Szeretnéd élőben megmutatni ügyfeleidnek, mi zajlik a színfalak mögött? Szeretnél valami igazán személyes tartalmat adni a követőidnek? Szeretnéd megerősíteni a vevőid bizalmát? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, olvass tovább, megmutatjuk, milyen előnyökkel jár az, ha időnként élőben bejelentkezel az Instagram vagy a Facebook oldaladon.

Dr. Temesvári Orsolya állandó vendégszerzőnk cikkéből az is kiderül, hogy hogyan teheted sikeressé az adást.

 

Miért jó ez nekem?

Bizonyára észlelted, hogy a közösségi média felületek algoritmusai időről időre változnak, így alacsonyabb organikus elérés kapcsolódik egy, a közösségi média platformról elnavigáló linkhez vagy egy egyszerű fényképhez. Ennek oka, hogy a fejlesztők mindenáron a platformon belül szeretnék tartani a látogatókat. Az élő bejelentkezések egyik előnye, hogy azt a Facebook vagy Instagram felületeden készítheted el, magasabb elérést generálva.

Az élő bejelentkezések sokkal személyesebbek és nem utolsósorban hitelesebbek lehetnek, mint egy előre megszerkesztett, összevágott videó vagy fénykép. Ezzel elérheted, hogy a követőid közelebb érezzék magukat Hozzád és a személyes márkádhoz.

Az élő adás során sokkal könnyebben „beszélgethetsz” a nézőkkel, ugyanis azonnali visszajelzéseket kaphatsz (különféle reakciógombok és kérdezési / kommentelési lehetőség), amelyekre rögtön reagálhatsz. Ezzel könnyen megragadhatod és fenntarthatod vásárlóid figyelmét.

 

Miről beszéljek élő adásban?

Felmerülhet a kérdés, hogy miről érdemes élő bejelentkezést tartanod, melyek azok a témák, amelyek illenek ehhez. 

 • Az élő bejelentkezés alkalmas lehet termékeid bemutatására, tesztelésére, de meg is mutathatod, hogy hogyan kell őket használni.
 • Az élő videót használhatod nyereményjáték sorsolás bemutatására is.
 • Mutasd be a csapatodat! A személyes videók közelebb hozzák a csapatodat és a brandet is akár a meglévő, akár a potenciális ügyfelekhez.
 • Az élőzés segítségével elkalauzolhatod követőidet a színfalak mögé, ahol bemutathatsz valami érdekes munkafolyamatot vagy az irodádat.
 •  Oszd meg a tudásodat! Számos követőd értékelni fogja, ha különféle tippeket, tanácsokat osztasz meg velük a mindennapi munkádból.
 • Érdemes lehet élőben bejelentkezni egy olyan fontos eseményről, ahol kiállítóként vagy előadóként szerepelsz, esetleg Te magad szervezted. Ilyen lesz például a TEDxMETU 2020 konferencia, ahol a Zsolya csapatából ketten, Szabó Orsi alapító és jómagam is előadók leszünk. Hogyan fogjak hozzá?

Bár az élő bejelentkezések lényege a spontaneitás, nem árt, ha megtervezed, mit és hogyan szeretnél bemutatni.

 • Gondold át, hogy miről fogsz beszélni, milyen munkafolyamatot mutatsz be vagy milyen szakmai témával kapcsolatos tapasztalatokat osztasz meg.
 • Mindenképpen értesítsd a vásárlóidat, követőidet, hogy néhány napon belül élőben láthatnak majd. Érdemes többször, többféle platformon és módon emlékeztetni őket (pl. Instagram történet, visszaszámlálás funkció, Facebook poszt stb.).
 • Gyakorolj! Ha még nem szoktál hozzá az élőzéshez vagy nagyon izgulsz, érdemes lehet elpróbálnod, hogy mit szeretnél mondani. Sőt, akár próba videót is készíthetsz.
 • Ellenőrizd az internet kapcsolatot, a kamerát és a mikrofont. Jó, ha előre kitalálod, hogy a kezedben lesz a telefon vagy a kamera, esetleg fix állványt használsz hozzá.
 • Érkezz időben, ha lehet, néhány perccel korábban!
 • Bíztasd követőidet, hogy tegyenek fel minél több kérdést. Ha egyetlen reakcióról sem szeretnél lemaradni, kérj meg valakit, hogy a háttérben moderálja őket.
 • Légy kedves, közvetlen, mosolygós. A lényeg, hogy azt lássák, jól érzed magad a bőrödben. Érdemes bemutatkoznod, néhány szóban mesélni a vállalkozásodról és arról, miről lesz szó a videóban.
 • Javasoljuk, hogy mindenképpen egy CTA felhívással (Call To Action, cselekvésre felszólítás) fejezd be a felvételt és mondd el a követőidnek, hogy a következő adásokban milyen témákkal készülsz. Kérd meg őket, hogy az archivált videót kedveljék és osszák meg.

Reméljük, hogy kedvet kaptál az élő bejelentkezések készítéséhez. Inspirációért nézd meg Orsi élő bejelentkezéseit a Zsolya Communication Első lépéseink Facebook-csoportban. És ne feledd, október 07-én indul a #zsolyachallenge a Zsolya Insta csatornáján, ahol 21 napon keresztül gyakoroljuk a videós és élős bejegyzéseket (story-k, videók, IGTV-s és egyéb mozgóképes posztok). Velünk tartasz?