Valentin nap, karácsony, anyák napja, születésnap vagy bármilyen egyéb évforduló alkalmából indíthatunk nyereményjátékot (vagy más néven promóciót), hiszen ez azon túl, hogy jó móka, nagyon fontos marketing értékkel is bír. Azonban nem mindegy, miként fogsz hozzá. Tarts velünk és derítsd ki, miért és hogyan érdemes nyereményjátékot indítani a Facebook és az Instagram felületén 2023-ban!

Sokkal több, mint egy ingyen termék

Mindenki szereti az ingyen meglepetéseket, nagyon tudunk örülni, ha ajándékba kapjuk vagy megnyerjük a kedvenc arckrémünket, egy ingyenes tanácsadási alkalmat vagy valamilyen kedvezményre jogosító kupont. A nyereményjátékok azonban sokkal többről szólnak, mint arról, hogy néhány pillanatra örömet szerezzünk a nyerteseinknek. Lássuk, pontosan miről!

 • Egy nyereményjáték megszervezése és lebonyolítása jó alkalom lehet arra, hogy növeld a vállalkozásod és a márkád ismertségét. A kapcsolódó kampány során megmutathatod, milyen értékek szerint működteted a vállalkozásodat, kapcsolatot teremthetsz a követőiddel és egyre népszerűbbé válhatsz.
 • Egy promóció kiváló felület lehet arra, hogy aktivitásra ösztönözze követőidet.
 • Mindezeken túl egy nyereményjáték megerősítheti a márkádba vetett bizalmat és elkötelezettséget.

 

Így indíts szabályos nyereményjátékot

Az alábbiakban összefoglaljuk a Facebook és az Instagram felületein indítható nyereményjátékok legfontosabb, 2023-ban alkalmazandó szabályait. Lássuk, melyek ezek:

Nagyon fontos, hogy a promóciónak ingyenesnek kell lennie, vagyis nem bonyolítható le fizetési területen vagy olyan tartalmon keresztül, ahol a felhasználóknak fizetniük kell az aktivitás lehetőségért. Fontos, hogy a promóció mindenki számára elérhető legyen, előfizetőkre való korlátozások nélkül.

A promóció semmilyen módon nem mozdíthatja elő és nem népszerűsítheti az online szerencsejátékot, az online sorsjátékot vagy az online felületen valódi pénzzel folyó szerencsejátékot.

A promóció során tilos kompenzációt vagy más előnyt felkínálni olyan magatartásokért, amelyek vagy mesterségesen növelik az aktivitást vagy megsértik a felhasználói feltételeket.

Akár a Facebook, akár az Instagram használatával indul a promóció, annak lebonyolításáért kizárólag a szervező felel. Az ő feladata tehát, hogy

 • megalkossa a hivatalos szabályzatot;
 • kidolgozza az ajánlat feltételeit, illetve a részvételi jogosultsági követelményeket (pl. életkori vagy lakóhely szerinti korlátok); és
 • teljesítse az ajánlatra és a felkínált díjakra vonatkozó előírásokat (pl. nyilvántartásba vétel).

Ennek nyomán a játékszabályzatnak legalább az alábbi információkat tartalmaznia kell:

 • a részvétel alapvető feltételei,
 • a részvételre jogosultak köre,
 • a promóció alapvető szabályai,
 • a promóció időtartama,
 • a sorsolás körülményei, időpontja, helyszíne,
 • az esetleges kizárás feltételei,
 • a nyeremény leírása.

Ennek célja, hogy igazolni lehessen, hogy a promóció megfelel a fogyasztóvédelmi előírásoknak, azaz, hogy a szabályok a résztvevők számára ismertek és egyértelműek. Emellett az is nagyon fontos, hogy egy esetleges fogyasztóvédelmi vagy szerencsejátékfelügyeleti hatósági eljárásban egy megfelelően elkészített játékszabályzattal lehet igazolni, hogy a promóció szervezője a jogszabályoknak megfelelően szervezte meg a promóciót.

Emellett mind a Facebook, mind az Instagram felületén szervezet promóció esetében a szervezőknek mentesíteniük kell a platformot minden jelentkező vagy résztvevő részéről és el kell ismerniük, hogy a promóciót a platform nem támogatja, nem hagyja jóvá és nem kezeli, illetve a promóció semmilyen módon nem kapcsolódik a platformhoz. Mindkét platform kiköti, hogy amennyiben a szolgáltatásuk igénybevételével indul a promóció, a kapcsolódó kockázatok kizárólag a szervezőt terhelik.

 Az egyes promóciók lebonyolítása a Facebook oldalakon, csoportokban, illetve az eseményeken belül lehetséges, az Instagramon értelemszerűen az egyes posztok, illetve sztorik hirdethetik a játékot. Fontos azonban, hogy személyes idővonalak és ismerősi kapcsolatok nem használhatók egyik felületen sem (nem engedélyezettek például „a részvételhez oszd meg az idővonaladon” vagy „az esélyeid növeléséhez oszd meg az ismerőseid idővonalán”, illetve „a részvételhez jelöld meg az ismerőseidet ebben a bejegyzésben” jellegű felszólítások).

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségével népszerű és sikeres promóciókat tudsz indítani a vállalkozásod fellendítése érdekében, ha azonban kérdésed van, állunk rendelkezésedre. A Zsolya Communication weboldalán foglalj konzultációs időpontot vagy írj nekünk a hello@zsolya.com e-mail címen.