reels-eket!

Az Instagram Reels népszerűsége töretlen, így javasoljuk, hogy a képes posztok mellett szánj időt és energiát arra, hogy jó minőségű, releváns és érdekes videókat készíts. Ha inspirációra van szükséged, olvasd el korábbi tippjeinket!

 

Kedvenceink: az aktivitást serkentő matricák!

Mindenki szereti, ha elmondhatja a véleményét, a követőid esetében sincs ez másként. Tarts „Kérdezz tőlem valamit!” napot, indíts szavazást, kérd ki a követőid véleményét, ezzel is növelve a profilod aktivitását.

 

Tipp: Miután kikérted a követőid véleményét, ne felejtsd el megköszönni nekik és apró változásokkal, javításokkal gyakorlatban is megvalósítani mindazt, amit visszajelzésként hallottál. Hidd el, vásárlóid értékelni fogják!

 

Indítsd el a párbeszédet!

A Feed-ben szereplő posztok rangsorolása kapcsán nagyon fontos szempont a lájkok és a kommentek száma. Használd ki ezt, tegyél fel kérdést a posztokban, írj valami meghökkentőt vagy kérd ki a követőid véleményét, s ne felejts reagálni, tovább kérdezni!

 

Tipp: Bármilyen egyszerűnek is hangzik, kiváló módszer lehet az aktivitás serkentésére, ha egyszerűen megkéred a követőidet, hogy mondják el a véleményüket kommentben, taggeljenek be valakit, akinek a posztod érdekes lehet vagy akár csak kattintsanak a bio-ban lévő linkre!

 

 

Ne feledd a hashtageket és a kulcsszavakat!

Nagyon sokan különféle kulcsszavak vagy hashtagek alapján keresgélnek, ezért fontos, hogy pontosan tudd, milyen feliratot adsz egy poszthoz és milyen, a vállalkozásod számára releváns hashtageket használsz.

 

Fontos, hogy ne bízd a véletlenre a hashtagek használatát, mindig végezz megfelelő kutatást, hogy melyik, általad relevánsnak gondolt hashtag hogyan teljesít! Sőt, figyelj arra is, hogy időről időre lecseréld ezeket az iparágat érintő legújabb változások mentén.

 

Figyeld az analitikát!

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni: a közösségi média a kísérletezés terepe, előfordulhat, hogy ami az egyik profilnál beválik, egy másiknál semmilyen eredményt nem hoz és fordítva.  Éppen ezért mindig figyeld az egyes platformok analitikáját, hogy lásd, milyen típusú poszt volt a legnépszerűbb, mikor aktív a célközönséged, milyen úton jutnak el a tartalmaidhoz.

 

Fontos, hogy mindig az adott platformnak, a vállalkozásod értékeinek és legfontosabb üzenetének megfelelő tartalmat készíts és posztolj, mindig olyat, ami önazonos a vállalkozásoddal és végsősoron önmagaddal. Ne ijedj meg, ha elsőre valami nem jön be, próbálj ki valami mást, posztolj rendszeresen és ami a legfontosabb: érezd jól magad!

 

Bízunk benne, hogy a fentiek megfelelő löketet adtak ahhoz, hogy felpörgesd vállalkozásod Instagram jelenlétét. Ha további inspirációra van szükséged, csatlakozz hozzánk az Első lépéseink Facebook csoportban, legyél Zsolya Social bank előfizető vagy jelentkezz konzultációra a [email protected] e-mail címen!