Sokan álmodozunk arról, hogy milyen jó lenne vállalkozóként dolgozni, mert… Bizonyára Te is könnyedén tudnád folytatni az előző mondatot. A Zsolya Communicationnél azért dolgozunk, hogy támogassunk Téged abban, hogy megvalósíthasd a már régóta formálódó üzleti terved és elindíthasd a vállalkozásodat.

Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy mik azok a szempontok, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt nekivágsz.

Dr. Temesvári Orsolya vendégszerzőnk írása.

 

Amit mindenképp gondolj át

 

Egy vállalkozást beindítani nagy kihívás és nem mindegy, hogy tudjuk-e mit csinálunk, vagy a sötétben tapogatózunk. Az első lépés a tervezés. Te tudsz válaszolni ezekre a kérdésekre?

 

  • Miért? Gyakorlatilag ez a kérdés, pontosabban a rá adott válaszod a jövőbeni vállalkozói léted alapja. Arra kell választ találnod, hogy mi az az egyedi, számodra mindent elsöprő mozgatórugó, amiért szívvel-lélekkel dolgozol nap mint nap, amiért minden reggel mosolyogva ugrasz ki az ágyból. A szenvedélyed. Ami igazán belőled jön és amit szolgáltatásaidon vagy termékeiden keresztül másoknak is át tudsz adni. Ha ezt megtaláltad, elkezdheted az építkezést!

 

  • Kinek? Ismered az iparágad szereplőit? A versenytársakat? A vásárlókat? Tudod, hogy kit szeretnél megszólítani a vállalkozásodon keresztül? Ha még nem, akkor mindenképpen gondold át, hogy huszonéves egyetemistáknak, friss házasoknak, esetleg az idősebb korosztálynak kínálsz valamilyen megoldást. Miért? Azért, mert valószínűleg nem a friss házasok lesznek a legújabb romkocsma, az egyetemisták pedig a nyugdíjasoknak szóló társasutazás elsődleges célközönsége. Fontos, hogy pontosan tudatosítsd magadban, hogy ki a célcsoportod, mert eszerint tudsz hatékonyan kommunikálni velük. Más csatornán érheted el a kismamákat és az egyedülálló nyugdíjasokat.

 

 

  • Mennyi? Tisztában vagy azzal, hogy mennyibe kerül vállalkozónak lenni? Tudod, hogy milyen adózási formák közül választhatsz? Van pénzügyi terved? Tudod, hogy hol van az a pont, amikor már profitot termelsz? Tudatosítottad, hogy kizárólag a te felelősséged, hogy bevételt szerezz? Bízunk benne, hogy mindegyik kérdésre igennel válaszolsz. Ha mégsem, javasoljuk, hogy gondold át újra, hogy ne hónap felénél érjen meglepetés.

 

  • Mikor? Tapasztalataink szerint sokan a rugalmas időbeosztás miatt (is) kezdenek vállalkozásba. Jómagam pl. délután 3 után sokszor használhatatlannak érzem magam, reggel 6-kor azonban úgy érzem, hogy hegyeket tudnék megmozgatni. Egy fix munkaidőt alkalmazó cégnél ez a rugalmasság gyakorlatilag elképzelhetetlen. Tény, hogy vállalkozóként saját magad alakítod a határidőket és bármikor dolgozhatsz, amikor éppen kedved tartja. Jól hangzik, ugye? Látnod kell azonban a másik oldalt is; ha úgy érzed, hogy délután 4 és 8 között inkább a családoddal foglalkoznál, akkor azt a kiesett időt valamikor máskor kell bepótolnod.

 

  • Hol? A kanapédról? Kávézóból? A tengerpartról? Vállalkozóként (elvileg) bárhonnan dolgozhatsz, ahol rendelkezésedre áll a számítógéped és megfelelő internetkapcsolat (kivéve persze, ha barkácskészlet, fodrászolló vagy ragasztópisztoly is szükséges). A rugalmas helyszínválasztás lehetősége szabadságot adhat, ugyanakkor könnyen belefásulhatsz abba, hogy nem mozdulsz ki a lakásból, hiszen elég csak átmenni a hálóból a nappaliba. Ennek elkerülésére érdemes lehet időnként kávézókban, könyvtárban (ha kibírod, hogy csendben kell lenni) vagy közösségi terekben dolgozni.

A fundamentum legyél Te magad

 

Egy korábbi, szabadúszással kapcsolatos bejegyzésünkben írtunk arról, hogy a vállalkozói lét legnagyobb kihívása éppen az, ami a szépsége is: a felelősség kizárólagossága. A Te feladatod az ügyfélkezelés, a marketing, a pénzügyek kézben tartása, a minőségi szolgáltatásnyújtás és a termékfejlesztés is.

 

Elsőre talán ijesztően hangzik, de ha a fenti kérdésekre szívből jövő választ tudtál adni, nyugodtan vágj bele. Nem az a kérdés ugyanis, hogy alkalmas lehetsz-e vállalkozónak. Az a kérdés, hogy milyen területen, milyen tevékenység által tudsz igazán kiteljesedni. Hogy mi passzol igazán Hozzád, mi az, amiben igazán tudsz hinni és amiért tényleg minden egyes nap igazán tudsz lelkesedni.

 

Erről szól a vállalkozásépítés: ha Te nem hiszel benne, ha Te nem akarod eléggé, ha Te nem érvényesíted tűzön-vízen át, akkor mégis ki fogja?

 

Bízunk benne, hogy a bejegyzésben felvetett szempontok segítségedre lesznek a munkád során. Ha szükséged van segítségre az induláshoz, foglalj időpontot hozzánk a Zsolya Communication oldalán vagy írj e-mailt a hello@zsolya.com-ra.