A digitális marketing területén az adataink elemzése kulcsfontosságú a sikerességünk szempontjából. Az online tevékenységek vizsgálata és kiértékelése lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a felhasználók igényeit, finomítsunk stratégiáinkon, és hatékonyabban mérjük az eredményeket. Az egyik legnépszerűbb és legátfogóbb analitikai eszköz, amelyet a legtöbb vállalkozás használ, a Google Analytics volt. Azonban 2023. július 1-től átáll a rendszer a Google Analytics 4 (továbbiakban GA4) verziójára.

 

Miért fontos, hogy időben átálljunk az új rendszerre?

Egyrészt azért, mert a jó marketingnek az egyik kötelező eleme az, hogy folyamatosan mérjük az eredményeinket, tudjuk, hogy honnan jönnek a felhasználóink és mire kattintanak, valamint azt is, hogy milyen időszakban aktívabb a tevékenységük. Ehhez az szükséges, hogy folyamatosan mérjünk és kiértékeljük a beáramló adatokat és ezek alapján újra hangoljuk a működést/kampányunkat/weboldalunkat.

Ha most megszűnik a GA eddigi verziója, akkor elveszíthetjük a legfontosabb támpontunkat, ezért javasoljuk, hogy mindenképp álljatok át a GA4 verzióra.

Eddig még nem volt Google Analytics-sel kapcsolatod? Akkor mindenképpen olvasd el a posztot, hogy miért érdemes beépítened a napi rutinodba a továbbiakban folyamatosan figyelhesd az eredményeidet. Erről tavaly írtunk is két szuper blogposztot, amelyeket ITT és ITT tudsz elolvasni.

Most elmondjuk, hogy mit érdemes tudnod az áltállással kapcsolatban.

 

What Will Happen When You Don't Upgrade to Google Analytics 4 - FreshMove Media

 

Mi az a Google Analytics 4?

A GA4 egy új generációs Google Analytics verzió, amelyet az adatvédelmi szabályozások és a változó online viselkedési minták figyelembevételével fejlesztettek ki. A GA4 nem csak egy frissített verzió, hanem új, átfogóbb mérőeszköz, amely teljesen új megközelítést alkalmaz az adatok elemzésére.

 

Miért érdemes váltani?

Egyrészt, mert július 1-től nem lesz más választásod, hacsak nem GA 360-od van (számukra van még egy kis haladék). A GA4 több előnnyel jár az eddig használt Universal Analytics-hez képest. Az adatgyűjtés és az adatmodell teljesen át lett alakítva. A GA4-ben az esemény alapú mérésekre helyezik a hangsúlyt, így pontosabb képet kaphatunk a felhasználók tevékenységeiről. Illetve a GA4 jobban kihasználja a gépi tanulás és az AI (mesterséges intelligencia, korábban már említettük az AI előnyeit, amely segíthet a vállalkozásodban, azt a blogposztot ITT olvashatod el) lehetőségeit az adatok elemzésében és a felhasználói szegmentálásban. Ezáltal mélyrehatóbb és relevánsabb adatokhoz juthatunk, amelyek segítenek optimalizálni a marketingkampányokat és a webhelyeket.

És nem utolsó sorban, a GA4 a felhasználói adatok optimalizáltabb kezelésére és a GDPR és/vagy más adatvédelmi előírásoknak való megfelelésre összpontosít.

 

A Google Analytics 4 más adatkészleteket és jelentéseket használ, mint a korábbi verziók, ezért javasolt alaposan megismerkedni az új funkcióival és a rendelkezésre álló dokumentációval, hogy teljes mértékben kihasználhasd az új verzió előnyeit.

 

 

Tippek az átálláshoz:

Tervezzünk előre: Mielőtt áttérnénk a GA4-re, határozzunk meg üzleti célokat és a mért adatokat, hogy megfelelően testre szabhassuk az eseményeket és a célokat.

Tanuljunk és kísérletezzünk: Ismerkedjünk meg a GA4 funkcióival és jelentéseivel, és kísérletezzünk az adatelemzési módszerekkel, hogy kihasználjuk minden funkcióját.

Tartsuk számon az adatokat: Figyeljük meg az elemzéseket, és győződjünk meg róla, hogy az adatok helyesen jönnek be és azok értelmezhetők.

Vegyük figyelembe a felhasználói adatvédelmet: Ügyeljünk arra, hogy az adatgyűjtési módszerek megfeleljenek a helyi adatvédelmi szabályozásoknak, és a felhasználók számára biztosítsunk megfelelő lehetőségeket az adatvédelemre.

 

A Google Analytics 4-re való átállás hosszú távon kifizetődő lehetőségeket nyújt a vállalkozások számára, lehetővé téve, hogy jobban megértsék és optimalizálják az online jelenlétüket. A pontosabb adatok és az átfogóbb elemzések révén hatékonyabban hozhatunk döntéseket és növelhetjük a teljesítményünket.

 

Mindenképpen javasoljuk, egyeztess a webeseddel, hogy segítsen az átállásban, hiszen tudjuk, hogy sokaknak ijesztő lehet mindez elsőre! Ha esetleg nincs webes a közeledben, bőven találsz a neten erre szakosodott szakértőket, illetve akár maga a GA felület súgója is segítségedre lehet.

 

Reméljük, hogy ez a blogposzt segített megismerni a Google Analytics 4-re való átállás fontosságát és július 1-jétől Te is tudatosan és rendszeresen figyeled majd a marketing eredményeidet!

Ha pedig szívesen konzultálnál velünk vagy raknád össze díjnyertes szakértői csapatunkkal a kommunikációs stratégiádat, akkor ne habozz, írj nekünk a hello@zsolya.com-ra még ma!

 

Képek forrása: Google