Nem győzzük ismételni önmagunkat: 2022-ben a közösségi média felületeken a videós tartalmaké a főszerep. Ha szeretnél lépést tartani versenytársaiddal, megcsillogtatni a Benned rejlő kreativitást vagy egyszerűen csak felpörgetnéd a tartalmaid elérését, olvasd el az alábbi gondolatokat, hogy minél jobb minőségű videókat készíthess!

 

Cikkünk második felében arról olvashatsz, milyen utómunkálatok szükségesek a videó elkészítése után.

 

 

Egy sikeres videó felépítése

 

Egy valamirevaló videó három fő részből áll: csali, tartalom és CTA, azaz call-to-action. Mindhárom rész egyformán fontos, ha hiányoznak, az meg fog látszani a videó elérésén.

 

Lássuk, mit kell tudnod, hogy profi videót készíts!

 

Akadj horogra!

 

A csali (angolul hook) a videód első néhány másodperce, ami úgy működik, mintha filmelőzetes lenne. Célja, hogy megragadd a nézők figyelmét és rávedd őket, hogy meg akarják nézni a teljes videót.

 

Az alábbiakban összeszedtünk néhány jól működő csalit a következő videódhoz:

 

  • Frappáns felütés, valamilyen megdöbbentő adat, ami összekapcsolható egy termékeddel vagy szolgáltatásoddal;
  • „Így néz ki egy napom” típusú videók, ahol bemutathatod egy munkanapod;
  • „Hogyan?” típusú felütés, amikor valamilyen jól működő módszert, praktikát mutatsz (pl. ha sminkes vagy, hogyan készíts csinos sminket randira három lépésben);
  • Egy trükk, ami megváltoztatta az életem (pl. ha fodrász vagy, egy olyan trükk bemutatása, amitől nem dobja le a hajam a hajfestéket két hajmosás után).

 

 

A lényeg: a tartalmi rész

 

Egy átlagos felhasználó azért néz videókat, mert szórakozásra vágyik vagy valamilyen információra van szüksége. Ha azt szeretnéd, hogy sokan lássák a videós tartalmaidat, fókuszálj arra, hogy videóid a felhasználók ezen igényét kielégítsék.

 

Fontos, hogy legyen mondanivalód, közvetíts valamilyen értéket a videóddal, légy humoros, érdekes vagy inspiráló. Ezenkívül persze bármilyen oktatási tartalmat is megoszthatsz vagy elmesélhetsz egy izgalmas történetet, a lényeg az, hogy legyél újszerű, meghökkentő és még véletlenül sem sablonos!

 

Egy hosszabb tartalomnál érdemes felgyorsítani a felvételt, ugyanis a felhasználók általában 10-15 mp-ig tudnak figyelni, ha ennél hosszabb a videó, esélyes, hogy könnyebben tovább görgetnek.

 

Javasoljuk, hogy mindenképpen adj hangot a videóhoz (akár zenét, akár a saját hangodat), de nagyon fontos tudni azt is, hogy sokan utazás közben, lehalkítva nézik a videóidat, így nem hallják a hangot. Ezért érdemes beszédes képeket és feliratokat adni a videóhoz, de figyelj arra, hogy ezek összhangban legyenek egymással és a valódi mondanivalóval is.

 

 

Cselekvésre ösztönzés, azaz CTA

 

Ez a videó végén szereplő utolsó néhány másodperc, amelyben valamilyen cselekvésre hívod fel a nézőket. Megkérheted őket, hogy kommentben osszák meg a gondolataikat a videódról, osszák meg a barátaikkal, kövessenek téged akár a többi közösségi média felületen, olvassák el a blogodat, javasoljanak témát a következő podcast adáshoz stb.

 

Tipp: Érdemes ezt az üzenetet többféle formában is megjeleníteni, azaz ne csak elmondd, hanem jelenítsd meg szöveges és vizuális formában is!

 

 

Utómunkálatok a felvétel után

 

Bármennyire klassz videót is sikerült rögzíteni, minden bizonnyal szükség lesz némi szerkesztésre, hogy tökéletes legyen, akár a követőid, akár a közösségi média felületek algoritmusai számára.

 

Íme néhány tipp:

 

Vágás

Egy videó vágása történhet a videómegosztó appon belül (ha ott vetted fel, csak ott), esetleg külső szerkesztő app segítségével. Ez utóbbi akkor lehet jó választás, ha olyan funkciókkal és szerkesztési lehetőségekkel rendelkezik, amelyekkel a videómegosztó nem, de bánj vele óvatosan, mert sok app a saját logóját akarja a videódra tenni, amit jó elkerülni.

 

Érdemes átgondolni azt is, milyen eszközt használsz a vágáshoz: ha igazán pontos szeretnél lenni, inkább a számítógépet használd, mert egy érintőképernyős telefonon az ujjaddal nem biztos, hogy olyan pontosan meg tudod szerkeszteni a videókat.

 

Zene, hangok

Mindenképpen adj valamilyen zenét vagy hangot a videóhoz, mert ezt nem csak a felhasználók, hanem az algoritmusok is imádják. Igyekezz népszerű a zenéket választani, hogy minél nagyobb elérést generál a videó.

 

Ha beszélsz a videóban, de zenét is szeretnél hozzáadni, állítsd be, melyik hang milyen hangerőn szóljon. Érdemes lehalkítani a zenét, hogy érthető legyen a beszéded.

 

Filterek, effektek

Ha a mondanivalód úgy kívánja, érdemes lehet látványos filterrel vagy effekttel feldobni a videót. Mindenképp érdemes szem előtt tartani azt, hogy a kevesebb sokszor több, azaz csak akkor és olyan típusú eszközöket használj, amik illenek Hozzád, a márkádhoz és a videó mondanivalójához.

 

Feliratok

A feliratok nagyban segíthetik az üzeneted közvetítését, illetve sokan hang nélkül hallgatják a videókat, így mindenképpen hasznos feliratozni a videókat, hogy megértsék, miről van szó.

 

Borítókép

A borító olyan, mint egy névjegykártya: ezt látják meg először a felhasználók, ha a profilodra tévednek. A TikTok  nagy hangsúlyt fektet erre, itt egy külön szerkesztőfelületen állíthatod be, a videód melyik pillanata legyen a borítóképen és még feliratokat is adhatsz ehhez, amelyek tulajdonképpen címként is funkcionálnak, segítve az eligazodást.

 

Leírás, hashtagek

Minél rövidebb, annál jobb! Bár az Instagram posztoknál hosszú, több ezer karakteres leírásokat is adhatunk a képeinkhez, egy videón (Instagram Reels vagy TikTok) érdemes rövid, frappáns leírást választanunk, főleg azért, hogy minden beférjen a karakterkorlátba.

 

Ne felejtsd el a leírást adni a megfelelő kutatás alapján kiválogatott hashtageket, hogy tovább növeld az organikus elérést!

 

Megosztás

Ha elkészült a videó, ne felejtsd el másokkal is megosztani! Sőt, meg is kérheted a követőidet, hogy osszák meg ők is.

 

 

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségedre lesznek a sikeres videózásban. Ha szeretnél elmélyülni a videózás rejtelmeiben és csapatban gyakorolni, jelentkezz a 2022. február 23-án tartandó haladó Instagram workshopunkra, ahol az Instagram Reels funkciója lesz a fókuszban.

Ha további kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot a hello@zsolya.com e-mail címen vagy jelentkezz az egyéni konzultációnkra vagy a 3 és 5 alkalmas mentorprogramunkra!