Írta: Bedő Vica, PPC szakértő 

 

A csapból is az folyik, hogy az organikus, azaz fizetés nélkül a Meta (Facebook, Instagram) platformokra kitett tartalom nagyságrendekkel kevesebb embert ér el, hiába követik már az oldalainkat vagy tagjai a Facebook csoportunknak. Tágabb célközönségről pedig organikusan már ne is álmodjunk – vagy mégis?

 

Ugyanakkor gombamód szaporodnak az idővonalon a “Hirdetés” alcímet viselő posztok, melyek a Meta fizetett hirdetései. Ebben a mezőnyben azonban nem versenyezhet egy magyar kkv egy nagy, nemzetközi márkával, ahol csak a hirdetési büdzsé több egy hónapban, mint az ő éves forgalma – vagy mégis?

 

Itt jön a képbe a hiteles és emberközeli organikus tartalom és az olyan fizetett hirdetések szinergiája, mely azt a cél hivatott szolgálni, hogy segítségével egy adott niche (azaz specifikus) piac igényeire pontosan meghatározott, valóban nekik szóló választ adjunk, és készítőkként vagy forgalmazókként folyamatos kapcsolatot ápolhassunk a vásárlóinkkal. 

 

Abban a pillanatban, hogy a social média platformokon létrehozott fizetett hirdetésről nem egy TV-reklám mintájára gondolkodunk, máris lehetőségeket találunk kihívások helyett. Ugyanis a Meta hirdetéskezelőjének beállítási lehetőségeit arra használhatjuk, hogy a potenciális vásárlónk személyesen megszólítva és kiszolgálva érezze magát, azaz az organikus tartalommal kiegészítve máris nyert ügyünk van.

 

Mindenkinek elege van az általános megfogalmazásból, a termékközpontú kommunikációból és a személytelenségből, ami a Meta hirdetéseket illeti (sok egyéb más mellett az online térben). Hiszen az Instagramra és a Facebookra kikapcsolódni megyünk fel, az ismerőseink és a számunkra érdekes oldalak és csoportok szórakoztató, inspiráló és hasznos tartalmait fogyasztani.

 

 

Vállalkozóként miért ne adhatnánk meg ezt az élményt a fizetett hirdetéseink és az organikus tartalmaink összehangolt eredményeként?

 

Azaz olyan követőket toborzunk az oldalunkhoz, akiknek például valóban kisbabája született nemrég, nem pedig olyanokat, akik csak potenciálisan ebbe az életkorba esnek és egy rosszul célzott hirdetés akár visszájára is elsülhet náluk. Az organikus tartalmunk hasznos és időszerű lesz számunkra, ráadásul a komment szekcióban még hozzájuk hasonló cipőben járókkal is “találkozhatnak” nálunk. 

 

Ugyanígy, megfelelő beállításokkal annak mutatunk meg egy nagyobb értékű terméket, például egy több hónapos önfejlesztő programot, akiről már biztosan tudjuk, hogy vásárolt nálunk egy kurzust, vagy részt vett egy számára érdekes közös kihívásban, és bízik bennünk, hiszen korábban már sikerrel segítettünk neki.

 

Ugye, mennyire másképp hangzik ez, mint csak random költeni a hirdetési büdzsét egy hatalmas célközönségre, vagy csak újabb és újabb tartalmakat készíteni, amiket az algoritmus változásai miatt csak a követőink töredéke lát?

 

Ehelyett határozzuk meg pontosan, hogy ki a potenciális vevőnk (buyer persona) és adjunk számára olyan élményt, amit valójában keres a social média felületeken!

 

Gondoljunk bele, egy nyári szombat délelőtt milyen kellemes program egy belvárosi séta során a kedvenc környékünkön a kirakatokat nézegetni, majd betérni egy boltba és elképzelni, ahogy az ott kapható könyveket olvassuk, vagy a megvásárolható kiegészítőkben randira megyünk! Rögtön feltöltődve érezzük magunkat, igaz? Talán máris vásárolunk valami szépet vagy hasznosat, de mindenesetre megjegyezzük, hogy legközelebb ide kell betérnünk, ha ezt az érzést és a hozzá kapcsolódó termékeket keressük.

 

Ugyanezeket az érzéseket tudjuk kiváltani egy potenciális vásárlóból a Meta felületeken, csak ebben az esetben a fizetett hirdetés megfelelő célzása segítségével kerülünk a vásárló “kedvenc környékére”, a kirakat maga a kreatívan elkészített hirdetés, a bolt belseje pedig nem más, mint az organikus tartalmunk: a dizájnos elrendezéstől a kellemes klímán át a kedves eladóig. Itt találhatók a megfelelően elhelyezett termékek, melyekhez végső soron ez az út, ez a vásárlói élmény vezet.

 

Így már láthatjuk, hogy az organikus és a fizetett tartalom csakis egymást támogatva működhet megfelelően ebben a “marketing zajban”, amit most a Meta platformokon tapasztalunk. Ennek kulcsa pedig egy olyan online kommunikációs stratégia kialakítása és kitartó megvalósítása, amelynek segítségével a potenciális vásárló személyesen megszólítva érzi magát az első pillanattól, mikor találkozik a márkával, egészen a vásárlást követő utánkövetésig.

 

Ha kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban, akkor keresd bátran a Zsolya Communication szakértőit a hello@zsolya.com email-címen, ha pedig a megfelelő hirdetéskezeléshez keresel szakértőt, akkor keresd Bedő Vica szakértőnket!