Adótanácsadó, könyvelő vagy könyvvizsgáló vagy, netán pénzügyi tanácsadóként tevékenykedsz, és szeretnéd bővíteni az ügyfélkörödet? Szeretnél új felületeken közelíteni ügyfeleidhez? Nem tudod, milyen jogi és etikai szabályokat kell figyelembe venned az online marketing kapcsán?

Az alábbiakban bemutatjuk, adótanácsadóként, könyvelőként vagy könyvvizsgálóként mi mindenre érdemes figyelned a marketing területén. Emellett hasznos ötleteket adunk ahhoz, hogyan lehet mindezt az aktuális trendekkel és a rád vonatkozó etikai kódex szabályaival összhangban csinálni.

Dr. Temesvári Orsolya összefoglalója.

 

Online marketing tudatosan

 

Mielőtt belemennénk a részletekbe, szeretnénk választ adni arra a gyakran (és teljesen jogosan) felmerülő kérdésre, miszerint egy jó szakembernek miért van szüksége reklámra? Hiszen számos olyan könyvelő dolgozik Magyarországon, aki kénytelen várólistát készíteni leendő ügyfeleinek, de számos adótanácsadó vagy könyvvizsgáló működik ugyanilyen feltételekkel.

 

Ezzel nem tudunk vitába szállni, a jó szakemberek híre valóban ajánlás útján terjed. Ugyanakkor nem elég jónak lenni, annak is kell látszani. Hiába vagy kiváló szakember, ha nem érhető el rólad és munkádról tengernyi online tartalom, előfordulhat, hogy potenciális ügyfeleid a konkurencia táborát fogják erősíteni. 

 

A lényeg, hogy a 21. században az online jelenlét szakmád és vállalkozásod digitális névjegyének része. Így generálhatsz nagyobb forgalmat honlapodra, válhatsz ismert és elismert szakértővé, vagy akár szakterületed egyik véleményvezérévé.

 

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a kiváló szakértelem mellett kiemelt szerep jut annak, minél képzettebb, tapasztaltabb és tudatosabb vállalkozóként tudj működni. Egy adótanácsadó, könyvvizsgáló és könyvelő is vállalkozó, akinek ugyanúgy igazodnia kell a piaci igényekhez, mint ahogyan szem előtt kell tartania az etikus, jogszabályokkal összhangban történő működést. Szakértőként tehát pontosan ugyanúgy tisztában kell lenned a digitális világ innovációs lehetőségeivel és kihívásaival, mint ügyfeleidnek.

 

 

Mindemellett a digitális marketing lehetőséget biztosít számodra, hogy meghatározd, pontosan ki tartozik a célcsoportodba, tehát multikat vagy inkább kisvállalkozásokat szeretnél ügyfeleid körében tudni, illetve mely iparági területről szeretnél minél több céggel együtt dolgozni.

 

Ez a specializáció magával hozza az árazással kapcsolatos kérdéseket is. Könyvelőként vagy adótanácsadóként lehetőséged van különleges vagy ismeretlen területek problémáira specializálódni, amely ugyan leszűkítheti a potenciális ügyfélkört, de lehetőséget biztosít különleges, exkluzív szolgáltatások tervezésére, prémium áron.

 

Ne gondold, hogy könyvelőként vagy könyvvizsgálóként nincs helyed a közösségi médiában; éppen ellenkezőleg! Nagyon fontos, hogy tudatosan dönts arról, saját szakmai blogodon, a vállalkozásod LinkedIn profilján vagy esetleg egy Facebook csoportban osztasz meg bizonyos szakmai tartalmakat, akár edukációs, akár marketing céllal.

 

Egy tudatosan felépített kommunikációs és közösségi média stratégia, illetve a kapcsolódó tartalommarketing ismert és keresett szakemberré tehet. Ami azonban még fontosabb, elérheted, hogy egy idő után éppen azok az emberek ügyfelek keressenek meg, akikkel Te is szívesen dolgoznál.

 

Mit mond az etikai kódex?

 

Alapelvek

Akár adótanácsadóként, akár könyvvizsgálóként vagy könyvelőként dolgozol, munkádban a legfontosabb alapelvek a tisztesség, a függetlenség és a hivatáshoz méltó magatartás. Kifejezetten fontos, hogy betartsd a vonatkozó jogszabályok előírásait és munkád során őrizd meg önmagad és a szakmád hitelét is.

 

Marketing tevékenység

A könyvvizsgálói szakmára vonatkozó etikai szabályok részletes előírásokat tartalmaznak a hirdetés és az ajánlattétel kapcsán. Előbbi a megbízások megszerzése érdekében, a szakember tevékenységét népszerűsítő reklám, az ajánlattétel pedig egy konkrét ügyfél megkeresése.

 

Az etikai kódex alapján a gazdasági reklámtevékenységre vonatkozó törvényi előírások alkalmazandók a könyvvizsgálók hirdetéseire is, az alábbi kiegészítésekkel:

  • tartózkodj a könyvvizsgálói szolgáltatás minőségének indokolatlan dicséretétől;
  • ne hivatkozz összeköttetésekre vagy személyes kapcsolatokra;
  • figyelj arra, hogy hirdetésed ne sértse versenytársaid jó hírnevét;
  • csak valós, nem megtévesztő információkat tegyél közzé a díjazásoddal kapcsolatban.

 

Mind az adótanácsadókra, mind a könyvvizsgálókra vonatkozó etikai szabályok kifejezetten előírják, hogy elfogadhatatlan, ha a megbízás megszerzése érdekében meg nem engedhető módszert alkalmaznak. Ilyen lehet pl. a dömping áron való ajánlattétel, vagy az ugyanarra a munkára jelentkező kolléga kedvezőtlen színben való feltüntetése.

 

 

Együttműködés

Alapvető szabály, hogy az adótanácsadók, könyvelők és könyvvizsgálók egymással szemben korrekten, a kollegiális viszony fenntartását szem előtt tartva működjenek együtt.

 

Mind az adótanácsadói, mind a könyvelői vagy könyvvizsgálói munka bizalmi jellege megköveteli, hogy a szakemberek előzékenyen, egymást támogatva és fokozott igényességgel és segítőkészséggel járjanak el.

 

Maradt még kérdésed?

 

Bízunk benne, hogy a fenti összefoglaló alapján sok kérdésedre választ kaptál. 

 

A Zsolya Communication csapatában adószakértő, üzleti tanácsadók és jogászok is dolgoznak, így kommunikációs szakértőink tisztában vannak a piac igényeivel, a versenytársak kommunikációjával és az iparág jellegzetes online kommunikációs kihívásaival. Az ő szakmai tudásukat csatornázzuk be szövegíróink, közösségi média menedzsereink munkájába, hogy ügyfeleink minél komplexebb, tevékenységeikre szabott szolgáltatásokat vehessenek igénybe.

 

Tűnj ki versenytársaid közül az online jelenléteddel! Te foglalkozhatsz a szakmai tartalmakkal, csapatunk intézi az online kommunikációs stratégiát, a szövegírást és a közösségi média felületeken való profi megjelenésed.

 

Ha többet szeretnél megtudni a Zsolya Communication munkájáról és arról, hogyan lehetünk segítségedre, kattints honlapunkra vagy kövess minket Facebookon, LinkedInen vagy Instagramon!