Tisztában vagy azzal, kihez szólnak a közösségi média felületeken elhelyezett posztjaid? Meg tudod mondani, kinek szánod a termékeidet és szolgáltatásaidat? Tudod, mit jelent a célcsoport? Ha bármelyik kérdésre nemmel válaszoltál, olvass tovább!

Állandó vendégszerzőnk, dr. Temesvári Orsolya összefoglalójából kiderül, hogyan határozhatod meg sikeresen vállalkozásod célcsoportját és teheted hatékonyabbá az online kommunikációdat.

 

Mi az a célcsoport?

 

Fontos tudnod, hogy legyen bármilyen kimagasló minőségű az értékesíteni kívánt terméked vagy szolgáltatásod, ha olyan embereknek szeretnéd eladni, akiknek nincs rá igénye, kicsi az esély a sikerre. A marketing legfontosabb célja, hogy megismerd és megértsd a közönségedet, ezáltal tisztában legyél azzal, mire van szükségük és közvetlenül tudj reagálni erre az igényre. 

 

Mindehhez arra van szükség, hogy pontosan tudd, kik alkotják a célcsoportodat, vagyis kik fognak nagy eséllyel pozitívan reagálni a vállalkozásodra, illetve márkád által meghatározott értékekre és üzenetre. Ebből a csoportból kerülnek ki azok, akik vásárlásaikkal a várt konverziót generálják és akik a leglojálisabb követőid, támogatóid lesznek.

 

Forrás: https:/pexels.com/

 

Így határozd meg a célcsoportodat!

 

Akár kezdő vállalkozó vagy, akár évtizedek óta építed az üzleted, fontos tisztában lenned azzal, kihez szeretnél szólni a vállalkozásoddal és a márkáddal. Az alábbiakban összefoglaljuk, melyek a célcsoport hatékony meghatározásának egyes lépései.

 

1. Üzenet megfogalmazása

 

Tartsd szem előtt: az emberek alapvetően nem konkrét terméket vagy szolgáltatást szeretnének megvásárolni, hanem megoldást szeretnének kapni valamilyen problémára. Valószínűleg Te sem kávéfőzőt szeretnél, hanem egy olyan reggeli italt, ami minél jobban hasonlít arra a milánói bárban elfogyasztott eszpresszóra, ami annyira ízlett tavaly nyáron.

 

Éppen ezért meg kell ismerned, a célcsoportod mire vágyik, majd meg kell győzni őket, hogy a Te terméked vagy szolgáltatásod a legjobb megoldás az igényeik kielégítésére. Az üzenet megfogalmazásához tudnod kell, hogy a termék vagy szolgáltatás milyen előnyökkel rendelkezik, ugyanis ez határozza meg a tágan vett célcsoportodat (a fenti példánál maradva, felnőtt férfiak és nők szinte bármilyen korosztályból, akik szeretik a sötét pörkölésű olasz kávét).

 

Célszerű, hogy a vállalkozásod által megfogalmazott üzenet világosan tartalmazza azokat az értékeket is, amelyek fontosak Számodra és amelyeket vállalkozásodon keresztül is képviselni szeretnél.

 

2. Célcsoport részletes leírása

 

A vállalkozásod által vásárlóid felé közvetíteni kívánt üzenet megfogalmazása után érdemes részletesen meghatározni a célcsoport jellemzőit. Ez általában az alábbi kategóriák mentén történik:

 

 • De mográfiai jellemzők: életkor, nem, iskolai végzettség, beszélt nyelvek, jövedelem nagysága
 • Geográfiai jellemzők: ország, országrész, város/vidék
 • Pszichológiai jellemzők: személyiségtípus, hobbi, érdeklődési körök
 • Viselkedésbeli jellemzők: szokások, célok, munka és magánélet egyensúlya

 

A fenti szempontok szerint lehetőséged van akár több csoport elkülönítésére is, ugyanis előfordulhat, hogy bizonyos termékeid vagy szolgáltatásaid egymástól jelentősen különböző célcsoportok tagjait célozzák. Tapasztalataink szerint nem a célcsoportok száma, sokkal inkább a csoport tudatos meghatározottsága, vásárlóereje és lojalitása az elsődleges szempont.

 

Forrás: https://unsplash.com/

 

3. Célcsoport értékelése

 

Mivel a fenti jellemzők csak feltételezésekre adnak alapot, javasoljuk, hogy mindenképpen szánj időt az egyes célcsoportok értékelésére is. Ezt legkönnyebben az alábbi módszerek valamelyikével teheted meg:

 

 • Vevői vélemények, termékértékelések (pl. versenytársak felületein) áttekintése;
 • Célzottan beállított hirdetések eredményeinek értékelése;
 • A közösségi média felületekről szerzett adatok, analitikák értékelése;
 • Kérdőívek, interjúk készítése.

 

A fenti módszerek lehetőséget biztosítanak arra, hogy ellenőrizd, tényleg a megfelelő célcsoport tagjainak szánod az adott terméket vagy szolgáltatást. Ha nem vagy biztos a dolgodban, érdemes lehet egynél több szempont szerint is értékelni az adott csoportot.

 

A megalkotott célcsoportok értékelése kapcsán az alábbi szempontok is segítségedre lehetnek:

 

 • A célcsoport nagysága, vásárlóereje;
 • A célcsoport elérhetősége (melyik közösségi média platformon érhetjük el őket legkönnyebben);
 • A piacon fennálló verseny, versenytárs-analízis;
 • Csoport figyelmének fenntartása, az újdonságokra való igény, nyitottság.

 

4. Ki az a buyer persona?

 

Az egyes célcsoportokat érdemes tovább finomítani, azaz különféle alcsoportokat keresni. Ezt a folyamatot szegmentálásnak nevezzük, amelynek eredményeként úgynevezett buyer persona-kat alkothatunk. A buyer persona célcsoportod részletesen definiált szereplője, aki megbízhatóan képviseli a csoportot vagy annak egy homogén részét.

 

A szegmentálást végezheted demográfiai és viselkedési adatok használatával, de segítségedre lehet vásárlóid márka iránti elkötelezettsége, illetve a vásárlói útvonalon elfoglalt helyük is.

 

https://pexels.com/

 

Nagyon lényeges, milyen stílusban, milyen platformon és milyen gyakorisággal kommunikálsz az egyes célcsoportok felé. Ebben segítséget nyújthat az online kommunikációs stratégia, amelyet az év bármely szakaszában érdemes lehet elkészíteni vagy elkészíttetni.

 

Mi a Zsolya Communication-nél hisszük, hogy ez az online kommunikáció alapja, ezért szeretjük arra ösztönözni az ügyfeleinket, hogy mindig kezdjék a stratégiával – amelyhez mi szívesen nyújtunk szakmai segítséget. 

 

Bátran keress minket ezzel kapcsolatban, hiszen ez a stratégia határozza meg akár az egész éves online kommunikációdat. Ugyanakkor azt is fontos látnod, hogy 2021 a kísérletezés és rugalmasság éve az online kommunikáció terén (is), így akár havonta is szükség lehet a stratégia finomhangolására.

 

Ha úgy érzed, szükséged van profi támogatásra a kommunikációs stratégiád kapcsán, foglalj időpontot szakértőinkhez vagy írj nekünk üzenetet a hello@zsolya.com e-mail címre.