A 2021-es nemzetközi trendeket vizsgálva láthatjuk, hogy a már jól ismert közösségi média platformok mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik a Pinterestre. Ez a változás Magyarországon is egyre erőteljesebben érezhető, s ezt abból is érezzük, hogy ügyfeleink egyre több kérdéssel fordulnak hozzánk ezzel kapcsolatban. 

A most következő cikksorozatban ezért összefoglaljuk, hogyan aknázhatod ki a Pinterestben rejlő lehetőségeket, s miben lehet vállalkozásod segítségére ez a felület. Sorozatunk következő részében pedig arról lesz szó, hogyan hozhatod létre és virágoztathatod fel vállalkozásod Pinterest profilját.

Dr. Temesvári Orsolya írása.

 

A Pinterest fókuszpontja

 

Tedd fel magadnak a kérdést: miért keresek bármit is az interneten? A válasz valószínűleg az lesz, hogy azért, mert az a valami érdekel. A Pinterest tehát az emberek személyes érdeklődésére fókuszál, pontosabban arra, hogy felkeltse és fenntartsa az érdeklődést vizuális tartalmak segítségével. 

 

A felhasználók a Pinterest felületén nem új ismerősöket keresnek, hanem valami egészen mást: ötleteket és inspirációt. Éppen ezért ez a platform kiválóan alkalmas a márkád népszerűsítésére, tartalmaid megismertetésére és végső soron magasabb konverzió elérésére.

 

 

Ha röviden kellene indokolnom, miért foglalkozz ezzel a felülettel, azt mondanám, azért, mert a Pinterest egy ingyenes megosztás-generátor. Mit jelent ez?

 

Talán észrevetted, hogy más közösségi média felületeken még a legnépszerűbb videók vagy bejegyzések is a feledés homályába vesznek néhány hét után. Ez a Pinterest esetében ritkán fordul elő, mert a tartalmak láthatósága és elérése idővel óriási léptékben növekedhet. Ennek oka, hogy a platform egy új típusú célközönséget alakít ki, amelynek körében futótűzként terjedhetnek a jó minőségű tartalmak, hiszen itt a megosztásokon van a hangsúly.

 

Mire használd a Pinterest fiókot?

 

Ha a fentiekkel még nem győztelek meg, hogy tényleg van értelme a Pinterest felületét használnod a vállalkozásod online kommunikációjában, fusd át az alábbi listát:

 

  1. A felületen megosztott képek segítségével mások szellemi tulajdonának megsértése nélkül gazdagíthatod honlapodat vagy blogodat jó minőségű vizuális elemekkel. Ennek részleteit cikksorozatunk második részében mutatjuk be.
  2. Olyan, a vállalkozásodhoz kapcsolható képeket tölthetsz fel a Pinterest platformodra, amelyek közvetlen, honlapodra, blogodra vagy webshopodra mutató linkként funkcionálhatnak.
  3. A megosztások, kommentek alapján közvetlen, valós idejű visszajelzést kaphatsz közönségedtől, hogy mi az, ami valójában érdekli őket.

 

 

A Pinterest-szleng

 

A Pinterest nemcsak módszertanában, hanem szókincsében is eltér a többi közösségi oldaltól, ugyanis itt egészen más kifejezésekkel találkozhatsz. Nézzük, melyek ezek!

 

Pin

Magyarul gombostű, vagyis pin, olyan tartalom, amit egy felhasználó megoszt a Pinterest felületén. A pinelés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a felhasználók saját tábláikra „tűzik fel” (tehát elmentik) az egyes tartalmakat. Minden tartalom az eredeti forrásra hivatkozik, tehát a megosztások számától függetlenül mindig az eredeti tartalom forog, ami kiválóan növeli annak elérését.

 

Tábla

A tartalmak rendezettsége érdekében a felhasználók táblákat hozhatnak létre, ahová feltűzhetik az egyes pineket. Egy felhasználó több táblát is létrehozhat, amelyeket kategorizálásra vagy akár a teljes tartalom megosztására is használhat. Az üzleti Pinterest profilok is több táblát hozhatnak létre, a felhasználók pedig követhetik akár a teljes profil tartalmait vagy külön-külön az egyes táblákat is.

 

  • Saját profilodon létrehozhatsz titkos táblákat, amelyeket csak te látsz, de meghívásos alapon megoszthatod másokkal is.
  • Több felhasználó létrehozhat csoportos táblákat, amelyre mindannyian tűzhetnek fel tartalmakat.

 

Újrapinelés

Az újrapinelés egy más által korábban pinelt tartalom újramegosztása. Olyan, mint a Facebook megosztás funkciója.

 

Hírfolyam

Gyakorlatilag ugyanazt a szerepet látja el a hírfolyam a Pinterest felületén, mint a többi közösségi oldalon. Láthatod a többi felhasználó által megosztott tartalmakat, ők pedig láthatják a tiedet.

 

Reméljük, hogy a fentiek meghozták a kedved és a kreativitásod ahhoz, hogy kipróbáld magad egy teljesen új felületen. Sorozatunk következő részében megtudhatod, hogyan érdemes elkezdeni; addig gyújtsd össze az ötleteidet és az inspirációt! Ha addig is bármilyen kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal a hello@zsolya.com címen!