Cikksorozatunk első részében megismerkedtünk a Google Analytics szerepével és a kapcsolódó alapfogalmakkal. Az alábbi bejegyzésből kiderül, milyen célokat érdemes kitűzni az egyes statisztikák vizsgálata kapcsán, milyen típusú riportokat tölthetünk le a Google Analytics eszköztárából, illetve milyen mutatók és dimenziók mentén érdemes értékelni az egyes riportokat.

 

Célok nélkül nincs elemzés

 

Nyilvánvalónak tűnhet, de nem győzzük ismételni: az adatok elemzése csak akkor lesz sikeres, ha tudod, pontosan milyen információra van szükséged és tisztában vagy azzal, a kinyert adatok mit jelentenek.

 

Tegyük fel, írtál egy új bejegyzést a vállalkozásod blogjára, amiben bemutatod az új termékedet.

 • Ha az értékesítés növelése a célod, azt kell megvizsgálnod, hányan vették meg az új terméket, miután elolvasták a cikket.
 • Ha ugyanakkor arra szeretned használni ezt a blogbejegyzést, hogy a márkád ismertségét növeld, az új felhasználók száma lesz számodra legfontosabb, illetve érdemes arra is figyelni, milyen gyakran osztották meg a bejegyzésed.

 

A fentiek alapján tehát kifejezetten fontos tisztában lenned a weboldaladra feltöltött tartalom céljával és ezzel kapcsolatban világosan tervezz, mint például:

 • Szeretném, ha a látogatóim 60 százaléka új felhasználó lenne
 • Szeretném, ha a felhasználók 3 blogbejegyzést elolvasnának
 • Szeretném, ha a látogatók 10 százaléka megosztaná a különleges ajánlatomat a közösségi média felületeken
 • Szeretnék 10 új megkeresést, vásárlást

 

Megfelelő célok és tervek nélkül a Google felületéről kinyert adatok nem lesznek túl informatívak Számodra. Ha azonban terveztél, az adatok alapján kiderül, az általad készített tartalom hogyan teljesített és ha szükséges, változtathatsz.

 

 

Dimenziók és mutatók

 

Ahogyan arról már volt szó, a Google Analytics a látogatók adatait gyűjti, amit különféle beállítások szerint riportokban összesítve közöl. Minden riport két részből áll, dimenziókból és mutatókból.

 

A dimenzió az összegyűjtött adatok egy bizonyos tulajdonsága, pl. a user városa, a kattintás forrása (azaz honnan navigált az oldaladra) vagy akár a user életkora.

 

A mutató ezzel szemben egy konkrét szám a látogatók kapcsán összegyűjtött adatok alapján. Ilyen mutató lehet például az oldalmegtekintések, a munkamenetek vagy akár a felhasználók száma is.

 

 

A dimenziókat és a mutatókat célszerű mindig együtt értelmezni, külön-külön nem informatívak. Megnézheted pl. az oldalmegtekintések vagy az összes felhasználó számát, de nem mindegy, hogy ezt pl. milyen időszakra, milyen földrajzi elhelyezkedésre vetítve szeretnéd látni. Ugyanez pedig fordítva is igaz, ha meghatározott életkorú vagy meghatározott városból érkezett felhasználók adataira vagy kíváncsi, jó tudni, milyen mutató érdekel az adatok közül.

 

 

A legfontosabb riportok és elemzésük

 

Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb Google Analytics riportokat, amelyek mindegyike más-más szemszögből vizsgálja az eszközből kinyerhető adatokat. Fontos, hogy pontosan tisztában legyél azzal, milyen információra van szükséged és a megfelelő kérdéseket tedd fel az egyes riportok elemzése kapcsán.

 

Audience overview riport

 

 

Ezek a riportok tartalmazzák a legfontosabb adatokat a weboldalad látogatói kapcsán. Ilyen információ pl. az egyes felhasználók életkora, tartózkodási helye, érdeklődési körei, az általuk beszélt nyelvek, a látogatás gyakorisága és azok az eszközök, amelyekkel megnyitják az oldalad (pl. okostelefon vagy számítógép).

 

Az alábbi kérdéseket célszerű feltenned e riportok elemzése kapcsán:

 • Hány látogatója volt a weboldalamnak?
 • Átlagosan hány oldalt látogattak meg és milyen hosszú időt töltöttek az egyes oldalakon?
 • A látogatóim mekkora része volt visszatérő felhasználó és új felhasználó?
 • Mekkora az átlagos bounce rate (visszafordulási arány)?

