Több millióan használják a Twittert a világon, Magyarországon azonban csak egy szűk réteg. Még. Tudatos vállalkozóként bizonyára Te is tudod: minden egyes közösségi média megjelenés, üzenet vagy poszt egy lehetőség a közösségeddel és a potenciális vásárlókkal való párbeszédre. A Twitter posztok, azaz tweetek ugyanilyenek. Hiába csak 280 karakter áll a rendelkezésünkre, nagy erő rejlik ezekben az üzenetekben, amit kisvállalkozóként is kihasználhatsz.

 

Olvass tovább és derítsd ki, mi az a Twitter és hogyan használhatod a vállalkozásodban.

 

Mi az a Twitter?

 

A Twitter olyan, mint egy mini blog platform. 280 karakteres üzeneteket posztolhatsz a faladra bármiről, a tematikában határ a csillagos ég. Emellett persze lehetőség van képek, videók vagy gifek megosztására is.

 

A Twitter felületén

  • követheted az érdeklődési körödnek megfelelő posztokat, képeket, videókat, híres embereket,
  • csatlakozhatsz különféle beszélgetésekhez,
  • csatlakozhatsz egy jó ügyhöz vagy kampányhoz,
  • követhetsz élő közvetítéseket, eseményeket,
  • erősítheted a vállalkozásodat és a márkádat.

 

Szuper, ezt tudja a többi közösségi média platform is, miért kezdjek bele valami másba? – merülhet fel Benned a kérdés, teljesen jogosan. Azért érdemes figyelni a Twitterre, mert ez a platform még viszonylag kis figyelmet kapott Magyarországon, ezért ha az elsők között vagy, akik használják, hamarabb és könnyebben részesülhetsz a felület használatával járó előnyökből (ami persze nem jelenti azt, hogy nem lesz szükség befektetett időre és energiára!).

 

Emellett az is nagyon izgalmas, hogy a Twitteren csak nagyon rövid (maximum 280 karakteres) posztokat tudsz írni, ezért fontos, hogy a lényegre fókuszálj és megtanuld tömören közölni, miért is érdemes a vállalkozásoddal kapcsolódni. Ez egy rendkívül érdekes, sok lehetőséget tartogató terep, ami olyan megoldásokat, kreatív gyakorlatokat is magában hordozhat, amire most még nem is gondolsz.

 

A Twitter felületét egy egyszerű regisztráció után kezdheted használni. Az alábbiakban összeszedtünk néhány tippet, trükköt és szempontot, amelyek segítségével kihozhatod a maximumot a Twitter jelenlétedből. Lássuk, mik ezek!

 

7 tipp a Twitterhez

 

 

A Twitteren rövid, szöveges posztokat, illetve képeket, videókat, gifeket és különféle egyéb tartalmakat oszthatsz meg. Emellett lehetőséged van kedvelni, kommentelni mások által megosztott tartalmakat, követhetsz más felhasználókat, Téged és/vagy vállalkozásodat érintő témákat.

 

Ahhoz, hogy kiemelkedj a felhasználók tömegéből, tartsd be az alábbi tippeket:

 

Először kapcsolódj, utána értékesíts!

 

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: a felhasználók elsősorban szórakozni, informálódni vagy kapcsolódni szeretnének a közösségi média felületeken, a legkevésbé sem vásárolni. Így van ez a Twitter esetében is, ezért javasoljuk, hogy inkább a kapcsolataid megalapozására, a lojális, biztos követőtáborod létrehozására és megerősítésére használd ezt a felületet.

 

Ez nem jelenti azt, hogy nem közölhetsz információt az új termékeidről vagy a vállalkozásodat érintő változásokról, de mindenképpen párosítsd ezt valamilyen személyes, vicces vagy elgondolkodtató tartalommal.

 

Linkek helyett posztolj közvetlenül!

 

Ha a saját fotódat vagy videódat szeretnéd megmutatni a Twitteren, töltsd fel közvetlenül a platformra. Az algoritmus sokkal több embernek fogja megmutatni, mintha valamilyen videó- vagy fényképmegosztó portál linkjét használnád.

 

Ne másold a tartalmadat a többi felületedről!

 

Tűnik ki a tömegből a kreativitásoddal, posztolj minden egyes felületre valami mást. Miért? Azért, hogy a követőid ne unatkozzanak és legyen miért figyelni az oldalaidat, mert biztosak lehetnek abban, hogy mindenhol valami mást tud hatnak meg.

 

Ne izgulj, nem kell teljes egészében új tartalmakat kitalálni minden egyes felületre, inkább arról van szó, milyen nézőpontból, milyen stílusban, milyen hangnemben kommunikálsz az egyes felületeken. Ha kifogytál az ötletekből, vagy szükség lenne egy kis inspirációra, nézd meg a Zsolya Communication Social bankját, hátha találsz néhány hasznos ötletet!

 

Kapcsolódj a követőiddel!

 

 

A közösségi média jelenlét nem kizárólag arról szól, hogy egyoldalúan megosztod a követőiddel a termékeidről, szolgáltatásaidról szóló tudnivalókat. Ez sokkal több annál: egy kétirányú kommunikációs folyamat. Fontos, hogy bevond és aktivitásra késztesd a követőidet, hiszen így sokkal elkötelezettebbek lesznek, illetve Te is sok hasznos információt megtudhatsz róluk, ami jól jöhet a termékeid, szolgáltatásaid fejlesztésekor is.

 

Kövesd vissza azokat az embereket, akik Téged követnek, kedveld a posztjaikat, kérdezz, figyelj és légy jelen! Hidd el, kifizetődik!

 

Reagálj az aktualitásokra!

 

A személyes vagy a vállalkozásoddal kapcsolatos posztok mellett érdemes teret hagyni arra, hogy reagálni tudj a világban zajló aktualitásokra. A jó ízlés és a korrektség határain belül bátran fejtsd ki véleményed, erre a rövid szöveges vagy a fényképes és videós tartalom nagyszerű eszköz. Tedd ezt vérmérsékleted szerint, de figyelj arra, hogy ne sérts másokat, illetve a Twitter irányelveit és felhasználási feltételeit!

 

Ne vásárolj követőket!

 

Bár könnyűnek tűnhet elcsábulni és a statisztikák felpörgetése érdekében követőket vásárolni, mégis óva intünk ettől a lépéstől. Ezek a követők nagy valószínűséggel nem érdeklődnek a tevékenységed vagy a vállalkozásod iránt, hiszen ha így lenne, már követnének.

 

Vásárlás helyett adj Magadnak, a vállalkozásodnak és a közösségednek időt, hogy találkozzatok és felépüljön egy stabil, elkötelezett bázis, ami potenciális krízis esetén is megtartja a vállalkozásodat.

 

Posztolj rendszeresen!

 

Ahogy minden felület esetén, a Twitteren is különösen fontos a rendszeresség. Mivel Magyarországon még nagyon kevesen használják ezt a felületet, előfordulhat, hogy úgy érzed, nagyon egyoldalú a kommunikáció és senki nem látja a bejegyzéseidet. Ezzel nincsen semmi baj, a türelem itt is kulcsfontosságú. Légy kreatív, a többi felületeden is kommunikálj arról, hogy elérhető vagy ezen az új platformon is.

 

Reméljük, a fentiek meggyőztek arról, hogy kipróbáld Magad és a vállalkozásodat a Twitter felületén is. Ha elakadtál vagy kérdésed van, fordulj csapatunkhoz a hello@zsolya.com e-mail címen vagy közösségi média felületeinken!