Szeretnél nagyobb eléréseket az Instagram felületen? Jó lenne tudni, mikor érdemes posztolni, hogy minél nagyobb közönséget elérj? Szeretnéd kihasználni az algoritmusban rejlő lehetőségeket? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, olvass tovább!

 

Cikkünkből kiderül, hogyan működik 2022-ben az Instagram algoritmusa a posztok, a sztorik, a Felfedezés menü és az Instagram Reels videók kapcsán. Tarts velünk, és vesd be tippjeinket, hogy minél nagyobb legyen posztjaid elérése ezen a felületen!

 

 

Így működik az algoritmus a posztok és videók esetében

 

2022-ben az alábbi négy tényező dönti el, felhasználóként milyen „hagyományos” posztokat fogsz látni az Instagramon:

 

 • Milyen a poszt maga? Fotóról videóról van szó? Mikor történt a posztolás? Hány kedvelés vagy komment érkezett?

 

 • Ki készítette a posztot? Ismered őt? Érdekes számodra az a tartalom, amit posztolt? Más emberek milyen gyakran lépnek kapcsolatba vele?

 

 • Milyen típusú tartalmat fogyasztasz a felületen? Inkább videókat nézel? Milyen tartalommal töltöd a legtöbb időt?

 

 • Milyen kapcsolatban vagy a poszt készítőjével? Milyen gyakran lépsz interakcióba vele, szoktad kommentelni vagy kedvelni a posztjait?

 

A fenti információk alapján az algoritmus megjósolja, hogy egy felhasználó mekkora valószínűséggel lép majd interakcióba az aktuális poszttal, ami alapján kialakul az a sorrend, ahogyan az egyes posztok megjelennek a Feedben. Ez azonban még nem minden. Az algoritmus azt is figyelembe veszi, hogy a felhasználók milyen valószínűséggel tanúsítanak bizonyos válaszreakciókat:

 

 • A posztnál eltöltött idő: vajon végig fogják olvasni a poszt szövegét? Mennyi időt töltenek majd el a posztnál?

 

 • Kedvelések: hány kedvelés érkezik a posztra?

 

 • Kommentek: milyen valószínűséggel érkeznek kommentek?

 

 • A posztok mentése: a felhasználók el fogják menteni a posztot?

 

 • A készítő profiljának látogatása: mekkora valószínűséggel navigálnak a készítő profiljára, miután elolvasták a posztot?

 

 

Mi a tanulság? Ha olyan posztot készítesz, amire sok reakció érkezik, ami érdekli a közönségedet és ahol nagy valószínűséggel hosszú időt töltenek majd, az algoritmus előbbre fogja azt sorolni.

 

Tipp: Figyeld rendszeresen a profilodhoz kapcsolódó analitikákat, hogy kiderüljön, milyen tartalom érdekli a közönségedet és mi az, amit érdemes kerülni, mert kevés figyelem irányul rá.

 

Emellett a posztjaid tervezésekor érdemes átgondolni, milyen az a tartalom, ami valamilyen aktív reakciót vált ki az olvasóból. Tedd fel magadnak a kérdést: én kedvelném ezt a posztot? Kommentelnék? Érdekes annyira ez a tartalom, hogy elmentem, hogy később is elolvassam? Tényleg valós cselekvésre ösztönöz a posztom végén található üzenet (CTA, azaz call to action)? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolsz, tedd ki bátran a posztot!

 

 

Így működik az algoritmus a sztorik esetében

 

Az algoritmus igen hasonlóan működik az Instagram sztorik esetén, mint a normál posztok kapcsán. Legelöl azoknak a profiloknak a történetei jelennek meg, amelyekkel az adott felhasználó a legtöbbet foglalkozik, ahol a legtöbb időt tölti.

 

Ugyanakkor a sztorik úgy lettek kitalálva, hogy a felhasználók többnyire végigpörgetik őket, vagy legalábbis többet megnéznek egyszerre, így még ha nem is szerepelsz valakinek a profilja elején, nagy eséllyel látni fogják az általad megosztott tartalmakat is. Éppen ezért bátorítunk, hogy minél gyakrabban, akár naponta többször is posztolj valamilyen sztorit.

 

A képlet egyszerű: minél többet sztorizol, annál nagyobb eséllyel kerülsz a lista elejére, és minél láthatóbb vagy, annál jobban fognak pörögni a tartalmaid.

 

Így működik az algoritmus a Reels videók kapcsán

 

Az applikáció fejlesztő is szerint az inspiráló, szórakoztató vagy innovatív videók tarolnak, amiket különféle kreatív eszközökkel, pl. effektekkel vagy szöveggel érdemes kiegészíteni. Az algoritmus érzékeli, hogy mennyi ilyen kreatív eszközt használsz és nagyobb eséllyel mutatja meg azokat a jó minőségű, rövid és vicces videókat, amelyek bővelkednek ezekben az eszközökben.

 

Azt persze ne feledd, hogy a kevesebb sokszor több: csak olyan szűrőket vagy effekteket használj, amelyek passzolnak Hozzád és a vállalkozásodhoz, mert így maradsz valóban szórakoztató és hiteles, és ami a legfontosabb, hogy nem válsz nevetség tárgyává.

 

Ugyanakkor fontos, hogy ne posztolj rossz minőségű, homályos videókat, és nagy ívben kerüld el a más applikációk vízjeleit tartalmazó videók megosztását is, ugyanis az algoritmus sokkal kevesebb embernek fogja feldobni ezeket a videókat.

 

Így működik az algoritmus a Felfedezés oldalon

 

A Felfedezés oldal algoritmusa hasonlóan működik, mint a hagyományos posztokhoz kapcsolódó algoritmus: olyan tartalmat láthatsz itt, amiről az applikáció úgy gondolja, érdekelhet és nagyobb eséllyel töltesz vele időt.

 

Tudnod kell ugyanakkor, hogy amíg a Feedben az általad követett profilokra posztolt tartalmat láthatod, a Felfedezés oldalon olyan posztokat találsz, amik új, számodra valószínűleg ismeretlen felhasználóktól származnak. A Felfedezés oldal algoritmusa is a korábbi tevékenységed alapján mutatja meg a tartalmakat:

 

 • Milyen típusú tartalommal töltötted a legtöbb időt korábban?
 • Milyen témák érdekelnek?
 • Annak ellenére, hogy nem követed az aktuális profilt, kedvelted már egy korábbi posztját?

 

Tartsd szem előtt, hogy a Felfedezés oldal is folyamatosan változik, az algoritmus mindig újabb és újabb kategóriákat és szűrési feltételeket alkalmaz.

 

Legyél nyitott, kreatív és innovatív, törekedj arra, hogy minél érdekesebben add át az üzenetet, amit a posztod segítségével szeretnél közvetíteni. Légy önmagad legfontosabb és legszigorúbb szűrője: ha Téged nem hoz lázba a saját posztod, úgy érzed, igazából nem figyelnél rá, érdemes irányt váltani.

 

 

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségedre lesznek abban, hogy felturbózd az eléréseket az Instagram oldaladon. Ha jól jönne egy kreatív ötlettár, ahol konkrét poszt és sztori ötleteket találsz, keresd minden hónapban a Zsolya Social Bank szolgáltatását!

 

Ha bármilyen további kérdésed van, fordulj szakértőink az a hello@zsolya.com e-mail címen vagy jelentkezz egyéni konzultációra!