A Pinterest felületéről szóló cikksorozatunk előző részében összefoglaltuk, miben lehet vállalkozásod hasznára ez a platform, s hogyan aknázhatod ki a benne rejlő lehetőségeket. Az alábbiakban bemutatjuk, mely lépések szükségesek ahhoz, hogy létrehozz egy Pinterest profilt a vállalkozásod számára és milyen trükkök segítségével érheted el, hogy igazán felfigyeljenek a tartalmaidra.

 

Dr. Temesvári Orsolya írása.

 

Pinterest profil lépésről lépésre

 

Kétféle módon hozhatsz létre Pinterest profilt a vállalkozásod számára.

 

Ha már van személyes Pinterest fiókod, akkor választhatod azt az opciót, hogy ezt a fiókot alakítod át. Ebben az esetben néhány extra információt kell majd megadnod a céged kapcsán, illetve el kell fogadnod a vonatkozó felhasználói feltételeket is.

 

Ha még nincs Pinterest fiókod, kövesd az alábbi lépéseket:

 

  • Keresd fel a Pinterest vállalkozásoknak szóló regisztrációs oldalát, ahol a „Regisztráció” gombra kattintva megadhatod a vállalkozásod adatait. Érdemes már a regisztráció során megadnod a vállalkozásod webhelyét, de erre később is lesz lehetőséged.

 

  • Bár az oldal is jelzi, fontos, hogy szem előtt tartsd, a regisztráció véglegesítéséhez el kell fogadnod az adatvédelmi nyilatkozatot és a felhasználói feltételeket.

 

  • A következő lépés, hogy kiegészítsd frissen létrehozott profilodat. Tölts fel egy képet, a beállítások menüben pedig add meg vállalkozásod részletes adatait.

 

  • Ha eddig nem tetted, állítsd be vállalkozásod weboldalát. Ezzel lehetővé teszed a felhasználók számára, hogy bármilyen tartalmat pineljenek a weboldaladról, illetve az onnan mentett tartalmakon megjelenik saját logód is. Fontos tudnod, hogy a Pinterest statisztikái is csak akkor válnak láthatóvá, ha beállítottad vállalkozásod webhelyét. A webhelyedet a „Beállítások” menüben adhatod meg, a folyamat végén pedig ne felejtsd el kimásolni a megjelenő HTML kódot és hozzáadni webhelyed kódjához.

 

Ha elkészültél a Pinterest felületeddel, kezdődhet a kreatív rész! Hozz létre táblákat, ossz meg Számodra fontos, a vállalkozásodhoz kapcsolódó tartalmakat. Fontos, hogy a többi közösségi média felületen is tudasd a követőiddel, hogy már a Pinteresten is találkozhatnak Veled és a vállalkozásoddal.

 

 

Így virágoztasd fel a vállalkozásod Pinterest profilját

 

Íme néhány ötlet, amelynek segítségével a legtöbbet hozhatod ki vállalkozásod Pinterest profiljából.

 

Gondolkozz stratégiában!

 

Nem tudjuk elégszer elmondani: stratégia nélkül ne kommunikálj! 

 

Mielőtt belekezdesz az aktív pinelésbe, gondold át, milyen üzenetet szeretnél közvetíteni a Pinteresten megosztott tartalmakkal, illetve hogyan tudod beilleszteni a vállalkozásod kommunikációs folyamatába ezt a felületet. Mivel a felület alapvetően a szórakoztatást célozza, figyelj arra, hogy pinjeid ne legyenek túl „reklámszagúak”, illetve passzoljanak vállalkozásod stílusához.

 

Használd a megfelelő kulcsszavakat!

 

A Pinterest legtöbb felhasználója kulcsszó alapján keres, tehát fontos, hogy releváns és gyakran használt szavakat és kifejezéseket adj meg minden pin esetén. A keresőmotor a címben és a leírásban megadott szöveg alapján dolgozik, így légy körültekintő!

 

Használj jó minőségű képeket!

