Vállalkozóként bizonyára Számodra is fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogyan teljesít a bizniszed. Ha tudatosan kommunikálsz az online térben, jó tudnod, kikből áll a követői bázisod, hány felhasználó tölt el időt (és mennyit!) a honlapodon és végül mi vezeti őt arra, hogy vásároljon Tőled.

 

Mondhatnád, hogy jógaoktatóként, színtanácsadóként vagy ügyvédként nem akarsz számokkal foglalkozni, de vajon tényleg megéri egy olyan honlapot fenntartani, amit senki nem figyel és ami nem hoz konverziót?

 

Kétrészes cikksorozatunk az egyik legnagyobb, ingyenes analitikai eszköz, a Google Analytics alapjaival ismertet meg. Cikkeinkből megismerheted a fontos alapfogalmakat, megtudhatod, milyen célokat érdemes megfogalmaznod a statisztikák kapcsán és melyek azok a legalapvetőbb riportok, amelyek nélkül vállalkozóként létezni lehet, de nem érdemes.

 

Ha felkeltettük az érdeklődésedet, olvass tovább!

 

 

Mi az a Google Analytics (GA) és miért használd?

 

A GA az egyik legkönnyebben használható és legelterjedtebb analitikai eszköz, amivel fontos és értékes adatokat tudhatsz meg a weboldalad látogatóiról.

 

Annak érdekében, hogy elkezdhess adatokat gyűjteni a GA segítségével, szükséges egy speciális kódrészletet beilleszteni a weboldaladba, ami továbbítja az információkat a GA fiókodba. Bár a kódrészlet beillesztése néhány egyszerű lépésből áll, ha egyedi fejlesztésű oldalad van, érdemes konzultálnod a weboldal készítőjével.

 

A GA segítségével az alábbi kérdéseidre kaphatsz választ:

 

  • Hány látogatója van a weboldalamnak?
  • Milyen oldalakról érkeznek a látogatók?
  • Melyik kampány vagy marketingstratégia hozza a legtöbb látogatót a weboldalamra?
  • Milyen arányban vásárolnak a látogatóim?
  • Melyik a legolvasottabb blogbejegyzésem?
  • Érdemes mobilbarát oldalt üzemeltetnem?

 

A fentieken túl rengeteg más kérdésre adhatnak választ a GA riportjai, úgyhogy nézzük is meg, milyen alapfogalmak mentén tudod őket értelmezni!

 

 

Alapfogalmak

 

Az alapfogalmakra az alábbiakban angolul hivatkozunk, mert előfordulhat, hogy az általad használt felület, bár magyar nyelvű, más elnevezést használ, mint a mi csapatunk által használt felület, az angol elnevezések azonban egységesek.

 

A Google Analytics minden beérkező adatot a hits, sessions, users rendszerbe sorol be.

 

Hits

 

Egy hit, vagyis lekérés egy analitikai programban tárolt vagy annak továbbított legkisebb adatmennyiség.

 

Egy bármilyen weboldal megnyitásakor a weboldalhoz csatlakoztatott GA fiók azonnal információkat kap Rólad mint felhasználóról: a megnyitott oldal címét, a tartózkodási helyedet, a böngészésre használt eszközt (okostelefon, tablet, számítógép), stb. A weboldal üzemeltetője ezeket az információkat láthatja rendszerezve a GA felületén.

 

 

Sessions

 

A session vagy munkamenet az a mutató, ami megmutatja, hogy adott látogató mi mindent csinált a honlapodon egy látogatásakor. A session gyakorlatilag az egy látogatás alkalmával küldött hitek, azaz információegységek összessége.

 

Egy session több hit-ből áll össze tehát: ha egy felhasználó megnyitja az oldalad, megkeresi a kapcsolatfelvételi adataidat és üzenetet ír Neked, azt a rendszer egy session-nek értékeli, pedig három interakció, azaz hit valósult meg.

 

Éppen ezért fontos, hogy a session-ök elemzésével pontosabb adatokat kaphatsz a weboldalad forgalmáról, a blogod olvasottságról vagy arról, a látogatások száma alapján melyik a legnépszerűbb terméked.

 

Users

 

A user, azaz a felhasználó az a személy, aki valamilyen interakcióba lépett az adott weboldallal (pl. megnyitotta az oldalt, megnézett egy videót vagy elolvasott egy cikket). A felhasználók számát úgy lehet megállapítani, hogy a GA egy csoportba rendezi az ugyanarról az eszközről érkező hit-eket és session-öket.

 

A fenti három alapfogalom mellett még érdemes ismerni az alábbi fogalmakat, ugyanis ezek helyes értelmezése elengedhetetlen:

 

Pageviews

 

A pageviews, vagyis oldalmegtekintések az összes felhasználód által meglátogatott összes oldal száma. Ez a szám tartalmazza az ismételt oldalmegtekintéseket ugyanazon felhasználó által, így előfordulhat némi torzítás.

 

 

Bounce rate

 

A bounce rate, azaz visszafordulási arány megmutatja, hogy az adott oldalra érkező forgalom (sessions) mekkora része áll csak egy oldal megtekintéséből. Ha pl. egy nap 10 session valósul meg a weboldaladon és ebből 3 alkalommal csak egy videót néz meg a felhasználó, majd bezárja a weboldalt, a visszafordulási arány 30 %-os, függetlenül a weboldalon töltött idő hosszúságától.

 

 

Ha a visszafordulási arány egy adott oldalon 50 %-os vagy magasabb, érdemes megvizsgálni, mi ennek az oka. Előfordulhat, hogy nem az oldallal van probléma, csak pl. egy rosszul beállított hirdetés nem megfelelő célközönséget terel az oldalra, akik hamar elnavigálnak a számukra irreleváns tartalomtól. Ekkor nem az oldalt, hanem a hirdetés beállításait érdemes felülvizsgálni.

 

 

Exit rate

 

A kilépési arány azt mutatja meg, hogy egy adott oldalon az összes oldalmegtekintés mekkora része végződik az oldal bezárásával, azaz a felhasználók melyik oldalon „unják meg” a böngészést és lépnek tovább.

 

 

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségedre lesznek a Google Analytics használatában. Sorozatunk következő részében arról olvashatsz, milyen riportokat tudsz lekérni a Google Analytics-ből és azokat hogyan tudod értelmezni.

 

Ha további kérdéseid merültek fel, írj nekünk a [email protected] e-mail címre vagy gyere el egyéni konzultációra!