Bizonyára Te is találkoztál már a közösségi média felületeid valamelyikén nyereményjátékokkal. A nyereményjáték kiváló eszköz lehet a márkád, a  vállalkozásod népszerűsítésére, követői bázisod növelésére vagy a már meglévő bázis elkötelezettségének megerősítésére. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan csinálod. Az alábbiakban összefoglaltuk a Facebook és az Instagram felületein indított nyereményjátékokra vonatkozó, 2020-ban alkalmazandó szabályokat.

Dr. Temesvári Orsolya írása következik.

!Update: 2021-es nyereményjátékokra vonatkozó írásunkat ITT érheted el!

Promóció vagy nyereményjáték?

A közösségi média felületek felhasználási szabályzata általában az oldalakon indítható promóciókat említi. Fontos tudnod, hogy a promóció magában foglalja a pályázatokat, versenyeket és nyereményjátékokat is.

A nyereményjáték általában szerencsén alapul, a részvétel különféle feltételekhez, aktivitáshoz (pl. egy poszt kedvelése, kommentelés vagy saját poszt készítése a játékkal kapcsolatban) kötött, a nyertest pedig véletlenszerűen sorsolják ki. A versenyen ezzel szemben valamilyen feladatot (pl. fénykép vagy videó készítése) teljesítenek a résztvevők, amelynek eredményét a közönség is megtekintheti és általában a legtöbb like-ot kapott alkotás nyer.

 


A nyereményjáték célja és típusai

A nyereményjáték célja, hogy minél több ember megismerje a vállalkozásod, illetve bővüljön és erősödjön a követői bázisod. A nyereményjátékokat használhatod arra is, hogy a követőidet minél több UGC (User Generated Content, azaz felhasználók által generált tartalom) létrehozására buzdítsd. A felhasználók által készített saját, a vállalkozásod termékeit, szolgáltatásait bemutató tartalom nagyban hozzájárulhat a márkád terjesztéséhez, illetve az abba vetett bizalom növeléséhez.

Alapvetően az alábbi típusú nyereményjátékokat különböztetjük meg:

  • Like-alapú. A játékban való részvétel feltétele általában egy poszt kedvelése.
  • Komment alapú. Ebben az esetben a részvétel feltétele, hogy a játékosok megjegyzést fűzzenek a bejegyzéshez.
  • Kombinált. Az előző két típus kombinációja, amikor nem elég csak kedvelni egy bejegyzést, kommentet is kell írni.
  • UCG-alapú. Ebben az esetben a játékban való részvétel feltétele a résztvevők által készített saját tartalom megosztása és a lebonyolító megjelölése. 

 

A legfontosabb szabályok 

A Facebook és az Instagram oldalakon indítható promóciók szabályai nagyon hasonlóak; az alábbiakban röviden bemutatjuk őket az egyes platformokra vonatkozó eltérések kiemelésével.

A legalapvetőbb szabály, hogy amennyiben a Facebook vagy az Instagram használatával nyereményjátékot indítasz, Te felelsz azért, hogy minden jogszerűen történjen. Ez lényegében azt jelenti, hogy többek között a Te felelősséged a hivatalos szabályzat megalkotása, az ajánlat feltételeinek, részvételi jogosultsági követelményeinek kidolgozása, illetve magára az ajánlatra és a felkínált díjakra vonatkozó előírások teljesítése.

Mindkét platform kötelező tartalomként írja elő az alábbiak megjelenítését:

  • a platform teljeskörű mentesítése a jelentkezők részéről; illetve
  • annak elismerése, hogy a nyereményjátékot egyik platform sem támogatja, nem hagyja jóvá, nem kezeli és a nyereményjáték nem kapcsolódik egyik platformhoz sem.

A Facebook felületén bonyolított nyereményjátékok kizárólag az oldalakon, a csoportokban és az eseményeken belül jelenhetnek meg. Az Instagramon értelemszerűen nincs ilyen korlátozás.

Fontos különbség, hogy amíg a Facebook segítséget nyújt az egyes promóciók megvalósításához, az Instagram ezt a lehetőséget kizárja. Ugyanakkor mind a Facebook, mind az Instagram kiköti, hogy amennyiben szolgáltatásuk igénybevételével indítasz bármilyen promóciót, azt saját kockázatodra teheted csak meg.

 

Mit ne csinálj?

A Facebook szabályozza, hogy az egyes promóciókat a felület mely részén bonyolíthatod.

  • Személyes idővonalak és ismerősi kapcsolatok használata nem megengedett. 
  • Ez azt jelenti, hogy akár a saját idővonalon, akár az ismerősök idővonalán történő megosztás mint részvételi feltétel a felhasználói szabályokba ütközik.

Az Instagram promóciós szabályzata tiltja, hogy a megosztott tartalomban valótlan, pontatlan megjelölést használj.

  • Tilos megjelölni magadat vagy másokat, ha nem szerepelsz vagy szerepelnek a fényképen
  • Emellett a pontatlan megjelölés használatára való ösztönzés is tiltott.

Egy nyereményjátékkal számos követőt szerezhetsz, ugyanakkor nagyon fontos, hogy meg is tartsd őket. Posztolj rendszeresen, hogy fenn tudd tartani az érdeklődésüket!

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségedre lesznek a következő promóciós kampányod során. Ha kérdésed van vagy inspirációra van szükséged a témában, fordulj hozzánk bizalommal. A Zsolya Communication oldalán foglalhatsz konzultációs időpontot.