Tisztában vagy azzal, hogy te vagy akár a vállalkozásoddal milyen értékeket teremtesz? Képes lennél leírni az általad kifejtett hatást? Mi a Te hozzájárulásod a gyermekeink jövőjéhez?

Lehet, hogy a fenti kérdésekre már vannak egyértelmű válaszaid, lehet, hogy éppen most alakítod ki azokat. Akárhogy is, felelős vállalkozóként (és emberként) a társadalmi hatást nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az egyik leghatékonyabb módja ennek a hatásnak a nonprofit szektorban működő civil szervezetek támogatása. A támogatás nemcsak pénzügyi hozzájárulásban nyilvánulhat meg, hanem számos más módon is – olvasd el, hogyan.

Írta: Temesvári Orsolya.

 

Hatással értéket teremteni

A vállalati társadalmi felelősségvállalás (a továbbiakban CSR) az elmúlt évtizedben egyre nagyobb teret nyert. A vállalkozások támogatni kívánják közösségeiket, részt kívánnak venni emberbaráti tevékenységekben és társadalmi értéket kívánnak teremteni. A CSR felé fordulás kiváló eszköz a szakmai márka erősítésére is.

A vállalkozások számára a jótékonysági projektek megvalósítására nyitva álló lehetőségek mellett a magyar magánszemélyek számára a civil szervezetek támogatására a magyarországi magánszemélyek jövedelemadó (a továbbiakban: szja) szabályozása is lehetőséget biztosít. A hatályos szabályozás szerint minden olyan magánszemélynek, aki adóköteles jövedelemben részesül, lehetősége van arra, hogy a fizetendő adó 1+1%-áról bevallást nyújtson be.
A fizetendő adó első 1%-a felajánlható civil szervezetnek, például alapítványoknak vagy egyesületeknek. A fizetendő adó 1%-a bármely egyháznak adományozható.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a civil szervezeteknek nyújtott támogatás nem feltétlenül pénzügyi támogatás vagy bármilyen anyagi hozzájárulás. Még a legnehezebb időkben is rendelkezünk egyedi tapasztalatokkal, szokatlan képességekkel, idővel, különleges tudással vagy szakértelemmel, vagy bármilyen más, rendkívüli értékkel bíró erőforrással, amelyet fel tudunk ajánlani. Az ilyen, a nonprofit szektor javát szolgáló erőforrások alkotják a „harmadik 1%-ot”.

 

 

Miért kellene a Te vállalkozásodnak támogatnia a civil szervezeteket?

De miért is kulcsfontosságú a nonprofit szektor támogatása? Ezernyi okunk van rá, de az alábbiakban a három leglényegesebbet soroltuk fel.

 

A nonprofit szektor által végzett hiánypótló kezdeményezések

A nonprofit szervezetek általában olyan speciális területeken működnek, mint az egészségügy, az oktatás vagy a kulturális fejlesztés, ahol rendkívüli tevékenységeket végeznek. Emellett ezek a szervezetek egyedi, hiteles és tapasztalaton alapuló tudással rendelkeznek, és a csapattagok gyakran rugalmasak, és könnyen alkalmazkodnak az új helyzetekhez. Projektjeik jelentősége nagymértékben megnő a recesszió idején, így munkájuk támogatása fokozott társadalmi hatást jelent.

 

Hálózati lehetőségek a közösségen belül

Ha önkéntes munkát vállalsz egy civil szervezetnél, és részt veszel bizonyos találkozókon vagy rendezvényeken, akkor bővítheted a szociális hálózatodat olyan hasonlóan gondolkodó emberekkel, akiknek ugyanaz a téma fontos, mint neked. Az emberek megismerik a vállalkozásodat, amivel hírnevet szerezhetsz arról, hogy törődsz az emberekkel és a társadalmi kérdésekkel, ami vállalkozóként kulcsfontosságú.

 

Vállalkozásod pénzügyi előnyökkel jár

A szélesedő társadalmi hálózat nemcsak jobb hírnevet jelent, hanem pénzügyi előnyöket is. Ezért fontos, hogy minél több ember bizalmát elnyerd. A Te önkéntes társaid nem csak ügyfelekké válnak, hanem másoknak is ajánlani fogják a cégedet.

A fogyasztók általában megbíznak azokban a vállalkozásokban, amelyek támogatják a civil szervezeteket és fontos társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, mivel általában olyan vállalkozásokat patronálnak, amelyekben megbíznak. Nincs más dolgod, mint jó ügyet választani, lehetőségeid szerint támogatni a megfelelő civil szervezetet, és hűségeddel és megbízhatóságoddal bizalmat építeni.

Hogyan támogasd a nonprofit szektort

Fontos megjegyezni, hogy bár a nonprofit szervezetek támogatása 2023-ban elengedhetetlen, sem anyagi adományt, sem más típusú támogatást nem szabad szánalomból, vagy azért nyújtani, hogy egy újabb tételt teljesítsünk a teendőink listáján. Nem érdemes kiállni egy olyan ügy mellett, ami nem igazán érdekel minket – ez nem csak a nonprofit szervezettel szemben tisztességtelen, de megkérdőjelezi a hírnevünket, és a hitelességünket is.

Ahogyan a cikk bevezetőjében említettük, a nonprofit szektor támogatása nem feltétlenül jelent anyagi támogatást. Minden vállalkozás rendelkezik bizonyos szakértelemmel, idővel, ötletekkel, tapasztalattal vagy bármilyen más, jelentős értékkel bíró erőforrással, amely a nonprofit szervezetek javát szolgálhatja – így biztosíthatjuk a szervezeteknek a „harmadik 1%-ot”.

Ezerféleképpen lehet támogatni ezeket a szervezeteket, az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

 

Ingyenes szolgáltatások

Vállalkozóként lehetőséged van arra, hogy ingyenesen vagy kedvezményesen kínáld fel a szolgáltatásaidat. Emellett arra is ösztönözheted alkalmazottaidat, hogy önkéntesként csatlakozzanak bármely szervezethez.

 

Okkal történő marketing

Ez egy különleges partnerség egy vállalkozás és egy nonprofit szervezet között, amely a vállalkozás bizonyos termékeinek vagy szolgáltatásainak értékesítése alapján képes pénzt biztosítani a nonprofit szervezetnek. Ez egy nagyszerű eszköz arra, hogy erősítsd a saját és a szervezet márkáját, és bevond a vásárlóidat a nonprofit szervezet megsegítésébe.

 

 

Csapatépítés és önkéntesség

Az időd felajánlása egy nonprofit szervezet támogatására valószínűleg a legértékesebb ajándék. Üzlettulajdonosként kombinálhatod a csapatépítő tevékenységet az alkalmazottaidnak az önkéntességgel. Ez lehet a szemétgyűjtés, jótékonysági piknik szervezése vagy iskolai vagy kórházi falfestés.

 

Ingyenes oktatás

Az oktatásba pénzt fektetni mindig megéri. Ezért úgy gondoljuk, hogy a helyi nonprofit szervezetek növekedését segítő ingyenes oktatási programok biztosítása nagyszerű lépés, amelynek hosszú távú hatása van.

Bízunk benne, hogy a fenti gondolatok cselekvésre ösztönöztek, és olyan ügyet kerestek, amiért kiállhatsz. Hisszük, hogy a támogatott szervezetek olyan jövőt teremtenek, amelyre érdemes várni. Ha bármilyen kérdése van, vagy tanácsra van szükséged, fordulj hozzánk a hello@zsolya.com címen.

 

Képek forrása: Freepik