Évzáró cikksorozatunk előző részéből kiderült, hogy miért fontos egy egységes arculatú landing page kialakítása. Azt is megmutattuk, hogy hogyan érdemes jól csinálni. A 2020-as év utolsó blogbejegyzésében arról lesz szó, hogy milyen módszerekkel érdemes eredményesen vizsgálni az Instagram forgalmi statisztikáit és a konverziós adatokat.

Dr. Temesvári Orsolya írása.

 

Miért fontos a statisztika?

 

Te is lelkesen használod az üzleti Instagram profilodat, mégsem jönnek a követők? Hiába tervezed meg a posztokat és osztod meg őket rendszeresen, nincsenek visszajelzések? Nem tudod elérni a kívánt konverziót az Instagram felületedről? 

 

Ismerős érzés, sokan találkozunk ezzel a jelenséggel. Sokféle ok állhat ennek hátterében, többek között az is, hogy sokan a saját elképzeléseik szerint posztolnak, figyelmen kívül hagyva a legfontosabbat: a közönség igényeit és reakcióját. Pedig ebből fog kiderülni, hogy a közönséged milyen típusú tartalmakra vevő, milyen hosszú képaláírást hajlandó elolvasni és mi veszi rá arra, hogy megvásárolja azt a terméket vagy szolgáltatást, amit kínálsz.

 

Éppen ezért nagyon fontos folyamatosan monitorozni a követők számát, az elköteleződést (pl. kommentek, kedvelések), az átkattintási arányokat, az említéseket, a posztok gyakoriságát vagy éppen azt, hogy milyen időszakban a legaktívabbak a követőid. 

 

Milyen adatokat figyeljek?

 

Az Instagram statisztikáid mérése kapcsán a leghatékonyabb eszközöd az alkalmazás beépített eszköze, az Instagram Insights (Elemzések), amelyet az Instagram profilod jobb felső sarkában található menüből érhetsz el. Javasoljuk, hogy ismerkedj meg vele és használd rendszeresen.

 

 

Az alábbiakban sorra veszünk 3+1 tényezőt, amelyet mindenképpen érdemes rendszeresen figyelned.

 

  1. Link a bio-ban

 

Az Instagram üzleti felületének használatakor az egyik legfontosabb információ, hogy hányan kattintanak át a profilodról a weboldaladra. Mivel a bio felületén csak egyetlen linket tudsz elhelyezni, az alábbi lehetőségeket ajánljuk figyelmedbe:

 

  • Egyetlen link megadása helyett érdemes egy gyűjtőoldalt kipróbálni, ahol a vállalkozásodhoz kapcsolódó összes link megtalálható. Figyelj arra, hogy a kevesebb sokszor több; ha túl sok linket szerepeltetsz egy helyen, összezavarhatod a látogatókat.

 

  • Még nem derült ki számodra, hogy milyen tartalmakkal aktivizálhatod leghatékon   yabban a követőidet? Ilyenkor érdemes rövid időszakonként, pl. hetente cserélni a bio-ban szereplő linket. Megadhatsz olyan linket, ami egy veled készült interjúra vagy a legújabb szakmai blogbejegyzésedre mutat, esetleg egy olyan podcast adást hallgathatnak meg a követők, ahol mesélsz a vállalkozásodról. Figyeld, melyik tartalomra kattintottak legtöbbször.

 

 

2. Mentések, megosztások

 

Kíváncsi vagy, milyen típusú posztok lehetnek hasznosak a követőid számára? Előfordulhat, hogy te imádod a lapozható tartalmakat vagy az idézeteket, a követőid viszont szívesebben osztanak meg egy fényképet egy hosszabb képaláírással. Érdemes rászánni az időt, különféle kreatív megoldásokkal előállni és figyelni, hogy melyik volt a legnépszerűbb tartalom.

 

 

Minden egyes poszt esetében külön érheted el ezeket az adatokat. Üzleti vagy tartalomkészítői profil esetén a poszt bal alsó sarkában találhatod őket az Elemzések megtekintése menüben.

 

3. Heti látogatók száma

 

Valaki meglátogatta az Instagram profilodat? Szuper! Ez azt jelenti, hogy látta a hírfolyamban a posztod és annyira tetszett neki, hogy külön kattintott azért, hogy elérje a profilodat. Látogatóid számát a főoldaladon, az oldal tetején láthatod.

 

 

Figyeld rendszeresen ezt a számot és próbáld ki az alábbi ötleteket, hogy megnövelhesd profilod látogatottságát:

 

  • Írj lelkesítő képaláírásokat, frappáns szövegeket a posztokhoz és a Story-hoz. Ezekkel megragadhatod vásárlóid figyelmét, és meggyőzheted őket, hogy ellátogassanak a profilodra. 

 

  • Ne felejtsd el a CTA (call-to-action) üzenetet! Mindig tedd egyértelművé, hogy milyen reakciót vársz a követőid részéről.

 

  • Próbálj ki újfajta kreatívokat! Nem tudhatod, hogy inkább a lapozható kisállatos vagy a hosszasan szerkesztett edukációs poszt lesz meggyőző.

 

+1. Hashtag stratégia 

 

Milyen stratégiát követsz a hashtagek kapcsán? Mindig ugyanazokat használod az összes posztban? Kihasználod a lehetőséget, hogy 30 hashtaget posztolj?

 

Érdemes megfigyelni, hogy milyen aktivitást értél el a hashtag stratégiád alapján, így láthatod, szükség van-e arra, hogy változtass valamin. Ezt az információt az alábbiak szerint érheted el: a kérdéses poszt bal alsó sarkában kattints az Elemzések megtekintése linkre, majd görgess lejjebb a Felfedezés ponthoz. Itt láthatod, hogy a posztodban használt hashtagek segítségével hányan érhették el az aktuális posztodat, illetve a profilodat.

 

Bízunk benne, hogy a fentiek a segítségedre lesznek az Instagram statisztikák elemzésében. Ha szakértő segítségre van szükséged egy személyre szabott Instagram stratégia elkészítéséhez, fordulj hozzánk bizalommal. Foglalj időpontot honlapunkon vagy írj nekünk e-mailt a hello@zsolya.com címre.