 

Mi a konklúzió?

 • Ha nagy a forgalom az oldaladon, de nagyon magas a bounce rate vagy a felhasználók túl rövid időt töltenek el az oldaladon, az jelentheti azt, hogy rosszul beállított hirdetésekkel vonzol az oldaladra olyan látogatókat, akik nem tartoznak a célközönségedbe.
 • Ha felhasználók hosszú időt töltenek az oldaladon, ugyanakkor a létszámuk elmarad a várakozásaidtól, gondold át a marketing stratégiádat.

 

 

Acquisition riport 

 

 

Ezekből a riportokból derül ki, honnan (milyen csatornáról, azaz pl. közösségi média felületről) kattintottak át a weboldaladra, illetve hogyan viselkednek.

 

Az alábbi kérdéseket érdemes feltenni e riportok kapcsán:

 • Honnan (milyen csatornáról) érkezik a legnagyobb forgalom a weboldalamra?
 • A bounce rate hogyan változik az egyes csatornákról érkező látogatók esetében?
 • Melyik csatornánról érkező felhasználók generálják a legnagyobb konverziót (azaz költenek a legtöbbet) az oldalamon?

 

Mi a konklúzió?

 • Ha úgy látod, valamely csatornáról sok olyan látogató érkezik, akik rövid időt töltenek az oldalon, valószínűleg van egy hibásan beállított hirdetésed, ami ugyan sokat kattintást eredményez, de nem a megfelelő célközönségtől.
 • Ha azonban egy bizonyos csatornáról kevés, de nagyon elkötelezett felhasználó érkezik az oldaladra, érdemes lehet nagyobb energiát fektetni az adott csatornát támogató marketingre.

 

 

Behavior riport

 

 

Ezek a riportok az oldalad tartalmáról mutatnak fontos részleteket, mint például melyik a legnépszerűbb blogbejegyzésed vagy terméked, de kiderül az is, melyik oldalról szokták a legtöbben elhagyni a weboldaladat.

 

Itt láthatod azt is, milyen gyorsan töltődik be az oldalad és a Google még tanácsokat is ad, hogyan tehetnéd ezt még gyorsabbá.

 

Ezen riportok kapcsán az alábbi kérdéseket tedd fel magadnak:

 • Melyik oldalam a leglátogatottabb?
 • Melyik oldalról navigálnak el a legtöbben?
 • Mekkora a bounce rate az egyes oldalakon?

 

Mi a konklúzió?

 • Ha találsz egy kimagaslóan sikeres, jól teljesítő oldalt, érdemes nagyobb figyelmet szentelni neki és központi helyre tenni a weboldalon belül.
 • Ha azonban a legfontosabb oldalad kevésbé sikeres, érdemes lehet átnézni magát a tartalmat vagy ellenőrizni, hogy mindenhol megfelelő call-to-action-t azaz cselekvésre ösztönző felhívást helyeztél-e el.

 

 

Conversion riport

 

Bármi lehet konverzió, ami Számodra fontos és amit be tudsz állítani a weboldaladon: hírlevél feliratkozástól kezdve a blogposztok megosztásán át a vásárlásig bármi.

 

A konverziós riporttal kapcsolatban az alábbi kérdéseket érdemes feltenni:

 • Hány konverzió történt az egyes oldalakon?
 • Kik a legmagasabb konverziót hozó felhasználók (életkor, földrajzi elhelyezkedés, érdeklődési kör és kattintási csatorna szerint)?

 

Mi a konklúzió?

 • Amennyiben az előre meghatározott céljaidat összekötöd a konverziós adatokkal, nemcsak azt láthatod, hány konverzió történt, hanem azt is, hogy mely oldalakon, illetve, milyen közösségi oldalakról jöttek át a legmagasabb konverziót elérő felhasználók.

 

 

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségedre lesznek a Google Analytics kapcsán. Ha teljes képet szeretnél kapni a Google Analytics használatáról, olvasd el sorozatunk előző részét is.

 

Ha további kérdéseid merültek fel, írj nekünk a [email protected] e-mail címre vagy jelentkezz három vagy öt alkalmas mentorprogramunkra!