Cikksorozatunk előző részében megtudhattad, hogyan működik az Instagram algoritmusa az egyes posztok, sztorik és Reels videók esetén. A kulcs a felhasználóktól származó reakciókban rejlik: minél népszerűbb a posztod, minél többen látják, kedvelik vagy kommentelik, annál több új felhasználónak fogja megmutatni az applikáció.

 

Az alábbi cikkben bemutatunk 5 konkrét eszközt, amelyekkel egyszerűen és gyorsan felpörgetheted a jelenléted, és olyan közönséget is elérhetsz, akik korábban nem ismerték a munkád. Lássuk, melyek ezek!

 

 

Posztolj rendszeresen Instagram Reels videókat!

 

Függetlenül attól, hogy Magyarországon még csak most kezd megjelenni ez a funkció, az Instagram nagyobb közönségnek mutatja meg ezeket a videókat, mint a hagyományos posztokat. Ez kifejezetten igaz a Felfedezés fülre, egyelőre ott találkozhatsz a legtöbb új, Számodra eddig ismeretlen felhasználótól származó Reels videóval; s persze ők is ott találkozhatnak Veled.

 

Érdemes tehát kihasználni ezt a trendet és még most beszállni a videózásba! Ha szükséged van néhány támpontra a Reels videókkal kapcsolatban, olvasd el korábbi blogposztunkat a témában!

 

 

Aktivizáld a követőidet sztori matricákkal!

 

Csapatunk nagy kedvencei az aktivitást serkentő matricák, amiket az Instagram sztorikhoz adhatsz. Ezek a matricák kiváló eszközök, hogy kapcsolatba lépj követőiddel és felpörgesd az elérést.

 

Sokféle matrica közül válogathatsz, de a statisztikák szerint az alábbiak hozzák a legnagyobb elérést:

  • Szavazás;
  • Kérdés matrica;
  • Testreszabható emojival felszerelt csúszka.

 

A szavazás és a csúszka segítségével gyorsan és egyszerűen kapcsolódhatsz össze a követőkkel, hiszen egy pillanat alatt visszajelzést tudnak adni, így nagyobb valószínűséggel vesznek részt benne. Ez a két matrica univerzális, szinte bármilyen vállalkozás vagy márka tudja használni. A kérdésmatricák kapcsán más a helyzet, hiszen kevésbé gyors visszajelzésről van szó, ugyanakkor annál értékesebb gondolatokat és véleményeket gyűjthetsz össze a vállalkozásod kapcsán.

 

Tipp: Javasoljuk, hogy mindig az első sztoriba tedd a matricát, hogy biztosan megnézzék és azonnal reagáljanak rá!

 

 

Törekedj a párbeszédre!

 

Világos, hogy a posztjaidra érkezett kedvelések és kommentek száma nagyban meghatározza, az Instagram hány további felhasználónak fogja megmutatni az aktuális posztodat. Ennek érdekében fontos, hogy rávedd a követőidet: reagáljanak. Hogyan csináld?

 

Írj olyan képaláírást a poszthoz, ami reakcióra ösztönöz: gondolatébresztő, vitaindító vagy bármely más módon megmozgatja a közönséget, nyilvánvalóan az ésszerűség határain belül. Figyelj arra, hogy ebben a helyzetben is hű maradj a márkád által képviselt értékekhez és önmagadhoz, mert írhatsz ugyan bármilyen kiváló képaláírást, ha az nem passzol Hozzád, hiteltelenné válhatsz.

 

Ne felejtsd el a call-to-action erejét! Minden egyes posztnál figyelj arra, hogy valamilyen cselekvésre vagy reakcióra való felhívással zárd az üzenetedet. Ez történhet úgy, hogy

  • közvetlenül megkéred a követőket, osszák meg a véleményüket a kommentek között,
  • küldjenek egy emojit, ha egyetértenek,
  • kedveljék a posztodat, ha tetszett,
  • jelöljék meg egy ismerősüket, akit érdekelhet a bejegyzés vagy
  • kattintsanak a bio-ban lévő linkre.

 

 

Oszd meg a tartalmadat az összes lehetséges módon!

 

Talán ez a legegyszerűbb módja, hogy felpörgesd az elérést. Ahogy az Instagram növekszik, úgy egye több csatornán oszthatod meg a tartalmadat: hagyományos posztként, sztoriként, esetleg beszélhetsz róla egy Live-ban, de készíthetsz Guide-ot (magyarul Kalauzt) vagy Reels videót is.

 

Emellett ne felejtsd el az Instagram által felkínált kollaboráció (Collab funkció) lehetőségét, ami olyan posztok készítését jelenti, amelyeket egy másik felhasználóval együtt, közös szerkesztési jogosultságokkal készíthetsz el és előnye, hogy mindkettőtök oldalán megjelenik, s több felhasználóhoz is eljuthat.

 

 

Figyeld a statisztikákat!

 

Talán nem a statisztikák figyelése a kedvenc elfoglaltságod, de megéri. Ha tisztában vagy azzal, mi működik és mi nem, rengeteg időt, energiát és pénzt spórolsz.

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy megnézed, melyik posztodat kedvelték a legtöbben, hanem azt, hogy megérted, miért.

 

Ha tisztában vagy azzal, mi érdekli a követőidet, megerősítheted velük a kapcsolatodat és nemcsak egy nagyobb és elkötelezettebb közösség épül köréd, hanem a konverziós rátád is megemelkedik.

 

 

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségedre lesznek abban, hogy felturbózd az eléréseket az Instagram oldaladon. Ha jól jönne egy kreatív ötlettár, ahol konkrét poszt és sztori ötleteket találsz, keresd minden hónapban a Zsolya Social Bank szolgáltatását!

 

Ha bármilyen további kérdésed van, fordulj szakértőinkhez, jelentkezz egyéni konzultációra vagy a 3-5 alkalmas mentorprogramunkra!