Bizonyára hallottál már róla, hogy a LinkedIn is útjára indította legújabb funkcióját, a 24 óráig látható történeteket, vagyis a LinkedIn Stories-t. A funkció egyelőre tesztelés alatt van, így csak néhány országban elérhető (pl. az USA-ban, Brazíliában vagy Hollandiában), de addig is megosztjuk Veled a legfontosabb információkat ezzel kapcsolatban. 

Dr. Temesvári Orsolya vendégszerzőnk írásából kiderül, hogy hogyan, mikor és mire érdemes használni a LinkedIn Stories funkciót.

 

Több, mint vizuális játszótér

 

A közösségi média felületekre feltölthető történetek álló formátumú, maximum 15 mp-ig megjelenő szöveges, képi vagy videós tartalmak, amelyek 24 óráig érhetőek el. A felületen megosztott képek vagy videók ezt követően, beállítástól függően, archívumba kerülnek.

Számos felhasználó vizuális játszóteret lát a felületben, ezért sokszor koncepció nélkül, szinte bármilyen tartalmat megoszt itt. Ez nem feltétlenül baj a privát profilodon, ugyanakkor a vállalkozásod szempontjából könnyen kontraproduktívvá válhat, hiszen ha ügyfeleid azt tapasztalják, hogy gondolkodás nélkül posztolsz, könnyen elveszítheted márkád hitelességét.

Felmerülhet Benned a kérdés, hogy egy vállalkozásnak miért is olyan fontosak a Story-k. Elsősorban azért, mert naponta több százmillió felhasználó nézi meg ezeket a tartalmakat. Másrészről pedig a történetmesélés a legrövidebb út a bizalom kiépítéséhez. Mit jelent ez?

Sokkal könnyebb megragadni az ügyfeleid figyelmét, ha a nekik szánt információt valamilyen humoros, játékos formában, egy történet részeként meséled el nekik. A lényeg tehát, hogy a történeteken keresztül bepillantást engedj a vállalkozásod mindennapjaiba, megmutasd a legfontosabb történéseket és közvetlenül kapcsolódj a vevőidhez. Szerencsés, ha a történeted inspiráló, cselekvésre ösztönző. 

 

Hogyan használd a LinkedIn Stories-t?

 

A LinkedIn fejlesztőinek elmondása szerint a LinkedIn Stories célja, hogy a vállalkozásod, munkahelyed mindennapjaival kapcsolatos információkat oszthass meg, könnyed stílusban. A LinkedIn Stories a munkakeresők fontos eszközévé is válhat, ugyanis gyorsan és egyszerűen oszthatod meg szakmai tapasztalataidat vagy merülhetsz el a HR szakértők által megosztott álláskeresési tippekben vagy hirdetésekben.

A LinkedIn Stories olyan, mint egy élő önéletrajz vagy egy névjegykártya. Kezeld ennek megfelelően és kerüld a túl személyes vagy a vállalkozásoddal, karriereddel össze nem függő tartalmak (pl. fénykép a reggelidről vagy nyaralásról) megosztását.

A LinkedIn Stories új, kreatív lehetőséget kínál arra, hogy közvetlen párbeszédet teremts szakmai szempontból motivált közönségeddel, vagyis ügyfeleiddel és/vagy leendő munkáltatóddal. Olvass tovább, hogy megtudd, mit érdemes ide posztolnod!

 

Mi kerüljön a LinkedIn Stories-ba?

 

Mielőtt belevágnál a tartalomkészítésbe, gondold át, hogy

  • mit szeretnél megosztani;
  • ki fogja látni mindazt, amit megosztasz;
  • mit szeretnél elérni a LinkedIn történeteiddel.

Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy mi az, amit mindenképpen ossz meg a LinkedIn történetek között.

 

Újdonságok

Ha új terméket dobsz piacra, valamilyen izgalmas szolgáltatással rukkolsz elő vagy fejleszted a már meglévő palettát, mindenképpen adj hírt róla. Érdemes ezeket az újításokat valamilyen előzetes beharangozó kampánnyal is megsegíteni. Még akkor is javasolt felvenni ezeket a LinkedIn történetek közé, ha külön poszt is születik róla.

 

Szakmai tippek, Q&A

A LinkedIn egy hatalmas platform, ahol a könnyedebb hangvételű tartalmakkal szórakoztató módon ki lehet tűnni a tömegből, miközben értékes szakmai tudást adhatsz át. Legyen szó a HR-csapat önéletrajzi tanácsadásáról, egy gyors iparági összefoglalásról vagy kreatív tervezési tanácsokról, a hasznos tippek megosztása könnyen lekötheti a közönség figyelmét. 

A LinkedIn Stories segítségével megmutathatod a vállalkozásod emberi, ugyanakkor hiteles oldalát. A Q&A (Kérdések és válaszok) epizódok (előre felvett videós tartalmak) során bemutathatod a csapatodat, beszélhetsz a vállalkozásod történetéről. Ez a módszer segíthet lojális követői bázisod kialakításában vagy megerősítésében is.

Question of the day

Vagyis a nap kérdése. A hivatalos LinkedIn súgó szerint lehetőség lesz különféle kérdések feltételére a LinkedIn történeteken keresztül, amit szintén ezen a felületen lehet majd megválaszolni. Egyéni felhasználókhoz és a szakmai oldalak adminisztrátoraihoz is lehet majd kérdést intézni. Ezzel a funkcióval kapcsolatban egyelőre csak ilyen limitált mennyiségű információ ismert, ha elérhetőek lesznek a részletek, mindenképpen szólunk.

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni, hogy a fentiek nemcsak a LinkedIn profilodon közzétett történetekre, hanem a vállalkozásod Facebook és Instagram oldalán megosztott tartalomra is igazak. Használd ezeket a felületeket is tudatosan, felelősséggel. Ehhez ad most segítséget a 21 napos #zsolyachallenge, ahol vállalkozók tucatjait kísérjük végig a tudatosan felépített és okosan alkalmazott videózáson és Stories-használaton. Részletekért kövesd a @zsolya_communication Instagram oldalát.


Már nagyon várjuk a LinkedIn Stories-t, reméljük, hogy sikerült Neked is kedvet csinálnunk. A közeljövőben folyamatosan jövünk majd kapcsolódó újdonságokkal. Addig is, ha bármilyen kérdésed merülne fel, kattints a Zsolya Communication LinkedIn profiljára vagy honlapunkra!