Szeretnél magabiztosan kommunikálni 2022-ben is? Neked is fontos, hogy kövesd a legújabb közösségi média trendeket? Célod a tudatos online jelenlét? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, olvass tovább! 

 

Évnyitó sorozatunk első részében bemutatjuk, milyen új felhasználói igényeket kell kiszolgálni az egyes közösségi média platformoknak és abban is segítséget nyújtunk, vállalkozásod miként tehet eleget az új kihívásoknak.

 

Dr. Temesvári Orsolya írása.

 

Mielőtt rátérnénk a konkrétumokra, engedd meg, hogy emlékeztessünk: a közösségi médiában semmi sincs kőbe vésve, ahhoz, hogy megtaláld a Hozzád és a vállalkozásodhoz illő platformokat és eszközöket, egy nagy adag rugalmasságra és folyamatos kísérletezésre van szükség. Minden vállalkozás eltérő fogyasztói csoportot szolgál ki, akik a legkülönfélébb tartalmakra vágynak. Mielőtt posztolni kezdesz, találd meg a saját célcsoportodat és mérd fel, mikor, hol, milyen tartalmakat fogyasztanak szívesen.

 

Ha megvan a célcsoportod, kezdődhet a posztolás! Lássuk, milyen trendekre figyelj 2022-ben!

 

Videó minden mennyiségben!

Egyes tanulmányok szerint 2022-ben a teljes online tartalom több, mint 80 százaléka videós tartalom lesz. Mit jelent ez? Azt, hogy a közösségi média felhasználók már nem elégszenek meg a jól beállított képekkel, a hosszú szövegekkel, hanem könnyen fogyasztható, rövid, mégis informatív tartalmakat keresnek.

 

Bízunk benne, hogy az online kommunikációs stratégiád fontos része a videós tartalomgyártás. Ha azonban bizonytalan vagy, olvasd el korábbi bejegyzésünket a témában, hogy bátorságot és inspirációt meríthess a videózáshoz.

 

Ha még mindig nem győztünk meg, eláruljuk, hogy számos külföldi kutatási eredmény igazolja, hogy 2022-ben a közösségi média használat egyik legfontosabb célja új, eddig még nem ismert közönség, illetve potenciális vásárlói kör elérése lesz. Ebben nagy segítségedre lehetnek a minél kreatívabb, vicces vagy edukációs célú tartalmak; csak arra figyelj, hogy a videóid témája és stílusa passzoljon a márkád által képviselt értékekhez és illeszkedjen az online kommunikációs stratégiádba.

 

Felhasználóból vásárló, avagy éljen social commerce!

Nem mondunk újat azzal, hogy a vállalkozások hosszú ideje használják az egyes közösségi média platformokat értékesítési céllal. 2022-ben azonban az egyes felületekről történő közvetlen vásárlás lesz a kiindulópont. 

 

A közösségi média felületek egyre inkább értékesítési csatornákká válnak 2022-ben. Ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani az értékesítési és az online kommunikációs stratégia megalkotása közben. 

 

Mit jelent mindez? A felhasználók minél gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb vásárlási lehetőségeket keresnek, így érdemes elgondolkodni, hogyan tudod az egyes felületeidbe és posztjaidba beépíteni a vásárlási lehetőséget. Még az is előfordulhat ugyanis, hogy egy webshop linkjére történő kattintás is túl nagy erőfeszítés lesz és szükségtelenül bonyolítja a vásárlási folyamatot a célközönséged számára.

 

Ügyfélkezelés a social mediaban

Egy évtizeddel ezelőtt, közösségi média platformok berobbanásakor a fókusz képek, linkek és videók megosztásán, a kapcsolatteremtésen volt. Mára ez teljesen átalakult, ugyanis számos vállalkozás úgy tekint ezekre a felületekre, mint az ügyfélkezelés eszközeire.

 

Az egész úgy kezdődött, hogy a felhasználók a közösségi média felületeken keresték meg a szolgáltatókat. Ez egyrészt azért alakult így, mert itt biztosított a közvetlen kapcsolatfelvétel, illetve korábban előfordult, hogy a felhasználók nem kaptak választ az egyéb felületeken. Mostanra ez a folyamat kifejezett ügyfélszolgálati, panaszkezelési funkciót adott a közösségi média felületeknek.

 

Mindezt tetézi a nyilvánosság, hiszen sokszor posztok, értékelések vagy kommentek formájában történik a kapcsolatfelvétel, amire illik (jól) reagálni. Jó megoldás lehet erre az új kihívásra, ha a honlapodon és a közösségi média felületeken elérhetővé teszel egy Gyakran Ismételt Kérdések-fület vagy a minél gyorsabb válaszadás érdekében chatbotokat is alkalmazol.

 

Felhasználói irányítás, azaz a UGC ereje

 

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, mekkora ereje van annak, ha a követőidet és a vásárlóidat bevonod a tartalomgyártásba. Ez egyrészről elmélyítheti a kapcsolatotokat, illetve értékes tartalmat generálhat számodra, teljesen ingyen.

 

2022-ben ugyanis egy márka iránti elkötelezettség már nem merül ki a posztok kedvelésében, megosztásában és a kommentelésben. Fontos, hogy a közösséged a tartalomgyártás része (ezt UCG-nek, user generated content-nek, azaz a felhasználók által kreált tartalomnak nevezzük), s így a márkád imidzsének, illetve az online kommunikációs stratégiádnak meghatározó forrása legyen.

 

Hogyan csináld mindezt? Kérd meg vásárlóidat, hogy posztoljanak a saját felületeikre a termékeidről vagy szolgáltatásaidról, jelöljék be a vállalkozásod felhasználói profilját és cserébe Te megosztod a posztjaikat. Jó esetben ez magától működik, azaz a felhasználók kiposztolják a reggeli kávéjukat, amit a Tőled vett bögrében fogyasztanak el, vagy egy coaching folyamat végén saját posztjaikon keresztül (is) adnak visszajelzést. Ahhoz azonban, hogy a UGC rendszeres tartalomforrás legyen számodra, szükséged van arra, hogy megismerd a közösségedet, megfigyeld, miről és hogyan posztolnak és erre reagálva vedd rá őket a tartalomgyártásra.

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségedre lesznek 2022-ben is az eredményes közösségi média jelenléthez. További információért hallgasd meg a Zsolya sztorik – Vállalkozásfejlesztés lépésről lépésre podcast ide vonatkozó adását, ha pedig kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot a hello@zsolya.com e-mail címen vagy jelentkezz az egyéni konzultációnkra vagy a 3 és 5 alkalmas mentorprogramunkra!