Régóta dolgozol együtt közösségi média menedzserrel? Esetleg most fontolgatod, hogy segítséget kérsz ebben a témában? Vagy csak szeretnéd tisztán látni, mi a feladata egy ilyen szakembernek? 

Dr. Temesvári Orsolya állandó vendégszerzőnk írásából kiderül, hogy egy közösségi média menedzser hogyan segítheti vállalkozásod kommunikációját; kitérünk arra is, mi a Te szereped ebben a folyamatban.

 

 

Ki az a közösségi média menedzser?

 

A közösségi média menedzser (továbbiakban: SM menedzser) egy kommunikációs szakember, aki vállalkozásod és márkád közösségi média megjelenéséért felel. Ő támogatja vállalkozásodat a kommunikációs stratégia megalkotásában, a tartalom megtervezésében, adott esetben az egyes bejegyzések elkészítésében, illetve a statisztikák kiértékelésében is. Egy jó szakember tanácsait követve emelheted posztjaid elérését és a konverziódat is.

 

https://unsplash.com/

 

Fontos tudnod, hogy nem kizárólag az SM menedzser feladata kitalálni, ügyfelei miről kommunikáljanak; ez sokkal inkább közös tervezés eredménye. Egy profi együttműködés során szerződésben célszerű lefektetni, kinek mi a feladata, milyen információk és adatok alapján dolgozik. Mindenképpen tartsd ezért szem előtt, hogy vállalkozóként nem vonulhatsz háttérbe, aktívan részt kell venned a tartalomgyártás folyamatában. 

 

 

A közösségi média menedzser legfontosabb feladatai

 

Az alábbiakban összefoglaljuk, melyek azok a legfontosabb feladatok, amelyeket érdemes rábízni egy profi szakemberre. 

 

1. Vállalkozásod kommunikációs stratégiájának megalkotása

 

Sokszor olvashattátok már a Zsolya Communication blogján, de nem győzzük elégszer hangsúlyozni: stratégia nélkül nem kommunikálunk. A kommunikációs, illetve közösségi média stratégia egy olyan írásos tervezet, ami illeszkedik a cég üzleti és marketing stratégiája által felállított rendszerbe és segíti azok megvalósítását az online kommunikáció által. 

A választott szakember egyik legfontosabb és legalapvetőbb feladata vállalkozásod stratégiájának megalkotása vagy átvilágítása. Mi a Zsolya Communication-nél arra biztatjuk ügyfeleinket, hogy törekedjenek arra, hogy egy minél részletesebben megalkotott stratégia alapján kommunikáljanak, ugyanis ebben tudják lefektetni online kommunikációjuk alapjait. Ugyanakkor a 2020-as tapasztalatokból tanulva figyelünk arra, hogy a stratégia kellően rugalmas és formálható legyen.  

 

Forrás: https://pixabay.com/

 

2. Havi, negyedéves vagy éves kontentterv összeállítása

 

A közösségi média felületeken megosztott tartalom határozza meg márkád jelenlétét. Ezért fontos, hogy biztosított legyen a naprakész, folyamatos és releváns kommunikáció. Ennek legfontosabb eszköze a havi, negyedéves vagy éves kontentterv.

 

Egy megfelelően elkészített kontentterv meghatározza a publikálás pontos idejét, a közösségi platformot és a tartalmat, amit publikálni szeretnél. A kontentterv emellett részletesen tartalmazza, hogy a tartalomgyártás kapcsán mi a Te feladatod és mi az, amit egy SM menedzser valósít meg.

 

Ha támogatásra van szükséged saját kontentterved összeállításában, várunk szeretettel egyéni konzultációnkra, amelynek keretén belül örömmel átbeszéljük Veled a részleteket. 

 

 

3. Szövegírás, tartalomkészítés

 

Igény szerint egy SM menedzser (és/vagy csapata) aktívan részt vesz az egyes bejegyzések készítésében és a posztolásban is. Ez jelentheti blogbejegyzések elkészítését, Instagram Story-k megalkotását vagy egy LinkedIn profil elindítását.

 

Fontos szem előtt tartanod: a Te felelősséged, hogy megadd a szükséges inputot SM menedzserednek; ő ugyanis csak akkor tud megfelelő minőségű tartalmat készíteni, ha ellátod a kért információval.

 

https://unsplash.com/

 

4. Teljesítmény-analízis

 

Előfordulhat, hogy hiába posztolsz rendszeresen, hiába vagy jelen az összes platformon, bejegyzéseid nem hoznak eredményt. Ennek sokféle oka lehet, pl. az, hogy nem fordítasz kellő figyelmet arra, hogy közönséged milyen típusú tartalomra vevő, mi veszi rá arra, hogy megvegye a termékedet vagy a szolgáltatásodat.

 

Egy SM menedzser felelős a megjelenéseid értékeléséért, mérnie kell azt, hogyan teljesít egy-egy poszt, blogbejegyzés vagy kampány. Mindezek alapján javaslatokat tehet a kommunikációs stratégia és a kontentterv tartalmára, illetve esetleges módosításokra.

 

 

5. Közösségépítés

 

Vállalkozásod sikeres működése, márkád építése érdekében szükséged van egy aktív közösségre is, akik nemcsak érdeklődnek a termékeid vagy a szolgáltatásaid iránt, hanem elkötelezettek és lojálisak is.

 

Egy közösség felépítéséhez komoly erőforrásokra lesz szükség; figyelmet kell fordítani a célközönségre, az eredeti tartalmak elkészítésére, a közösség tagjaival való kapcsolattartásra, az aktivitás ösztönzésére. Egy SM menedzser mindebben támogat Téged.

 

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy mint a közösségi média világában mindent, egy szakemberrel történő együttműködést is tesztelned kell. Javasoljuk, hogy kövesd a szimpatikus közösségi média ügynökségek munkáját, majd keresd fel azt, akinek a stílusa vagy a személyisége közel áll Hozzád. Ez rengeteg idő és energia, de a jól szervezett közös munkával igenis megtérül.

 

Bízunk benne, hogy a fentiek segítenek Neked abban, hogy a Hozzád legjobban passzoló közösségi média ügynökséget válaszd és gyümölcsöző együttműködés alakuljon ki köztetek. A Zsolya Communication szolgáltatásait megtalálod honlapunkon. Ha tetszenek a tartalmaink, kövess minket Facebookon, Instagramon, illetve LinkedInen is!