A belső kommunikációs folyamatok hatékonysága nagyban befolyásolja egy vállalkozás sikerét. Ennek elengedhetetlen része a teljesítmény értékelése és a megfelelő visszajelzés. Most következő sorozatunkban bemutatjuk, miként építhetsz bizalmas vállalati kultúrát, ahol a kritikai észrevételek is célba érhetnek. Sőt, kitérünk arra is, hogy hogyan kezeld üzleti partnereid vagy vevőid visszajelzését.

Sorozatunk első részében praktikus ötleteket adunk ahhoz, hogy egy, a visszajelzésre nyitott vállalati kultúrát és csapatot építhessünk. Dr. Temesvári Orsolya, a Zsolya Communication vendégszerzőjének írása.

 

Őszinteség és nyitottság – a feedback culture alapja

Az elmúlt években egyre több munkáltató látja be, hogy a kollégáknak szükségük van arra, hogy hallathassák a hangjukat, megoszthassák véleményüket. Tehessék mindezt bátorsággal, anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, visszajelzéseik hátrányos következményekkel járnak majd.

A szakmai (és nem utolsósorban emberi) fejlődés nagyon fontos része ugyanakkor a teljesítmény rendszeres értékelése. Mindenkinek jólesik a dicséret, sokszor azonban elég annyi, ha egy projekt végén rövid üzenetben köszönjük meg kollégáink munkáját. A fejlődés során érdemes figyelni a kritikai észrevételekre is, amelyek a legtöbbet taníthatják a vállalati struktúra minden szintjén.

A feedback culture tehát egy kétirányú kommunikáción alapuló vállalati kultúra, ahol a rendszeres visszajelzés a mindennapi munkafolyamat természetes része. Ne gondold azonban, hogy ez csak egy nagyvállalatnál fontos! Mindegy, hogy ketten dolgoztok a cégnél, tizen vagy háromszázan, a gyakori, őszinte visszajelzés minden folyamatot hatékonyabbá és minden munkatársat motiváltabbá tehet.

Az is egy tévhit lehet, hogy visszajelzés csak a hierarchikusan működő vállalkozások sajátossága.

Nálunk, a Zsolya Communication-nél szabadúszó és egyéni vállalkozó kollégák találkoznak, akik magukkal hozzák saját világképüket. Ez a sokszínűség sokféle munkamorált, munkatempót és egyéni stílust jelent, így annak érdekében, hogy minél magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújthassunk ügyfeleinknek, folyamatosan csiszolódunk egymáshoz. Éppen ezért a teljes őszinteségen alapuló és rendszeres visszajelzés hívei vagyunk, minden irányba.

 

 

Mit nyerhetsz a rendszeres visszajelzésből?

  • Elsősorban elkötelezett, lelkes munkaerőt. A kollégáid érezni fogják, ha figyelsz rájuk, elismered a teljesítményüket és megfogadod, amit javasolnak.
  • Hatékonyságot, pénzt és időt. A gyakori teljesítményértékelés lehetővé teszi, hogy még a pénzügyi év során kijavítsátok az esetleges hibákat és új módszereket, szokásokat építsetek be a mindennapi munkába.
  • Növekedést. A gyakori visszajelzés több lehetőséget ad a közös gondolkodásra és a fejlődésre, ami nemcsak a számokban, hanem a kollégák szakmai és emberi fejlődésében is hamar látszani fog.

 

 

Vedd rá a kollégákat; de hogyan?

Kérdezz!

Első lépésként kérj visszajelzést a csapatodtól a céges rendezvények, vezetői döntések és belső kommunikáció kapcsán. Arra biztatunk, hogy tedd ezt minél gyakrabban, akár hetente is, így hamarabb kialakulhat egy bizalmas légkör, ahol sor kerülhet az immár kétirányú teljesítményértékelésre is.

Figyelj!

Ahogyan korábbi bejegyzésünkben már olvashattátok, a kommunikáció a figyelemmel kezdődik. Hiába a legmodernebb online értékelő rendszer vagy a dekoratív belső hírlevél, valódi értő figyelem nélkül nem is érdemes hozzáfogni.

Reagálj!

A tartós feedback culture egyik kulcsa, hogy kollégáink lássák, hogy a munkafolyamatok alakítása és a döntéshozatal során figyelembe vesszük ötleteiket és javaslataikat.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a nyitott és őszinte visszajelzési rendszer kialakítása alapvetően vezetői feladat, fenntartása azonban a teljes szervezet együttműködését igényli. A siker és az eredmények viszont szintén közösek lesznek.

Bízunk benne, hogy cikkünk hozzájárulhat egy jól működő vállalati kultúra felépítéséhez. Ha bármilyen további kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal, a Zsolya Communication oldalán foglalhatsz konzultációs időpontot.