 

A Pinterest alapvetően a vizuális megjelenítésre helyezi a hangsúlyt, ezért érdemes kifejezetten jó minőségű tartalom megosztására törekedni. Ne feledd, a felhasználók többsége az okostelefonján használja az alkalmazást, ezért érdemes többségében álló képeket megosztani. 

 

A minőség és a látvány mellett figyelj az egyediségre és relevanciára. A Pinterest felhasználók több ezer képet látnak naponta, így jó, ha ki tudsz emelkedni a tömegből. Ebben segíthetnek a táblák, amelyek segítségével tematikus rendszert adhatsz az összes megosztott pinnek.

 

Videózz!

 

Tudtad, hogy a Pinterest felületén videókat is meg lehet osztani? Ha új terméket szeretnél bemutatni vagy megosztanál valamilyen kulisszatitkot, a legjobb eszköz, amit választhatsz, egy videós bejelentkezés. Ha videót készítesz, mindenképp a videó megosztási linkjét használd, ne pedig a videómegosztó felület URL-jét.

 

Használj bővített pineket!

 

A bővített pin egy organikus pin, amely automatikusan szinkronizálja az adatokat a webhelyed és a pinjeid között, s ezáltal sokkal több információt nyerhetnek a felhasználók a megosztott tartalmaidról. Ha változás történik az eredeti weboldalon, a bővített pin is frissül.  

 

A bővített pinek alábbi típusait ismerjük:

 

  • Bővített termékpinek: itt az árazási, elérhetőségi és termékadatok jelennek meg. 

 

  • Bővített receptpinek: itt meg lehet adni a webhelyedről pinelt receptek címét, az adagolást, a főzési időt, a hozzávalók listáját.

 

  • Bővített cikkpinek: itt megjelenhet a weboldaladon publikált cikk vagy blogbejegyzés szerzője, címe, leírása.

 

Légy aktív és posztolj rendszeresen!

 

Ahogyan a többi közösségi média felületre, a Pinterestre is igaz, hogy a rendszeres, folyamatos aktivitás hozza a legtöbb látogatót és ezáltal a konverziót. A legfontosabb szabály itt is adott: inkább posztolj kevesebbet, de azt tedd rendszeresen!

 

Ahogyan ezt a Facebook esetén megszokhattad, a Pinterest felületén is lehetőség van a posztok időzítésére, így a pinelést követőid igényeihez igazíthatod.

 

Fontos, hogy minél több eredeti tartalmat ossz meg, de sokszor jól jöhet mások tartalmának újrapinelése, hiszen a követőid értékelni fogják, hogy nem csak a saját vállalkozásod reklámjával találkozhatnak az oldaladon. Sőt, érdemes lehet olyan tartalmakra is reagálni, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a vállalkozásodhoz, hiszen így a közösség aktív tagja lehetsz és akár új követőket is szerezhetsz.

 

 

Figyeld a statisztikát és a konverziót!

 

Már több blogbejegyzésben olvashattátok, hogy mennyire fontosnak tartjuk figyelni az egyes platformokon nyújtott teljesítményedet, s ez a Pinterest felületén sincs másképp. A Pinterest Analitika menüje segítséget nyújt a hatékonyságod mérésében.

 

A Pinterest felületed konverziójának nyomonkövetésében segítségedre lesznek a Pinterest címkék. Ezek speciális kódok, amelyek begyűjtik a konverziókra vonatkozó adatokat a webhelyeden. Ezek alapján láthatod, hogy milyen tevékenységeket végeznek az oldaladon és ezáltal tudsz javítani a láthatóságodon és a forgalmadon is. 

 

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségedre lesznek egy látványos és hatékony Pinterest profil elkészítésében és működtetésében, ne felejtsd el elolvasni az előző részt is. Ha pedig bármilyen kérdésed merül fel vállalkozásod online jelenléte vagy kommunikációs stratégiája kapcsán, fordulj szakértőinkhez bizalommal a hello@zsolya.com címen!