Számos vállalkozó rémálma a közösségi média felületek kezelése és a rendszeres tartalom megosztása. Megértjük; a sok különböző felület folyamatos figyelése és karbantartása, valamint minőségi tartalom megosztása ijesztőnek tűnhet. Ha Te is szeretnéd leegyszerűsíteni a folyamatot, olvass tovább!

 

Dr. Temesvári Orsolya vendégszerzőnk bejegyzéséből megtudhatod, mi az a tartalomnaptár vagy kontentterv, mik az előnyei és hogyan készítheted el.

 

Miért fontos a rendszeres tartalommegosztás?


Nem árulunk el nagy titkot, hogy az online tér, a közösségi média és a saját honlapod elsődleges feladata, hogy kapcsolatot teremtsen a meglévő és potenciális ügyfeleiddel. Ezek a felületek a megfelelő tartalom megjelenítésén túl tájékoztató funkcióval is bírnak, illetve segíthetnek az elégedettség és az elkötelezettség fenntartásában.

Az azonban nem mindegy, hogy mit, mikor és hogyan posztolsz. Ahhoz, hogy igazán erős követői bázist építhess, sokféle szempontot kell figyelembe venned.

  • Fontos, hogy a vállalkozásod profiljához kapcsolódó, a célcsoportodhoz és az aktuális felülethez illő, érdekes tartalmakat ossz meg. Figyelj arra, hogy más kerüljön a LinkedIn oldaladra és az Instagram történetedbe.
  • Figyelj rá, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására! Érdemes megfontoltan, mégis rendszeresen posztolni; találd meg a középutat.
  • Ügyelni kell a változatosságra. A szöveges tartalom mellett érdemes fényképeket, videókat vagy egyéb kreatív megoldásokat is megosztanod. 

 


Tervezés nélkül egy lépést sem!


Láthatod, hogy a folyamatos és minőségi tartalmak előállítása és a posztolás nem könnyű feladat. A rendszeres posztolás tervezést igényel. Ebben sokat segíthet, ha nem gondolatban próbálod összerakni, hogy mit szeretnél megosztani az egyes felületeken. A különféle tervezők, sablonok, naptárak segítenek, hogy pontos tervet készíts. Ezzel nemcsak rengeteg időt spórolsz, hanem könnyedén létrehozhatsz egy jól működő, összeszedett rendszert.

Egy tervező használatával átláthatóbbá válnak a feladatok és célok, illetve csökkennek a hibázási lehetőségek vagy az, hogy véletlenül kimarad valami. A tervezés segíthet, hogy minél változatosabb tartalmakat készíts. Ha a vállalkozásod méretéből adódóan többen felelősek a tartalmak tervezéésért és elkészítéséért, egy mindenki által elérhető és átlátható tervező megkönnyíti a csapatmunkát és a delegálást.

Érdemes lehet heti, havi, de akár negyedéves kontenttervet is készítened, hogy biztos lehess abban, hogy mindig lesz friss ötlet és tartalom, ami garantáltan izgalmas is. A tervezőn belül alkalmazz különféle színkódokat az egyes témák vagy a különféle gyakoriságok jelölésére.

 


Milyen témában posztoljak?


Ha megvan a számodra is könnyen kezelhető tematikus tartalomnaptár vagy valamilyen egyéb tervező, a következő lépés az, hogy konkrét témákkal, tartalommal töltsd meg. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy könnyebb legyen az indulás:

  • Bemutatkozó posztok: ezek a posztok főként az oldalad, honlapod, új felületeid indulásakor fontosak, de érdemes lehet időről időre írni néhány sort magadról és a vállalkozásod  számára legfontosabb értékekről is. Ez kifejezetten akkor hasznos, ha egy időszakban nagyszámú új követőd vagy csoporttagod lett, akik felé kedves gesztus, ha megköszönöd a követést és a csatlakozást, egyúttal pedig nyitsz feléjük egy rövid köszöntővel, bemutatkozással.
  • Termékkel, szolgáltatással kapcsolatos bejegyzések: fontos, hogy a célcsoportod, illetve a már meglévő ügyfeleid is rendszeresen értesüljenek arról, hogy pontosan milyen kérdésekkel fordulhatnak hozzád. Érdemes részletesen kommunikálnod arról is, ha új terméket vagy szolgáltatást tervezel bevezetni (Pl. visszaszámlálás funkció az Instagramon, kedvezmények, bevezető árak alkalmazása, nyereményjátékok indítása).
  • Ajánlások, vevői vélemények: korábban már írtunk a vevői visszajelzések szerepéről, amelyek kiemelten fontosak az ügyfélkapcsolat fenntartása és a bizalom építése szempontjából. Javasoljuk, hogy mindig köszönd meg a pozitív visszajelzést, ugyanakkor kezeld okosan a negatív feedbacket. Erről bővebben itt és itt olvashatsz.
  • Kulisszatitkok: az ügyfeleiddel való kapcsolatteremtés egyik fontos eszköze, ha bemutatod nekik, hogyan telnek a vállalkozásod mindennapjai, hogyan készülnek a termékeid, kik a csapatod tagjai. Ennek egy fontos eszköze lehet például az élő bejelentkezés vagy egyéb videós tartalom megosztása, amelyhez egy korábbi cikkünkben találsz hasznos tanácsokat.
  • Szezonális tartalmak: érdemes megemlékezned a különféle világnapokról, a vállalkozásod mérföldköveiről (pl. az alapítás évfordulója, bizonyos követő szám elérése), ünnepekről. Ehhez kapcsolódóan készíthetsz valamilyen kreatív tartalmat, vagy indíthatsz nyereményjátékot is.

Tudtad, hogy a Zsolya Communication csapata minden hónapban egy komplett kontenttevvel és sok hasznos ötlettel készül? Csatlakozz az Első lépéseink Facebook csoporthoz, hogy ne maradj le róla. Ha pedig úgy érzed, hogy szeretnéd átbeszélni velünk a következő hónapokra vonatkozó tartalmaidat, foglalj időpontot online konzultációnkra!