Néhány hete még azon aggódtunk, vajon a mesterséges intelligencia képes lesz-e felülmúlni csapatunk szövegíró kollégái kreatív képességeit (biztosak vagyunk benne, hogy nem). Most viszont úgy tűnik, nemcsak az írott szöveg kapcsán gondolkodtat el minket az AI (artificial intelligence).

A Zsolya Communication egyik tagja a minap kipróbálta a Try It On AI weboldalt, ahol 15-20, a felhasználó által kiválasztott és feltöltött portréfotó alapján nagyjából fél napos várakozás (és a jelenleg 17 USD szolgáltatási díj kifizetése) után 100 db, a mesterséges intelligencia által generált, műterminek tűnő, a weboldal leírása szerint LinkedInen, de akár egy társkereső applikáción (!) is használható portrét kapunk.

 

This Website Will Generate an AI Portrait of You

 

Kolléganőnk élménybeszámolója következik:

„Egy régi iskolatársam (nevezzük Grétinek) LinkedIn profilján futottam bele néhány kifejezetten elegáns, ízléses és első pillantásra tökéletesen valóságosnak tűnő fotóba. Már majdnem elküldtem egy kommentet, hogy megdicsérjem Grétit és a fotóst, amikor észrevettem a poszt leírását, amiből kiderült, hogy ezek mesterséges intelligencia által generált fotók. Teljesen ledöbbentem, a fotók második és harmadik nekifutásra is úgy néztek ki, mint ő.

 

És bár a posztjában Gréti figyelmeztet, hogy a képek nagyjából 10 százaléka használható, mert a rendszer nem tökéletes, ha pl. napszemüveget viselünk vagy kilátszik a fogunk a fotón, de annyira kíváncsi lettem, hogy azon kaptam magam a következő pillanatban, hogy már a telefonomon lévő fotók között válogatok és azon gondolkodom, melyiket töltsem fel.

 

Maximum 20 db képet van lehetőségünk feltölteni az oldalra, amely annyit kér tőlünk, hogy lehetőleg minden fotón viseljünk más ruhát, illetve próbáljunk olyan képeket keresni, ahol eltérő háttér előtt vagyunk. Az is kritérium, hogy lehetőleg különbözzön az arckifejezésünk az egyes képeken, illetve ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl nagyméretű a fájl, de ne is legyen túl homályos, pixeles. A rendszer egyébként résen van, én belefutottam néhány olyan képbe, amit nem fogadott el. Végülis sikeresen meglett a 20 kép, feltöltöttem, kifizettem, vártam.

 

Nem telt el fél nap, és jött az értesítés, hogy elkészültek a fotók (érdemes csekkolni a promóciók vagy frissítések mappákat is). Nos, be kell, valljam, Grétinek tényleg igaza volt; a képek nagyjából 10 százaléka használható, de azok tényleg nagyon jók. A nevetőráncaimtól kezdve az állam formáján át a tipikus arckifejezéseimig mindent elkapott néhány fotó. Sőt, az egyiken egyenesen úgy nézek ki, mint az érettségi tablóképemen, pedig az lassan másfél évtizede készült (ez még talán hízelgő is lehet, nem?).

 

Készült olyan kép is, ahol úgy nézek ki, mintha egy magazin címlapján szerepelnék, de olyan is, amin egy 50 éves politikusra hasonlítok (ezt a fotót elteszem, hátha szükség lesz ilyesmire). Lehet néhány olyan kép, ami egészen szexire sikerült, meg is lepődtem, vajon mit láthat bennem a mesterséges intelligencia. Az egyik legviccesebb éppen a legutolsó fotó, amely kapcsán nem tudom eldönteni, hogy csak nagyon szigorú, jogászos arcom van rajta vagy inkább hasonlítok egy őrültre, aki egy horrorfilmből érkezett.

 

A esetemben a szemeim jelentették a gyenge pontot, több olyan fotó is van, ahol eltérő színűek, illetve néhány kép közelről olyan, mintha az AI nem tudta volna eldönteni, merre nézzek végül a fotón. Ja, és persze a fogakról ne is beszéljünk, rémisztő, néhol rajzfilmbe illő fogsort varázsolt nekem, ami egyáltalán nem hasonlít az igazira, szóval van még hová fejlődni.

 

Összességében úgy gondolom, jó móka, mindenképpen megéri az árát, már csak azért is, mert jól elszórakoztatott néhány órán keresztül. Még azon is elgondolkodtam, hogy valamelyiket beállítom az egyik social media felületen profilképnek, de aztán végül csak egy Instagram sztori szavazást csináltam, ahol a válaszadók nagyjából 95 százaléka simán elhitte, hogy én vagyok a fotókon.

 

Viral Instagram photographer has a confession: His photos are AI-generated | Ars Technica

 

Persze felmerült bennem rengeteg kérdés is, kezdve azzal, hogy akkor milyen is vagyok valójában, ha egy mesterséges intelligencia ilyen könnyedén képes „lemásolni”. Eszembe jutottak kiberbiztonsági, adatvédelmi, szerzői jogi szempontok is, és elképzeltem, milyen lett volna ugyanez az élmény tizenéves középiskolás kislányként. Nincsenek válaszaim ezekre a kérdésekre, de ha lennének, akkor sem férne bele ebbe a bejegyzésbe. Annyi mindenesetre biztos, hogy az AI még biztos rengeteg lehetőséget rejt magában, igyekezzünk felelősséggel és biztonsággal használni, na és persze érezzük jól magunkat közben.”

 

Bízunk benne, hogy tetszett a fenti bejegyzés! Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld a mesterséges intelligencia által generált portrék gyártását, mindenképpen oszd meg velünk a végeredményt, nagyon kíváncsiak vagyunk. Ha van kedved, jelöld meg a Zsolya Communication profilját a közösségi média posztjaidon, hogy mi is láthassuk és megoszthassuk az elkészült fotókat!

 

Képek forrása: Google