Érthetően a belső kommunikációs stratégiáról 

 

Minőségi. Pontos. Kreatív. Hatékony. Praktikus. Érthető. Egyszerű. Precíz. Innovatív.
Egy ideális világban munkánk eredménye éppen ilyen, ügyfeleink elégedettek, kollégáink szeretik a munkájukat. A valóság persze nem tökéletes, minden projekt történetében akadnak bőven zsákutcák és hajtűkanyarok. Nem titok, egy csapat akkor tudja a lehető legtöbbet kihozni magából, ha a csapattagok közti kommunikáció is jól működik. Vajon ez a mi munkahelyünkön így van?

Dr. Temesvári Orsolya vendégszerzőnk írása következik.


 

A belső szervezeti kommunikáció határai

Szervezeti (belső) kommunikáció minden, a vezetőség és a munkavállalók közötti kommunikáció, illetve a munkavállalók egymás közti kommunikációja. Ide tartozik minden belső hírlevél, e-mail, telefonhívás, belső chat üzenet, megbeszélés, de még a kávégép melletti délutáni csevegés is.

Talán meglepő, de a szervezeti kommunikáció nem akkor kezdődik, amikor belépünk az irodába és találkozunk a kollégáinkkal. Az is része, amin a munkába vezető úton gondolkodunk. Sőt, az is, amit akkor gondolunk, érzünk vagy mondunk, amikor az irodán kívül böngésszük a céges levelezést.

 

Vezetői felelősség és stratégia

A hatékony szervezeti (belső) kommunikációs kultúra kialakítása nemcsak a HR csapat feladata, hanem vezetői felelősség is. Egy szervezet ugyanis csak akkor fejlődhet, ha a szervezeti kommunikáció építése tudatosan, figyelemmel és szakértelemmel történik. 

 

 

Az elmúlt évek során uralkodóvá vált az a nézet, miszerint minden vállalatnak szüksége van belső kommunikációs stratégiára. Ez a stratégia nem szabályzat; sokkal több annál.

A belső kommunikációs stratégia szerepe kettős. Egyrészről tükröznie kell a vállalat alapvető célkitűzéseit és az aktuális belső struktúrát. Emellett meg kell jeleníteni benne az egyes munkavállalók szerepét és egyéni felelősségét is. Lényege, hogy könnyen illeszkedjen a szervezet működésébe, elősegítve céljai megvalósítását és a hatékony munkavégzést.

A belső kommunikációs stratégia formáját tekintve sokféle lehet. Érdemes arra törekedni, hogy könnyen érthető, mindenki számára elérhető és megismerhető és rugalmasan alakítható legyen, hogy kövesse a szervezet dinamikáját. Ha az írott formát választjuk, fogalmazzunk röviden, tömören, lényegretörően. 

 

Miért fontos ez nekem?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért érdemel kiemelt figyelmet a belső kommunikációs stratégia. Lássuk!

  • Az információ hatalom. Egy jó stratégiával biztosíthatjuk, hogy az információ a megfelelő időben, módon és terjedelemben érkezzen a címzetthez.
  • Átláthatóság, egyszerűség, bizalom. A jó stratégia biztosítja, hogy kollégáink higgyenek a márkánkban és annak sikerében.
  • Hallgass meg! A belső kommunikációs stratégia egyik legfontosabb funkciója, hogy teret adjon a visszajelzéseknek, a közös gondolkodásnak és a kreatív ötleteknek.

Krízis? Nem probléma. Egy jó kommunikációs stratégia stabil alapot ad a válságkezelésre.

Bármekkora szervezetben is dolgozunk, elkerülhetetlen, hogy mi magunk is bekapcsolódjunk a belső kommunikációba. Ha azonban ez a kommunikáció akadozik, előbb utóbb teljesítményünk és morálunk is romlani kezd. Egyszerű és praktikus megoldást jelenthet tehát egy jó minőségű, átlátható belső kommunikációs stratégia kialakítása. 

Bízunk benne, hogy bejegyzésünk olvasása közben számos kérdés merült fel Benned; ezekre örömmel válaszolunk online vagy személyes konzultációink keretében.

Bár ebben a bejegyzésben kifejezetten a belső kommunikációs stratégia szerepét helyeztük előtérbe, hangsúlyozni szeretnénk azt is, hogy mind a belső, mind pedig a kifelé irányuló kommunikációs stratégia kiemelkedő fontosságú. A Zsolya Communication szakértői releváns tapasztalattal rendelkeznek a külső kommunikációs stratégia (pl. employer branding és social media) elkészítésében vagy a már meglévő stratégiák átvilágításában. Amennyiben szeretnéd összhangba hozni vállalkozásod belső és külső kommunikációs stratégiáját, fordulj hozzánk bizalommal. Itt foglalhatsz konzultációs időpontot.

 

Tetszett a cikkünk? Még több érdekes és hasznos tartalomért kövess minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen is!