2020 őszén egy korábbi bejegyzésünkben már részletesen bemutattuk a közösségi média felületeken bonyolítható promóciók (nyereményjátékok, versenyek, pályázatok) legfontosabb szabályait. Mivel a vonatkozó szabályok folyamatosan frissülnek, az alábbi bejegyzésben összefoglaljuk a legfontosabb változásokat, a 2021-ben alkalmazandó szabályokat.

Dr. Temesvári Orsolya írása.

 

Miért éri meg nyereményjátékot indítani?

 

Az egyes nyereményjátékok többféle szempontból támogathatják vállalkozásod online jelenlétét. 

 

 • Márkaismertség növelése. Az egyes nyereményjátékok lebonyolítása kiváló eszköz lehet a márkád, vállalkozásod népszerűsítésére, illetve a kapcsolatteremtésre. Egy promóció kiváló eszköz lehet arra, hogy kommunikáld a vállalkozásod által vallott legfontosabb értékeket vagy bármilyen olyan információt, Amit mindenképpen szeretnél megosztani ügyfeleiddel.

 

 • Bizalomépítés és UGC. Egy promóció segíthet abban, hogy kapcsolódni tudj követőiddel, megerősítsd elkötelezettségüket, termékeidbe, szolgáltatásaidba vetett bizalmukat. Ennek kifejezetten hatékony eszköze a UGC (User Generated Content), azaz felhasználók által generált tartalom.

 

 •  Aktivitás növelése. A nyereményjáték megnövelheti a közösségi média felületeiden történő aktivitást, hiszen minél izgalmasabb terméket vagy szolgáltatást lehet megnyerni, annál többen fogják megosztani az ezzel kapcsolatos posztokat.

A nyereményjátékok legfontosabb szabályai 

 

Tapasztalataink szerint a kisvállalkozók többsége a Facebook és az Instagram felületein indít promóciókat, az alábbiakban erre a két platformra vonatkozó szabályokat foglaljuk össze. 

 

Bármelyik felületen indítasz is promóciót, a folyamat jogszerű lebonyolításáért kizárólag Te felelsz. A Te felelősséged tehát

 • a hivatalos szabályzat megalkotása;
 • az ajánlat feltételeinek, részvételi jogosultsági követelmények kidolgozása; és
 • az ajánlatra és a felkínált díjakra vonatkozó előírások teljesítése.

 

Lényeges, hogy a nyereményjáték szövegezéséből derüljön ki, hogy szervezőként teljeskörűen mentesíted a promóciós célokra használt közösségi média platformot a jelentkezők/résztvevők részéről, illetve elismered, hogy nyereményjátékot a platform nem támogatja, nem hagyja jóvá, nem kezeli és a nyereményjáték nem kapcsolódik a platformhoz.

 

A korábbi szabályozáshoz képest részletesebb útmutatást találunk a Facebook for Business súgójában a nyereményjáték kapcsán:

 

 • Eszerint tiltott az olyan nyereményjáték, amely csak akkor érhető el, ha a felhasználók fizetnek egy oldalon való aktivitás lehetőségéért.
 • Kiemelt szempont a nyilvánosság, vagyis az, hogy a promóciókat mindenki számára, korlátozások nélkül fel kell kínálni. Ez azt jelenti, hogy nem korlátozhatod a részvételt csak a fizetős előfizetőkre, valamint a promócióban való részvételért nem teheted kötelezővé valamilyen érték átadását.
 • Általános szabály, hogy a nyereményjátékok nem népszerűsíthetik az online szerencsejátékot, az online sorsjátékot vagy a valódi pénzzel folyó szerencsejátékot.
 • Mindemellett tiltott az ösztönzők, kompenzációk vagy más előnyök felkínálása olyan magatartásokért, amelyek mesterségesen növelik az aktivitást és megsértik a vonatkozó felhasználási feltételeket.

 

A Facebook felületén bonyolított nyereményjátékok kizárólag az oldalakon, a csoportokban és az eseményeken belül jelenhetnek meg. Az Instagramon értelemszerűen nincs ilyen korlátozás.

 

Fontos változás, hogy korábban a Facebook segítséget nyújtott az egyes promóciók megvalósításához. A jelenleg alkalmazandó szabályozás szerint mind a Facebook, mind az Instagram kizárja ezt a lehetőséget, ahogyan azt is kikötik, hogy amennyiben szolgáltatásuk igénybevételével indítasz bármilyen promóciót, azt saját kockázatodra teheted csak meg.

 

Mit ne csinálj?

 

A 2020-ban érvényes korlátozásokat mindkét platform fenntartotta.

 

 • A Facebook továbbra is tiltja a személyes idővonalak és ismerősi kapcsolatok használatát a promóciók során, azaz akár saját, akár ismerősi idővonalon történő megosztás mint részvételi feltétel tiltott.

 

 • Az Instagram promóciós szabályzata tiltja, hogy a megosztott tartalomban valótlan, pontatlan megjelölést használj. Vagyis tilos megjelölni magadat vagy másokat, hanem szerepelsz egy képen, illetve a pontatlan megjelölés használatára való ösztönzés is ellentétes a vonatkozó szabályokkal.

 

Egy nyereményjáték lebonyolítása számos pozitív hatással járhat a vállalkozásod és a márkád számára. Ahhoz, hogy mindenki elégedetten távozzon, javasoljuk, hogy tartsd be a fenti előírásokat. Posztolj rendszeresen, hogy fenn tudd tartani követőid érdeklődését és lepd meg őket mihamarabb egy promócióval!

 

Bízunk benne, hogy a fenti összefoglaló segítségedre lesz, ha azonban elakadtál vagy kérdésed van, állunk rendelkezésedre. A Zsolya Communication oldalán foglalhatsz konzultációs időpontot vagy írj nekünk a hello@zsolya.com  e-mail címen.