Tudatos vállalkozóként bizonyára Számodra is fontos, hogy minél jobb konverziós rátával dolgozz, hogy támogató közösséged legyen és persze az is, hogy minél hatékonyabban működjön a közösségi média felületeid kezelése. Ha segítségre van szükséged, olvass tovább!

 

Évnyitó sorozatunk előző részében beszéltünk a videózás és a felhasználók által generált tartalom fontosságáról és arról, milyen új kihívásokkal néznek szembe az egyes közösségi média felületek és ezzel együtt a felhasználók.

Sorozatunk második részéből megtudhatod, hogyan érdemes jól hirdetni az egyes felületeken, miért fontos egy támogató közösség felépítése, a cikk végén pedig bemutatjuk legújabb, posztolást segítő ötlettárunkat, a Zsolya Social Bankot is.

 

Dr. Temesvári Orsolya írása.

 

 

Organikus elérés helyett hirdetések

 

Kutatási eredmények szerint 2022-ben egy Facebook poszt organikus elérése alig haladja meg az 5 %-ot. Ez azt jelenti, hogy az általunk készített tartalmat fizetett hirdetésekkel célszerű támogatni, ellenkező esetben ugyanis senki nem fogja látni azt.

 

Miért? Mert túl sok a tartalom, így a legjobb minőségű posztokat is kevesebb eséllyel láthatjuk. Éppen ezért a 2022-es online kommunikációs stratégiádban muszáj, hogy helyet kapjon egy hirdetésekre elkölthető büdzsé.

 

Ha viszont már pénzt költünk, csináljuk okosan! Mielőtt bármire pénzt adsz ki, tudd meg, kik a leghűségesebb vásárlóid, kik azok, akik a legnagyobb eséllyel reagálnak a hirdetésedre, azaz a legbiztosabb konverziós forrásaid. Ha megvan a célcsoport, sokkal könnyebb lesz megalkotni a hirdetések alapjául szolgáló posztokat is.

 

 

Értékesítés helyett építs közösséget!

 

 

A közösségépítés szerepét nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, s az is biztos, hogy soha nem volt még olyan fontos ez, mint most.

 

A közösségi média felületek közösségei az egyes vállalkozások által létrehozott szociális hálózatok, ahol lehetőség van a vásárlók közötti kapcsolódásra, legyen szó bármilyen témáról vagy iparágról. A Facebook csoportok nagyszerű lehetőséget biztosítanak a kapcsolódásra, ahol a már meglévő és potenciális vásárlóid megoszthatják egymással tapasztalataikat, tippeket, tanácsokat adhatnak egymásnak őket érdeklő kérdésekben.

 

Ez a közösség segítségedre lehet az új termékeid bevezetésekor, tőlük kaphatsz visszajelzést a termékeidről vagy szolgáltatásaidról, de akár az ügyfélkezelési módszereidről vagy egyéb, a felhasználói élményt érintő folyamataidról is. Ami pedig a legfontosabb, ez a közösség adja a leghűségesebb vásárlóidat és végsősoron a konverziót is. Ha pedig a vállalkozásod egy esetleges krízisen megy keresztül, ez a közösség lehet, amely lojális támogatásával, vásárlásaival és ajánlásaival a felszínen tart.

 

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig vedd figyelembe, vajon mi érdekelheti ezt a közösséget, mire van szükségük, tevékenységed hogyan lehet a segítségükre. Ha e zsinórmérték mentén haladsz, nagyobb eséllyel őrizheted meg a vállalkozásodba vetett bizalmat és növelheted márkád ismertségét is.

 

 

Diverzifikált online kommunikáció

 

 

Emlékszel, mit éreztél, amikor 2021 októberében leállt az összes, a Facebook családba tartozó közösségi média platform? Mi emlékszünk…

 

Talán az volt a legkevesebb, hogy nem értük el családtagjainkat néhány órán keresztül üzenetküldő alkalmazások egyikén sem. Ha azonban nem tudtál kommunikálni ügyfeleiddel, esetleg anyagi károd keletkezett a leállás miatt, mindenképpen szükség van valamilyen megoldásra.

 

Nagyon fontos jelen lenni az érintett közösségi média felületeken (pl. Facebook, Messenger, Instagram), de a több lábon állás talán ennél is lényegesebb. Szakértőként elengedhetetlennek tartjuk, hogy az ügyfeleinkkel történő kommunikáció ne a közösségi médiában, hanem egy független levelezőrendszerben történjen, ahol akár automatikus válaszüzenetet is beállíthatunk.

 

Ha pedig már levelezőrendszer, nem tudunk szó nélkül elmenni a saját adatbázis építésének fontossága mellett. Ez nem csak az e-mail marketing miatt fontos, hanem azért is, mert a saját feliratkozói adatbázisod nem függ semmilyen közösségi média platformtól, az csak a tiéd, amelynek segítségével egy hosszabb leállás esetén is tudsz kommunikálni feliratkozóiddal e-mail formájában.

 

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy az érintett felületeken kívül használd a LinkedIn-t vagy a Google családjába tartozó egyes felületeket is, hogy mindig maradjon lehetőséged az online kommunikációra.

 

 

Exkluzív ötlettár: itt a Zsolya Social Bank!

 

Hiába tartod be a fenti javaslatokat, előfordulhat, hogy szenvedésnek érzed a posztolást, vagy időnként úgy érzed, kifogytál az ötletekből és szükséged lenne néhány szempontra az új lendülettel történő posztoláshoz. Ha így van, a Zsolya legújabb ötlettára, a Social Bank lehet az ideális segítőd.

 

A Social Bank egy olyan praktikus adatbázis, ahonnan bármikor kölcsönözhetsz néhány ötletet vagy inspirációt, hogy gördülékenyebbé tedd a tartalomgyártást. Minden hónapban 3 iparágban (kézműves, szolgáltatóipar, kiskereskedelem) találhatsz posztmintákat, amelyek mindig remek alapul szolgálhatnak a saját tartalmaid előállításához. A posztokon túl story ötleteket és aktuális tippeket, trendeket is találsz itt, az egyes posztok mellé pedig feltüntettük, milyen vizuális eszközökkel tudod a legjobban megjeleníteni az aktuális üzenetet.

 

Ezenkívül még számos meglepetést is rejt a Zsolya Social Bank adatbázisa, ahová minden hónapban egy rövid, néhány napos időablakban tudsz csatlakozni. A részletekért kattints honlapunkra!

 

 

Reméljük, hogy a bejegyzésünk segítségével új lendületet kaptál ahhoz, hogy megtervezd 2022-es közösségi média jelenlétedet! Ha segítségre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot a [email protected] e-mail címen vagy jelentkezz az egyéni konzultációnkra vagy a 3 és 5 alkalmas mentorprogramunkra!