Gyerekkoromban arról álmodoztam, hogy egy tágas, napfényes irodában dolgozhatok, ami tele lesz szép, fiatal, elegáns emberekkel. Ahol nap mint nap érdekes szakmai kérdésekről beszélgethetünk és fontos problémákra adhatunk megoldásokat. Alig 23 éves voltam, amikor csatlakoztam egy ilyen céghez. Jó fizetés, modern infrastruktúra, izgalmas projektek és rengeteg lehetőség a tanulásra, fejlődésre. A másik oldalon viszont kötött munkaidő, őrült mennyiségű túlóra és teljesen szükségtelen nyomás. 

Ha jól számolom, mire ez a cikk megjelenik, éppen 28 éves leszek. Az élet úgy hozta, hogy most olyan munkát végezhetek, amit magam választhatok. Úgy, ott és akkor dolgozhatok, ahogyan, ahol és amikor szeretnék. Nem állítom, hogy így könnyebb, vagy ez a megoldás csak a kreativitásról és a tengerparton lőtt laptop-koktél-napfény jeligére készült képekről szól. Ahogyan a munkavállalói létnek, úgy a szabadúszásnak és a kettő közti átmenetnek is megvannak a maga szépségei és nehézségei. Lássuk, mik ezek!

Dr. Temesvári Orsolya beszámolója következik.

 

A sokszínűség mint erőforrás

 

Mielőtt belevágtam volna ennek a bejegyzésnek a megírásába, sokat beszélgettem Orsival (Dr. Szabó Orsolya, a Zsolya Communication alapítója) a szabadúszó-lét szépségeiről és kihívásairól. Könnyű volt a kapcsolódás; mindketten jogászok vagyunk, akik a pénzügyi és jogi területen piacvezető multi cégek után valami másra vágytak. Rugalmasságra, kreativitásra és partnerségre.

Beszélgetésünkből kiderült, hogy sokan keresik ezt a lehetőséget. Egy olyan munkahelyet, ahol mindenki a saját ritmusában dolgozhat, bárhol és bármikor. Ahol mindenki eldöntheti, hogy milyen projekteken dolgozna szívesen és mennyit szeretne a szakmai fejlődésbe invesztálni. Ahol nem probléma az, ha valaki délután 4 után nem szeretne dolgozni (cserébe reggel 6 és dél között hegyeket mozgat meg), ahogyan az sem, ha a megbeszélések alatt ölében ül a kisgyermeke.

Orsi célja tehát az lett, hogy egy olyan szellemi műhelyt alkosson, ami összekötő kapocs lehet a munkavállalói lét és a szabadúszás között. A Zsolya Communication csapatában vannak olyanok, akik már teljesen magukévá tették a freelancer életformát, de akadnak olyanok is, akik főállásban dolgoznak valahol, s mellette ezt a csapatot is erősítik (ők az ún. moonlighterek). Éppen ez a sokszínűség az, ami különlegessé teszi a csapatunkat.

 

Kitartás, fegyelem, alázat

 

A szabadúszás ugyanakkor nemcsak azt a függetlenséget és szabadságot jelenti, hogy dolgozhatunk kávézóban, a nappalinkban vagy az autóban a tengerpartra menet. A freelancer-lét legnagyobb kihívása éppen az, ami a szépsége is: a felelősség kizárólagossága. Szabadúszóként Te felelsz az ügyfelek megszerzéséért, a határidők betartásáért és a munka minőségéért.

A függetlenség együtt jár azzal, hogy bár Te döntheted el, mikor, kinek és honnan dolgozol, csak akkor lesz bevételed, ha befejezted a projekteket. Szabadúszóként nincs fizetett-, vagy betegszabadság, az adóbevallásodat pedig vagy elintézed magad, vagy vállalod, hogy újabb költségek fejében egy könyvelő teszi ezt meg helyetted. 

Mivel egyedül sokkal nehezebb elindulni és folyamatos ütemben haladni, sok szabadúszó azon kapja magát, hogy szinte bármilyen megbízást elvállal csak azért, hogy folyamatosan biztosítsa a bevételét. Bár én még csak kóstolgatom ezt az életformát, úgy látom, hogy rengeteg alázat és önfegyelem kell ahhoz, hogy képesek legyünk felismerni a határainkat és nemet mondani egy olyan munkára, ami már tényleg nem fér bele. Nem is beszélve arról, hogy sokan lelki problémát csinálnak abból, ha nem tudnak elvállalni néhány projektet, ami könnyen kiégéshez vezethet. 

 

Flow és önismeret

 

Éppen a szabadúszás lényege veszne el azzal, ha szükségtelen keretek vagy önmagunk túlvállalása miatt rosszul éreznénk magunkat. Hiszen a kiindulópont éppen ez: hogy olyan projektekkel foglalkozzunk, amelyek inspirálnak, amikből folyamatosan tanulhatunk és amikkel kapcsolatban úgy érezzük, igazából nem is dolgozunk. Ez adja a soha ki nem fogyó üzemanyagot a sikeres és elégedett szabadúszók számára. 

Freelancer vállalkozónak lenni bátorság. Ahhoz, hogy igazán szerethesd azt, amiért minden egyes nap felkelsz, fontos, hogy önazonos tudj maradni. Sokat segít, ha tisztában vagy azzal, hogy melyek azok a területek, amelyek fontosak számodra, amiben tehetséges vagy. Amivel kapcsolatban úgy érzed, igazán kiteljesedhetsz. Ahol tudod, miért csinálod. Az önismeret eljuttathat oda, ahol igazi szenvedéllyel végezheted a feladataidat; ahol a munka önmagáért lelkesít és másokat is gazdagíthatsz vele. 

A fentiek alapján úgy gondolom, hogy a szabadúszó vállalkozás nem való mindenkinek. Nem tudom, hogy én alkalmas lehetek-e erre. Mindenesetre igazán nagy reményekkel vágtam bele a saját szabadúszó-létem megteremtésébe; bízom benne, hogy a rugalmasság mellett hosszú időre fenntartható flow-élményben lesz részem. A többit pedig eldönti az idő.

Ha többet szeretnél hallani arról, hogy hogyan lehet munkavállalóból szabadúszóvá válni, hallgasd meg Szabó Orsi előadását a TEDxMETU 2020 konferencián 2020. október 29-én. 

 

Ez a konferencia egyébként azért is izgalmas a Zsolya Communication csapata számára, mert nemcsak Orsi, hanem jómagam is az előadók közt szerepelek. Várunk Téged is a közönség soraiban!