Tudatos vállalkozóként Te is sokféle újdonsággal készülsz 2021-re? Szeretnél egy kis inspirációt arra vonatkozóan, mi mindenről érdemes posztolni idén? Esetleg még csak most térsz magadhoz az ünnepi forgatag után és szeretnéd irányba tenni a közösségi média megjelenésedet? Ha bármelyik kérdésre igent válaszoltál, tarts velünk! Évnyitó cikksorozatunkban összefoglaljuk, melyek azok a témák, amelyek népszerűek lesznek 2021-ben, illetve milyen tartalmak és stratégiák működhetnek eredményesen a közösségi média felületeken. 

 

Összesen 10 szempontot hoztunk Neked, ennek első felét az alábbiakban olvashatod, a többi témát sorozatunk második részében mutatjuk be. A Zsolya Communication állandó vendégszerzője, dr. Temesvári Orsolya összefoglalója következik.

 

2021 a kísérletezés éve

 

Nem mondunk újat azzal, hogy a közösségi média alapvetően a kísérletezés felülete. Ez azt jelenti, hogy nincsenek olyan általános megoldások vagy módszerek, amelyek minden vállalkozás számára egyformán sikeresek lehetnek. Minden vállalkozás eltérő életkorú, érdeklődéssel és világnézettel rendelkező célközönség számára kínálja szolgáltatásait, akik mind különböző platformokon vannak jelen és eltérő kommunikációs stratégia útján juthatsz el hozzájuk. 

 

 

A hatékony közösségi kommunikáció az ötlet, tesztelés, kiértékelés és újradefiniálás körforgása szerint működik. Ha valamilyen megoldás nem hozza a megfelelő eredményt, meg kell nézni, hogyan lehet átalakítani, hogy valóban működjön. Ez a rugalmasság és a folyamatos tesztelésre való nyitottság különösen fontos lesz 2021-ben is.

 

Rugalmas stratégia

 

Amikor 2020 nyarán csatlakoztam a Zsolya Communication csapatához, az első dolog, amit Orsitól (Dr. Szabó Orsolya, a Zsolya Communication alapítója) megtanultam, hogy stratégia nélkül nem kommunikálunk. Nagyon fontos, hogy pontosan tisztában legyél azzal, hogy mit, miért, mikor és hogyan szeretnél üzenni ügyfeleid és a versenytársaid felé, hiszen sokszor a kommunikációd minőségén múlik az első benyomás, illetve márkád, vállalkozásod hitele is. 

Elengedhetetlen ugyanakkor, hogy képes legyél rugalmasan kezelni a kommunikációs stratégiádat. 2020 megmutatta, hogy akár néhány hét leforgása alatt több alkalommal változhatnak az életünket alapjaiban meghatározó szabályok. Ezért létfontosságú, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban tudd felülbírálni a kommunikációs stratégiádat, illetve vállalkozásod működését; ha szükséges, akár minden hónapban.

 

Nosztalgia

 

A nosztalgia a legerősebb érzés, amire emberként reagálni tudunk, illetve amelyhez a legkönnyebben kapcsolódhatunk. Hiszen ki ne gondolna vissza keserédes mosollyal az egy évvel ezelőtti offline workshopokra, könyvbemutatókra vagy színházi élményekre? 

 

 

Emberek vagyunk, szükségünk van a kapcsolódásra; valószínűleg a Te ügyfeleid is így vannak ezzel. Szólítsd meg őket nosztalgikus hangú szöveges vagy vizuális tartalmakkal, bátorítsd őket, hogy vegyenek részt a párbeszédben, meséljék el saját történeteiket is. A nosztalgikus hangú posztokkal elérhető párbeszéd egy kreatív és különleges módja lehet a márkádba vetett bizalom és a kapcsolódás erősítésének.

 

Legyél szociálisan érzékeny!

 

2020-ban rengeteg környezetvédelmi, emberi jogi és szociális probléma merült fel, amelyek nagy része 2021-ben előreláthatóan erősödni fog. Tudatos vállalkozóként fontos, hogy humánus és érzékeny hozzáállást tanúsíts ezekben a témákban és részt vegyél az erről szóló párbeszédben. Legyen szó bármilyen civil szervezet támogatásáról, hátrányos helyzetű csoportok segítéséről vagy rendszeres adományozásról, mindenképpen növelheti a márkádba vetett bizalmat, ha megnyilvánulsz ebben a témában. Fontos persze, hogy mindezt őszintén, meggyőződésből tedd, ne azért, hogy népszerű legyél; ezzel éppen az ellenkező hatást érheted el.

 

Snackable content

 

Rövid tartalmak uzsonnára? Igen, valami ilyesmiről van szó. Olyan apró, rövid posztokról, történetekről, amelyeket könnyen, gyorsan befogadhatunk és megemészthetünk. Talán te is észrevetted magadon és a követőiden, hogy az egyre sűrűsödő információáradatban lankad a figyelmed, fáradt vagy, egy néhány mondatnál hosszabb bejegyzést már nehezen olvasol el, vagy talán neki sem állsz. Ismerős érzés, sok esetben én is csak a főcímeket olvasom el.

 

 

Izgalmas megoldást jelenthetnek az idézetes posztok, a mémek, infografikák vagy gifek. Ezeknél a rövid tartalmaknál csak a kreativitásod szabhat határokat; légy nyitott, újító, kisérletező és nézd meg, mi az, amire a legtöbben reagálnak. Ehhez egy korábbi bejegyzésünkben kaphatsz segítséget.

 

Bízunk benne, hogy inspirálónak találtad az összefoglalónkat és tippjeink segítségével tudatosabban, hatékonyabban indíthatod a 2021-es évet! Ha segítségre vagy további ötletekre van szükséged, foglalj időpontot honlapunkon egy online konzultációra vagy olvasd el a blogon korábbi bejegyzéseinket!