Te tudod, hogy működik a TikTok algoritmusa? Hogy lehet az, hogy egyes tartalomkészítők pillanatok alatt százezres nézettségre tesznek szert? Szeretnél létrehozni egy TikTok profilt, de jól jönne egy gyorstalpaló az alapokról?

 

Tarts velünk, az alábbiakban kiderül, hogyan állíthatod saját magad szolgálatába a TikTok algoritmusát és mik azok az alapfogalmak, amivel mindenképpen érdemes tisztában lenned, mielőtt beleveted magad a videózásba!

 

Az algoritmus mint eszköz

 

A TikTok egy közösségi média platform, s mint ilyen, a legfontosabb célja, hogy minél több időre a képernyő elé szögezze a felhasználóit. Ha tartalomkészítőként is jelen vagy ezen a felületen, a legfontosabb zsinórmérték Számodra az, hogy olyan videót készíts, ami az alkalmazás algoritmusa szerint megtekintésre és megosztásra érdemes, így egyre több felhasználóhoz juthat el.

 

Az alábbiakban bemutatunk három tényezőt, amit figyelembe véve és okosan használva „kijátszhatod” az alkalmazás algoritmusát és egyre több megtekintésre és követőre tehetsz szert.

 

Mennyi ideig nézik a videóidat?

 

Az első tényező a videóiddal kapcsolatos aktivitás. Itt két alapvető mérőszám lesz fontos:

  • az egyik, hogy a videóid hány százalékát nézik meg a felhasználók (mármint nem a megnézett videók darabszáma számít, hanem az, hogy egy adott videó hosszából hány másodpercet néztek meg és ez a teljes videó hány százalékát teszi ki);
  • a másik, hogy mennyi interakciót vált ki a videó, azaz hányan kedvelik, hányan kommenteltek és hányan osztották meg azt.

 

Tipp: Kezdő felhasználóként sokat segíthetsz az interakciók számának növelésén, ha minden kommentre válaszolsz, akár egy emojit vagy egy vicces, frappáns megjegyzést, de az is elég, ha csak megköszönöd a másik felhasználó kedves megjegyzését. Ez egyrészről megduplázza a már létező kommentek számát, másrészről pedig segít a kapcsolatteremtésben és növeli a pozitív megítélésedet is.

 

 

Hány új funkciót használsz?

 

Ez a közösségi média platform nagy hangsúlyt fektet a gyakori megújulásra, gyakran vezet be új funkciókat (új zenék, új effektek). Az algoritmus érzékeli, hogy az egyes felhasználók használják-e ezeket az új funkciókat, és ha igen, nagyobb eséllyel juttatja el az aktuális videót szélesebb közönséghez.

 

Tipp: Fontos, hogy nem kell átesni a ló túloldalára, mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy csak azokat a filtereket, effekteket próbáld ki, amelyekkel jól érzed magad és amelyek passzolnak az általad közvetíteni kívánt üzenethez. Csak azért, mert jött egy új filter, ami csodálatos sminket és műszempillát kreál Neked, nem biztos, hogy használod is kell.

 

Ismered a közösséged?

 

Ahhoz, hogy sikeres legyél a TikTok-on, nagy szükséged van egy erős közösségre, egy követői bázisra. Természetesen bizonyos követőszám fölött nehéz észben tartanod, pontosan kik a követőid, de azt mindig megteheted, hogy reagálsz a kommentjeikre, megköszönöd a megosztásokat és a reakciókat, aktivitást serkentő matricákat használsz a videóidban, amelyek segítségével a követőid is részesei lehetnek a tevékenységednek.

 

Tipp: Tudnod kell, hogy a TikTok algoritmusa lépcsőzetes rendszer szerint működik. Először megmutatja száz embernek a videódat, majd a fenti tényezők mentén értékeli azt és csak akkor mutatja meg további ezer vagy tízezer felhasználónak, ha az algoritmus beállításai szerint elég reakció és megtekintés érkezett a videóra.

 

Ne csüggedj, ha elsőre nem sikerül olyan videót alkotni, ami nézettségi rekordot dönt! Fontos, hogy megtaláld a saját hangod és olyan tartalmat gyárts, ami igazán értéket képvisel és Te is komfortosan érzed magad, miközben elkészíted. Ha kitartóan próbálkozol, a fáradozásaid meg fognak térülni.

 

Alapfogalmak a TikTok-on

 

Mielőtt beleveted magad a videózásba, olvasd el az alábbi gyűjteményt, amelyben összeszedtük neked a TikTok alapvető funkcióit. Ha ezekkel tisztában vagy, nem érhet meglepetés.

 

Neked

 

Ez a platform felfedező funkciója, ha megnyitod az applikációt, ez a felület ugrik fel. A platform olyan videókat mutat Neked, ami a beállított érdeklődési köreid, az általad megnézett, kedvelt vagy megosztott videók alapján érdekes lehet számodra.

 

Tartalomkészítőként ez a felület lesz az aranybányád: mindenki azt szeretné, hogy ide kerüljön be a videója; ha betartod az előző részben megosztott tanácsokat, nagy esélye van, hogy a Te videód is bekerül ide.

 

Követés

 

Ezen a felületen csak azon felhasználók videóit láthatod, akiket Te is követsz. Az alkalmazás kis piros pöttyel jelzi, ha valamelyik elkövetett profilon új videó jelent meg.

 

Duett

 

Duett funkcióval egy másik felhasználó által készített videóra reagálhatsz. Ez egy nagyon jó módszer arra, hogy kifejtsd a véleményed egy fontos témában vagy kapcsolatokat építs.

 

Ha másik felhasználó engedélyezte ezt a funkciót a saját videójához, akkor nincs más dolgod, csak megnyomni a Duett gombot és már indíthatod is a saját videód rögzítését. Figyelj arra, hogy csak a az eredeti videóval megegyező hosszúságú videót készíthetsz reakcióként.

 

Kollázs

 

Ez a funkció szintén egy videós reakció, azonban itt ki kell választani egy másik felhasználó videójából 5 mp-et, majd saját videóddal (bármilyen hosszúságban) reagálhatsz erre a részletre. A végeredmény úgy néz ki, hogy a videó elején az applikáció le fogja játszani az eredeti videóból választott 5 mp-et, majd következik a Tiéd.

 

Borítókép

 

A videó kezdőképe, ami megjelenik az oldalon. Ezt a videó elkészítése után, egy megjelenő szerkesztőfelületen tudod megváltoztatni, adhatsz hozzá feliratokat. Fontos, hogy valamilyen szimpatikus, megkapó borítót válassz, hiszen ez az első dolog, amit a felhasználók látnak a profilodon.

 

Sima profil és üzleti profil

 

A profilod elkészítésekor választhatsz, hogy szeretnél-e üzleti profilt létrehozni. Ezt később bármikor meg lehet változtatni. Fontos tudni, hogy ha hirdetni szeretnél az applikációban, akkor azt csak üzleti fiókkal tudod megtenni (az üzleti fiókot tudod a hirdetési fiókkal összekapcsolni), illetve az elején ehhez tudsz kattintható linket adni. A normál fiók inkább a személyes márka építéséhez hasznos, hiszen ezen is láthatod az analitikákat, de itt hiányzik a kattintható link hozzáadásának lehetősége.

 

 

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségedre lesznek a TikTok sikeres használatában. Ha kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot a hello@zsolya.com e-mail címen vagy jelentkezz az egyéni konzultációnkra vagy a 3 és 5 alkalmas mentorprogramunkra!