A munka világában, vállalati keretek között a kommunikáció nem csak az információcserét szolgálja, hanem a közös gondolkodás és a kreatív ötletek megosztásának eszköze is. Mégis sokszor úgy tűnik, hogy nem tudunk élni ezzel a lehetőséggel.

Mi lehet a megoldás? Dr. Temesvári Orsolya, a Zsolya Communication vendégszerzőjének írásából kiderül.

 

Innováció és a C-faktor

Minden vezető legfontosabb célja, hogy csapata hatékonyan, gyorsan és jó minőségben dolgozzon. Hogyan hozhatjuk ki csapatunkból a legtöbbet? A tudomány megadja a választ.

Egy 2010-es kutatás során Woolley azt vizsgálta, hogy milyen tulajdonságoktól függ egy csoport általános hatékonysága (azaz, hogy képesek legyenek szinte bármilyen körülmények között magas színvonalon teljesíteni). Az eredmények szerint egyetlen tulajdonság dönt, amit kollektív intelligenciának vagy C-faktornak neveztek el. A kollektív intelligencia önmagában persze nem elég; valamilyen módon ki kell aknázni a csapattagokban rejlő készségeket és szakértelmet. A kutatás alapján a csapattagok szociális érzékenységén és a közöttük lévő kommunikáció minőségén múlik, hogy mindenki tudásához a lehető legjobban hozzáférjenek és jobb teljesítményt érjenek el.

 

Te tudod, hogyan kommunikál a csapatod?

Két irányból közelíthetünk a munkahelyi kommunikációhoz; minden szervezetben szükség van egy központi stratégiára, ugyanakkor érdemes figyelni a csapaton belüli kommunikációra is. A belső szervezeti kommunikációs stratégia szerepéről egy külön bejegyzésben olvashattok; az alábbiakban a csapattagok közötti kommunikációra fókuszálunk. 

Már fél siker, ha nyitott és lelkes szakértőkből álló csapatot sikerült toborozni. A teljesítmény maximalizálásához azonban szükség van arra is, hogy mindenki megoszthassa ötleteit és véleményét. Bizonyára mindannyian fel tudunk idézni legalább egy olyan emléket, amikor egy megbeszélésről úgy jöttünk el, hogy úgy éreztük, fogalmunk sincs, mi hangzott el, vagy azt láttuk a kollégáinkon, hogy egyáltalán nem jutott el hozzájuk mindaz, amiről beszéltünk. Mit tehetünk?

A teljesítményt fokozó kommunikáció csak egy rugalmas, nyitott környezetben valósulhat meg. Ennek kialakítása és a szervezeti kultúra szabályainak betartása közös felelősség. Megmutatjuk az egyik leghatékonyabb eszközt.

 

Legfontosabb eszközünk: a figyelem

A kommunikáció a hallgatással kezdődik. Ez természetesen nem csupán azt jelenti, hogy végighallgatjuk kollégáikat; egy aktív, koncentrált figyelmet és jelenlétet igénylő feladatról van szó. Aktívan figyelni nem mindig egyszerű, ugyanakkor a befektetett energia hamar megtérül, ugyanis elejét vehetjük a csapaton belüli félreértéseknek és jelentősen rövidíthetjük a megbeszélésekhez szükséges időt. Arról nem is beszélve, hogy rengeteget tanulhatunk egymástól szinte észrevétlenül. Sőt, az is előfordulhat, hogy éppen egyik kollégánk véleménye indít el bennünk egy olyan gondolatmenetet, amiből egy új, innovatív megoldás születhet.

 

Kommunikációs szakértőként mi is tapasztaljuk, hogy aktívan figyelni sokszor a legnagyobb kihívás. A jó hír azonban az, hogy könnyen tanulható és fejleszthető készségről van szó. A Zsolya Communication mindennapi munkájában mi is kiemelt figyelmet fordítunk mind az ügyfeleink felé történő, mind a csapaton belüli kommunikáció során.

 

A képlet egyszerű; figyelmünk az ára annak, hogy később ránk is figyeljenek.

Vezetőként merjünk nyitni kollégáink felé, teremtsünk lehetőséget arra, hogy a legfiatalabbak is kifejthessék véleményüket. Osszuk meg tapasztalatainkat, merjünk kérdezni, hallgassunk és figyeljünk. Ha jó példát mutatunk, csapatunk követni fogja, a siker pedig közös lesz. Megéri.

 
Ha tetszett a cikkünk, kövess minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen is!