Szeretnéd tudni, miért érdemes időnként nyereményjátékot indítanod a vállalkozásod nevében? Már régóta tervezed, hogy nyereményjátékot indítasz valamilyen jeles alkalom vagy ünnep kapcsán, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Jó lenne, ha valaki közérthetően elmagyarázná, milyen szabályok vonatkoznak a szervezésre és a lebonyolításra?

 

Olvass tovább, az alábbi, a 2022-es szabályokra aktualizált cikkünkből minden kérdésedre választ kapsz!

 

 

Ezért indíts nyereményjátékot

 

Bizonyára felmerült Benned a kérdés, miért érdemes időről időre valamilyen, a vállalkozásodhoz kapcsolódó nyereményjátékkal kedveskedni a követőidnek.

 

 • A nyereményjátékok megrendezése kiváló eszköz lehet a vállalkozásod népszerűsítésére, a kapcsolatteremtésre és arra, hogy növeld a márkád ismertségét. Egy ilyen kampányban kommunikálhatod a márkád által képviselt értékeket vagy bármilyen, Számodra fontos információkat.

 

 • A nyereményjátékok abban is segíthetnek, hogy megerősítsd követőid elkötelezettségét és termékeidbe, szolgáltatásaidba vetett bizalmát.

 

 • Egy nyereményjáték lebonyolítása garantáltan növeli követőid aktivitását, ami a rendkívül alacsony organikus elérések mellett kifejezetten hasznos lehet.

 

 

A legfontosabb szabályok, amelyeket mindenképpen tarts be

 

Több éves szakmai tapasztalataink szerint az Instagram és a Facebook felületein pörögnek legjobban a nyereményjátékok, így az alábbiakban az erre a két felületre vonatkozó szabályokat mutatjuk be.

 

Akár a Facebook, akár az Instagram használatával indítasz nyereményjátékot, annak lebonyolításáért kizárólag Te felelsz. Ez azt jelenti, a Te felelősséged, hogy

 

 • megalkosd a hivatalos szabályzatot;
 • kidolgozd az ajánlat feltételeit, illetve a részvételi jogosultsági követelményeket (pl. életkori vagy lakóhely szerinti korlátok); és
 • teljesítsd az ajánlatra és a felkínált díjakra vonatkozó előírásokat (pl. nyilvántartásba vétel).

 

 

A nyereményjáték szövegezésének kötelező tartalmi eleme, hogy

 • szervezőként teljeskörűen mentesíted a felhasznált közösségi média platformot a jelentkezők és résztvevők részéről, illetve
 • elismered, hogy nyereményjátékot a platform nem támogatja, nem hagyja jóvá, nem kezeli és a nyereményjáték nem kapcsolódik a platformhoz.

 

A 2022-es szabályozás fenntartja a tavaly bevezetett részletes útmutatásokat:

 

 • Tiltott az olyan nyereményjáték, amely csak akkor érhető el, ha a felhasználók fizetnek egy oldalon való aktivitás lehetőségéért.

 

 • Kiemelt szempont a nyilvánosság, vagyis a promóciókat mindenki számára, korlátozások nélkül fel kell kínálni. A részvétel nem korlátozható kizárólag a fizetős előfizetőkre, illetve a promócióban nyereményjátékban való részvételért nem lehet kötelezővé tenni valamely érték átadását.

 

 • Általános szabály, hogy a nyereményjátékok nem népszerűsíthetik az online szerencsejátékot, az online sorsjátékot vagy a valódi pénzzel folyó szerencsejátékot.

 

 • Mindemellett tiltott az ösztönzők, kompenzációk vagy más előnyök felkínálása olyan magatartásokért, amelyek mesterségesen növelik az aktivitást és megsértik a vonatkozó felhasználási feltételeket.

 

 

A Facebook felületén bonyolított nyereményjátékok kizárólag az oldalakon, a csoportokban és az eseményeken belül jelenhetnek meg. Az Instagramon értelemszerűen nincs ilyen korlátozás.

 

Fontos tudni, hogy sem a Facebook, sem pedig az Instagram felülete nem biztosít segítséget az egyes nyereményjátékok lebonyolításához. A platformok azt is kikötik, hogy amennyiben a szolgáltatásuk igénybevételével indítasz nyereményjátékot, azt kizárólag saját kockázatodra teheted meg.

 

 

A nyereményjátékokra vonatkozó tilalmak és korlátozások

 

A Facebook tiltja a személyes idővonalak és ismerősi kapcsolatok használatát a nyereményjátékok során, azaz akár saját, akár ismerősi idővonalon történő megosztás mint részvételi feltétel tiltott.

 

Az Instagram szabályzata tiltja a megosztott tartalomban a valótlan, pontatlan megjelölés használatát. Vagyis tilos megjelölni magadat vagy másokat, ha nem szerepelsz egy képen, illetve a pontatlan megjelölés használatára való ösztönzés is ellentétes a vonatkozó szabályokkal.

 

 

Bízunk benne, hogy a fenti összefoglaló segítségedre lesz, ha azonban elakadtál vagy kérdésed van, állunk rendelkezésedre. A Zsolya Communication oldalán foglalhatsz konzultációs időpontot vagy írj nekünk a [email protected] e-mail címen.