Tudatos vállalkozóként bizonyára Számodra is fontos érték a támogató közösség, amelynek tagjai nem csak a legfontosabb vásárlóid, hanem egy olyan csapat, akikre akkor is számíthatsz, ha valamiért nem megy olyan jól a vállalkozásod szekere. A közösségi média felületek, így az Instagram is, kifejezetten alkalmasak arra, hogy kapcsolatot tarts a közösségeddel.

 

Az alábbiakban összeszedtünk, melyek azok a legfontosabb eszközök, amelyek az Instagram felületén segíthetnek abban, hogy megerősítsd a kapcsolódást ezzel a csapattal és el tudd mélyíteni a vállalkozásod iránti elköteleződést. Lássuk, melyek ezek!

 

 

Aktivitást serkentő matricák

 

Sokféle matrica közül válogathatsz: szavazás, visszaszámlálás, kvíz, emoji-csúszka, kérdés matrica. Ezek nem csak kiválóan alkalmasak arra, hogy visszajelzést kérj a követőidtől. Ezek a matricák arra is szolgálnak, hogy éreztesd a követőkkel, szeretnéd őket is bevonni a vállalkozásod működésébe, számít a véleményük és tényleg az ő ízlésük mentén szeretnéd formálni a termékedet, szolgáltatásodat.

 

A legnépszerűbb aktivitást serkentő matrica a kérdés matrica. Bár nem ez a legegyszerűbb és leggyorsabb visszajelzési forma, mégis tökéletesen alkalmas arra, hogy közvetlen párbeszéd induljon el közted és a követőid között. Ezt a matricát használhatod arra is, hogy jobban megismertesd magad a követőkkel, ugyanis tarthatsz kérdezz-felelek játékot is, csak ennél arra figyelj, hogy minél több kérdést megválaszolj.

 

Próbálkozz mémekkell!

 

A mémek viccesek, kreatívak és tudunk hozzájuk kapcsolódni, ami 2022-ben elengedhetetlen. Nagy segítséget nyújthat Neked a saját márkádhoz vagy tevékenységedhez kapcsolódó humoros kép, amit rengetegen tudnak kedvelni, továbbítani vagy megosztani a történetükben.

 

Nem számít (legalábbis ésszerű keretek között nem), milyen területen dolgozol: légy jógaoktató, gyógytornász vagy fogorvos, a mémek tárháza kifogyhatatlan. Csak arra figyelj, mindez jöjjön természetesen. Nincs rosszabb az erőltetett humornál.

 

Kreatív grafikák

 

Ebbe a csoportba tartoznak az idézetes posztok, a dekoratív rajzok vagy grafikák és az eredetileg a Twitteren megjelent, képként elérhető rövid bejegyzések is.

 

A felhasználók imádják ezeket a posztokat, főleg akkor, ha szépek és okosak, azaz nem egy közhelyes idézet, hanem valami vicces, fontos vagy megdöbbentő szöveg található rajta. Ugyanúgy, ahogyan a mémek esetében, itt is a kreativitásod (na meg talán a komfortzónád) szabhat határokat.

 

 

Lapozós (Carousel) posztok

 

A lapozós poszt valódi aranybánya! Az Instagram felülete összesen egy 10 képből, szöveges grafikából vagy videóból álló, lapozható sorozat feltöltését engedélyezi egyszerre. Használhatod edukatív tartalom megosztására, készíthetsz képregényt vagy kiállhatsz egy jó ügy mellett, az eredmény mindig magáért beszél.

 

Persze ennél a típusnál is nagyon fontos, hogy szép, a márkád színeihez, megjelenéséhez és a szolgáltatásaidhoz jól passzoló posztot készíts, de ma már rengeteg ingyenes sablon áll rendelkezésedre.

 

CTA-t a képaláírásba!

 

A call-to-action (CTA), azaz valamely cselekvésre való felhívás a közösségi média posztok egyik legfontosabb része. Ha ezt a felhívást, különösen egy konkrét kérdést az Instagram poszt caption-be, azaz a képaláírásba helyezed, a felhasználók nagyobb valószínűséggel reagálnak rá.

 

Fontos, hogy a tartalomhoz kapcsolódó, releváns és minél érdekesebb, meghökkentőbb, kreatívabb kérdést tegyél fel, amiből tényleg azt érezhetik a felhasználók, hogy kíváncsi vagy a véleményükre, nem pedig komment vadászatra indultál.

 

Mutasd meg magad!

 

A valódi elkötelezettség hitelességre és bizalomra épül. Ha ezt szeretnéd építeni, elengedhetetlen, hogy önmagadat mint embert is beletedd a vállalkozásod kommunikációjába. A felhasználók szeretnek izgalmas kulisszatitkokat megtudni az egyes vállalkozók életéből, így érdemes időről időre megosztanod néhány ezzel kapcsolatos fotót vagy rövid videót az Instagram Storyban.

 

Persze nem kell nagyon mélyre menni, elég, ha elmesélsz néhány vicces történetet, elmondod, mi volt a vállalkozásod elindításának személyes indíttatása vagy megmutatod, hogyan telik egy munkanapod.

 

Nyereményjátékok

 

Te is szereted az ingyen cuccokat, ugye? A követőid sincsenek ezzel másképp. Bármivel is foglalkozz, érdemes időről időre nyereményjátékkal kedveskedni a követőknek. Ez kapcsolódhat ünnepekhez, a vállalkozásod elindításának évfordulójához vagy akár a saját születésnapodhoz.

 

Nagyon fontos, hogy a játék legyen kreatív, autentikus és érdekes mind a meglévő, mind pedig a célközönséged számára, hogy úgy érezzék, a részvétellel és a nyereménnyel valódi értéket kapnak.

 

 

Reméljük, a fentiek segítenek abban, hogy elkötelezett, támogató közösséget építhess. Ha még több gyakorlatban is hasznosítható tudásra vágysz, csatlakozz haladó Instagram workshopunkhoz 2022. április 27-én!

 

További inspirációért kövess minket Instagramon is, ha pedig kérdésed van, keress minket a [email protected] e-mail címen.