Bár az Instagram eredetileg egy digitális fotóalbumként indult, ma már a TikTok népszerűségén felbuzdulva itt is pörögnek a videós tartalmak. Ebben a szellemben indult útjára még 2020 augusztusában az Instagram Reels funkció, ami úgy tűnik, hogy egyre több felhasználónál elérhető Magyarországon is.

 

Ha szeretnéd tudni, pontosan mi ez a funkció és hogyan használhatod az organikus elérések és a konverzió növelésére, olvass tovább!

 

 

Mi az az Instagram Reels?

 

Az Instagram Reels az Instagram saját videó készítő funkciója, amelynek segítségével legfeljebb 60 mp-es (de inkább rövidebb) klipeket készíthetsz. Ezeket zenével és egyéb effektekkel egészítheted ki, de ha beszélsz is a videón, megtarthatod a saját hangsávodat is.

 

Láthatod, hogy az ötlet nagyon hasonlít a TikTokra, azzal, hogy a Reels egy applikáció része, ahol sok más eszköz is elérhető ezen kívül, tehát a videós funkció jól összekapcsolható más, appon belüli eszközökkel az elérések javítása érdekében.

 

 

Hogy működik az Instagram Reels?

 

Ha Instagram Reels videót szeretnél készíteni, nincs más dolgod, mint a teljes kezdőképernyőt balra húzni és kiválasztani a tartalomkészítés menüből a Reels funkciót. Itt már láthatóvá is válnak a különféle effektek és a szerkesztési felület. A videó rögzítéséhez a felirat fölötti gombot kell megnyomni, és rögtön elindul az idősáv, ami a rögzítéshez rendelkezésre áll.

 

 

A szerkesztési felületen az alábbi szempontok szerint tudod módosítani az elkészült klipet:

 

 • Hang: az applikáción belül elérhető készletből, illetve korábbi Reels videókban felvett hangok közül válogathatsz.

 

 • Időzítő és visszaszámláló: hasznos, ha nem elég a két kezed a videózáshoz…

 

 • Rendezés: ez a funkció akkor hasznos, ha több felvételt szeretnél összevágni egyetlen klipbe.

 

 • AR effektek: az AR (augmented reality, vagyis kiterjesztett valóság) eszközök közül a legismertebb a „kiskutya filter”, de az elmúlt évek során számos egyéb lehetőség is beépült az applikációba, így sokféle módon dobhatod fel a videódat.

 

 • Gyorsítás/lassítás: ezt nem csak felgyorsított jógás videókhoz használhatod, hanem akár a hozzáadott audio-t is gyorsíthatod vagy lassíthatod, hogy az esetleges ritmusra történő mozgás a videódban ne csússzon el.

 

 

Miért érdemes használni az Instagram Reels funkciót?

 

Ha röviden kellene megválaszolnunk ezt a kérdést, azt mondanánk: azért, mert sokan nézik, vagy ha még nem teszik, akkor sokan fogják.

 

Éppen ezért kiválóan alkalmas ez a funkció az e-kereskedelmi célok megvalósítására:

 • Mutasd be legújabb termékeidet röviden, de ötletesen!
 • Pörgesd fel közösségi média megjelenésed néhány videóval!
 • Erősítsd vállalkozásod és követőid közti interakciót!

 

Fontos szempont, hogy a Reels funkcióval készített videók (amennyiben nyilvános a profilod) anélkül is bárki számára láthatóvá válnak, hogy követnék az oldaladat. Ha tehát valaki böngészés közben talál a videódra és tetszik neki, nagyobb valószínűséggel kattint majd az oldaladra és nagyobb eséllyel generál konverziót.

 

Az Instagram a saját súgó felületén megosztott információk szerint az alábbi szempontokat veszi figyelembe a Reels videók böngészés közben történő ajánlásakor:

 

 • A legfontosabb szempont a korábbi böngészési előzményeid, azaz milyen fiókokat követsz, milyen Reels videókat néztél meg vagy kedveltél korábban.

 

 • További fontos szempont, hogy olyan videókat jelenítsen meg az app, amely a lehető legszélesebb közönség számára lehet szórakoztató vagy alkotásra ösztönző.

 

 • A megjelenítésnél előnyt élvez a függőleges formátum, törekedj az ilyen típusú klipek készítésére.

 

 • Ha az Instagram saját zenetárából választasz zenét, nagyobb eséllyel érsz el szélesebb tömeget.

 

 • Fontos szempont még, hogy az Instagram közössége számára fontos és releváns eseményeket jeleníts meg a videódban és ezt ötvözd azzal, hogy különböző hátterű és világnézetű tartalomkészítőket szerepeltetsz.

 

Az applikáció arra törekszik, hogy ne jelenítsen meg olyan videókat, amelyek homályosak, rossz minőségűek, vízjelet vagy egyéb zavaró képet, szegélyt vagy logót tartalmaznak, nem a saját videóid, nem egyeznek az applikáció közösségi irányelveivel, illetve politikai tartalommal bírnak.

 

 

Lehet, hogy nem látom az Instagram Reels-t?

 

Bár tudomásunk szerint egyre több felhasználónál elérhető az Instagram Reels funkció, előfordulhat, hogy Te valamiért még nem látod. Első lépésként ellenőrizd, hogy a Instagram legújabb verzióját használod-e és ha nem, frissítsd az alkalmazást. Hasznos megoldás lehet még az applikáció eltávolítása és újbóli telepítése.

 

Ha mindezek ellenére sem elérhető még Számodra ez a funkció, ne csüggedj, fogd fel úgy, hogy kaptál némi felkészülési időt, hogy összegyűjtsd az ötleteidet és nagy tömegeket megmozgató Instagram Reels videókat készíts. Ehhez a felkészüléshez szeretnénk segítséget nyújtani a 2022 februárjában tartandó Instagram workshopunk formájában. Az eseményen részletesen fogjuk érinteni a Reels funkció használatát és számos gyakorlati tippet is kaphatsz szakértőinktől. Gyere el és tudj meg még többet az egyik legnépszerűbb közösségi média platformról!

 

 

Reméljük, sikerült meggyőznünk arról, hogy mindenképp építsd be a videós tartalmakat az online jelenlétedbe. Ha kérdésed van, írj nekünk a hello@zsolya.com e-mail címre vagy jelentkezz a 2022 februárjában tartandó Instagram workshopra!