Cikksorozatunk előző részében körbejártuk az NFT-k (azaz Non-Fungible Tokenek) legfontosabb tulajdonságait, s mindazt, amiben a vállalkozásod segítségére lehetnek. Alábbi cikkünkben az NFT népszerűsítésére szolgáló, speciális marketing stratégiák részleteivel ismerkedünk.

 

Mielőtt belevetnénk magunkat az egyes eszközök részletes tárgyalásába, íme néhány gondolat arról, miért van szükség speciális NFT marketing eszközökre.

 

Tegyük fel, megjelent a terméked egy NFT Marketplace-en (az NFT virtuális értékesítési helye, ilyen például az OpenSea); de mi történik ezután? Hogyan tudod meg, hogy a terméked megfelelő piacra került és valóban eléri azt a közönséget, akinek szántad? Nos, erre való a fókuszált NFT marketing stratégia, ami nélkül igen nehéz széleskörű megjelenést és mérhető eredményeket generálni egy NFT tokenhez.

 

A legnagyobb hiba, amit az értékesítés kezdetén elkövetünk, hogy mindenki számára reklámozni szeretnénk a termékünket. Ez egy érthető emberi reakció, ugyanakkor rengeteg időt, energiát és pénzt emészt fel, anélkül, hogy a cél felé haladnánk. Hiszen hogyan szeretnéd értékesíteni a terméket, ha nem tudod pontosan, kinek szól?

 

Célcsoport nélkül tehát nem érdemes elindulni. Mielőtt belevágsz az NFT marketing stratégiád megalkotásába, tedd fel magadnak a kérdést: kihez szeretném eljuttatni ezt a terméket? Milyen tulajdonságokkal bír az a vásárló, aki számára ideális választás lehet, amit kínálok? A fentiek mellett az alábbi kérdések segíthetnek még:

  • Milyen típusú NFT-ket készítesz és mekkora mennyiségben?
  • Milyen különleges, megkülönböztető jellemzővel bír a terméked?
  • Tagja vagy olyan közösségnek, aki érdekelt lehet a terméked megvásárlásában? Van velük élő, bizalmon alapuló kapcsolatod?

 

Ha további kérdéseid merültek fel a célcsoport meghatározás kapcsán, olvasd el kapcsolódó cikkünket a témában. Ha pedig megvan a célcsoportod, indulhat az ötletelés az NFT marketing stratégia kapcsán. Lássuk, milyen eszközök segíthetnek ebben!

 

 

Készíts kedvcsináló videót!

 

Az NFT kollekciód megjelenése előtt érdemes egy rövid beharangozó videót vagy animációt készíteni az értékesíteni kívánt termékekről. Figyelj arra, hogy minél rövidebb legyen, maximum 30 mp. Nem az a cél, hogy részletesen bemutasd a terméket, hanem felvillants egy apró, de fontos részletet a termék kapcsán, ami megragadja a vásárló figyelmét. Használj minél jobb minőségű képeket, háttérzenét és akár a saját hangodat is.

 

 

Discord, Telegram és a közösség

 

Sokszor ismételjük, hogy értékesítés helyett első lépésként inkább egy megbízható, lojális közösséget építs. Nincs ez másként az NFT tokenek értékesítése kapcsán sem. Ebben a közösségben megmutathatod, milyen értéket képvisel a tokened és eléred a célcsoportodat is.

 

A közösségi média felületek, mint például a Twitter, az NFT tokenek értékesítésének elsőszámú piacai. Itt találkozhatsz NFT rajongó vásárlókkal és művészekkel, akik jövendőbeli közösséged tagjai lehetnek.

 

A Twitter mellett olyan közösségi média platformokat is használhatsz, mint a Telegram és a Discord. Ezek a felületek az NFT értékesítés legfontosabb eszközei, olyan milliók által használt applikációk, ahol a párbeszéd egyik legfontosabb témája az NFT-n keresztül értékesített művészeti alkotások. Ezeken a felületeken posztokat készíthetsz, sztorikat és mémeket oszthatsz meg, kapcsolatba léphetsz a követőkkel.

 

 

Tematikus csoportok és események

 

A bizalom- és közösségépítés további eszköze a közösségi média felületeken létrehozott tematikus csoportokban való aktivitás. Egy dinamikusan fejlődő, a tudásod és a szakmai tapasztalataid megosztására épülő Facebook csoportban egy stabil közösséget építhetsz és megtalálhatod azokat az érdeklődőket, akik megvásárolják az NFT kollekciód darabjait.

 

Emellett egyre több tematikus, az NFT tokenek működésével, értékesítésével és jogi háttérével kapcsolatos eseményen, workshopon vehetsz részt, ami fontos az ismereteid bővítése és a kapcsolataid elmélyítése szempontjából. Javasoljuk, hogy csatlakozz ezekhez, akár idegen nyelven is!

 

 

NFT Marketplace

 

Minden vállalkozó álma egy stabil vásárlói kör. Ha NFT tokeneket értékesítesz, szükség lesz arra, hogy betörj az NFT marketplace-re, ahol maga az értékesítés zajlik. Olyan ez, mint egy digitalizált művészeti alkotásokra specializálódott webshop.

 

Sokféle NFT marketplace létezik, a különféle művészeti alkotásokra specializálódva:

 

  • OpenSea – Ez a legnagyobb NFT marketplace, ahol művészeti alkotásokat, domain neveket, zenét, gyűjteményeket, fényképeket vásárolhatsz. Szabadon és ingyenesen regisztrálhatsz és értékesítheted a tokeneket.

 

  • Rarible – Újabb népszerű platform a tokenek értékesítésére, amelyeket blockchain technológiával védenek.

 

  • Theta Drop – 2021 ben hozták létre ezt a felületet internetes videó és tévéadások támogatására. Ez a felület a saját tokenjeit és blockchain technológiáját használja az értékesítés során.

 

Ha kiválasztottad a Számodra megfelelő felületet, hozz létre egy profilt és indulhat az értékesítés.

 

 

Fizetett hirdetések

 

A fizetett hirdetések a mai online marketing stratégiák egyik legfontosabb eszközei, amik biztosítják a nagyobb elérést és az aktív online jelenlétet. Javasoljuk, hogy mindig építsd be ezt az eszközt a stratégiádba.

 

 

Dolgozz influencerekkel!

 

Manapság az emberek legjobban az influencerekre figyelnek és rájuk hallgatnak. Ha egy ismert ember hirdet valamit, sokkal többen követik és veszik meg az adott terméket, így érdemes ezt kihasználni az NFT tokenek értékesítése kapcsán is. Találd meg a vállalkozásodhoz legjobban illő influencert és hagyd, hogy a követők rajta keresztül megismerjék a termékeidet.

 

 

SEO és az organikus elérések

 

Bár az organikus elérések korszaka lassan feledésbe merül, a keresőoptimalizálás mindig segítségedre lehet. A SEO szabályainak megfelelően szövegezett és beállított honlap segíthet, hogy a digitális műalkotásokra vadászó felhasználók könnyebben megtalálják az oldaladat és megismerkedjenek a vállalkozásod által kínált NFT tokenekkel.

 

 

Az NFT marketing tehát elengedhetetlen, hogy bizalmat és elkötelezettséget építs a tokenjeid felé az online térben. A fenti eszközök segíthetnek abban, hogy egy stabil közösséget működtess, illetve növeld a termékeid és a vállalkozásod ismertségét.

 

Bár az NFT tokenek marketingje speciális eszközöket igényel, reméljük, a fentiek segítségedre lesznek. Ha bármilyen kérdésed merül fel, keress minket a hello@zsolya.com e-mail címen!