Szinte biztosak vagyunk benne, hogy mindenki hallott már a TikTokról valamilyen formában, de azon elgondolkodtatok már, hogy vállalkozásként is hasznos lehet-e?

 

Mi is az a TikTok?

 

A TikTok egy olyan videómegosztó platform, melyen 15 másodperces, 1 perces és nemrég óta 3 perces videókat készíthetsz és posztolhatsz, kreatív vágási formákkal, zenékkel és effektekkel.

 

Miért jó a platform használata egy vállalkozás számára?

 

Amellett, hogy folyamatosan növekvő felhasználói bázissal rendelkezik és könnyű elérni vele szinte bármilyen célközönséget, nincs területre korlátozva sem. A videók nemzeteken átívelve terjedhetnek az algoritmusnak köszönhetően, így akár a tengerentúlon is elérhetők a potenciális vevők.

 

A célközönség mellett a videós marketing fontossága sem elhanyagolható. A vállalkozások körülbelül 85%-a használja ezt a marketing formát, a TikTok pedig amellett, hogy egy újabb felületet nyújt ehhez, kezdésnek is jó ötlet, hiszen könnyen kezelhető és viszonylag kevés költséggel jár.

 

Hogyan építsük be a TikTokot a marketing stratégiánkba?

 

A célközönség felmérése mindenképp 0. lépésnek mondható, fontos ugyanis tudni, hogy elérhető-e az a csoport, akiknek a termékedet, szolgáltatásodat szánod. Egy igazán színes platformról beszélhetünk többek között korosztály, nemi eloszlás, foglalkozás és akár tanulmányok szempontjából is, így legtöbb esetben érdemes kipróbálni használatát.

 

A TikTok nem igényel nagyon magas minőségű tartalmakat, a kreativitás viszont annál fontosabb. Akár telefonoddal is készítheted a pár másodperces, perces videókat, de a vágáson, képi elemeken és megjelenítésen sok múlik.

 

Fontos, hogy egy alap témára épüljön a felhasználói fiókód – ez természetesen vállalkozásod fő profilját jelenti. Olyan témákkál érdemes foglalkoznod, melyek szorosan kapcsolódnak munkásságodhoz – például, ha nyelvtanár vagy érdekes szófordulatokat mutathatsz be vagy rövid nyelvleckéket oszthatsz meg.

 

Csakúgy, mint más platformoknál is, a TikToknál is fontos a rendszeresség kialakítása. A mikor és milyen rendszeresen kérdések itt is fennállnak a posztokkal kapcsolatban – érdemes ezeket is egy kontent tervben vezetni!

 

+1 Zsolya tipp: A kihívások / “challenge”-ek minden felületen jól teljesítenek, a TikTok pedig részben ezekre is épül. A rengeteg táncos trenden és videón kívül kreatív kihívásokat is indíthatsz, amik kapcsolódnak vállalkozásodhoz. Követőid ezekkel duettezhetnek, megoszthatják ismerőseikkel, így terjesztve híred minél több potenciális ügyfélhez, vevőhöz.

 

A TikTok elsőre egy fiataloknak szánt szórakoztató platformnak tűnhet, ám számos edukációs és ismeretterjesztő tartalom található meg rajta, csakúgy mint aktuális eseményekkel foglalkozó is. Ha erősséged a kreativitás vagy csak szeretnéd magad kipróbálni egy új szerepben, megmutatnád magad egy új közönségnek is, a TikTok egy könnyen kezelhető, izgalmas társad lesz ebben!