Az elmúlt időszakban több ügyfelünk tette fel nekünk a kérdést: van értelme blogot írni? A válaszunk természetesen az igen, de nem mindegy, pontosan milyen tartalomról van szó. 

Előfordulhat ugyanis, hogy a Te követőid inkább a vizuális tartalmakat részesítik előnyben, szemben egy másik vállalkozó célcsoportjával, akik szívesen olvasnak hosszabb szöveget is. Sőt, az is lehet, hogy videós vagy podcast tartalmaid blogposztként történő megosztásával hívhatod fel magadra igazán a figyelmet.

Mindezeken túl az sem mindegy, mennyire vagy látható, hogyan lehet megtalálni a tartalmaidat.

Ez ihlette a most következő kétrészes cikksorozatunkat, amelyből kiderül, mi az a keresőoptimalizálás és hogyan lehet vállalkozásod segítségére. Mindemellett ahhoz szeretnénk néhány ötletet adni, hogy potenciális vásárlóid minél könnyebben rátaláljanak a blogodra és megismerhessék termékeidet, szolgáltatásaidat.

Dr. Temesvári Orsolya írása.

 

Mi az a SEO?

 

A SEO (Search Engine Optimization), vagyis keresőoptimalizálás egy eszköztár, amelynek célja, hogy javítsa egy weboldal keresőmotorokban történő organikus megjelenését. A lényeg tehát, hogy egy bizonyos kifejezésre az adott weboldal minél előrébb szerepeljen a normál, vagyis nem fizetett keresési találatok között.

 

Fontos megjegyezni, hogy az SEO kizárólag az organikus elérés javítását célozza, a fizetett hirdetések és egyéb kampányok nem tartoznak ebbe a körbe.

 

Tartsd szem előtt, hogy a keresőoptimalizálás egy komplex dolog, amelynek során az alábbi három szempont szerint vizsgáljuk az adott weboldalt vagy egyéb tartalmat:

 

  • Technikai SEO, azaz a vizsgált weboldal technikai felépítése;
  • On-page (vagy tartalmi) SEO, azaz a konkrét tartalom minősége;
  • Off-page SEO, azaz a vizsgát weboldalra vonatkozó külső hivatkozások mennyisége és minősége.

 

A keresőoptimalizálás egy nagyon komplex tudásbázist igényel, amellyel a mi csapatunk egyelőre nem rendelkezik. Az alábbiakban kifejezetten olyan tartalmi és technikai szempontokat gyűjtöttünk össze, amelyek egy blogbejegyzés organikus elérését javíthatják.

 

Az alábbi lista tehát nem helyettesít egy mindenre kiterjedő SEO átvilágítást, reményeink szerint azonban hasznodra lesz a következő blogbejegyzésed megírásakor. Mindazonáltal arra biztatunk, hogy SEO-val kapcsolatos kérdéseiddel keress fel egy profi szakembert.

 

A SEO mint a blogod támogatója

 

Az alábbiakban bemutatunk 5 apró, de nagyon hatékony trükköt, amelyek segítségével megnövelheted blogbejegyzéseid organikus elérését.

 

1. Légy elég hosszú, de ne túl hosszú!

 

Egyes statisztikák szerint a találati listán igazán jó helyen szereplő bejegyzések 1500-2000 szavasak. Egy induló oldal esetében rövidebb tartalmak is hozhatják a kívánt eredményt, Magyarországon már 1000-1500 szó is elég lehet.

 

Mindenképpen érdemes vizsgálni a szektorban tevékenykedő versenytársakat is, de figyelj arra, hogy inkább készíts egy minőségi, megfelelő SEO beállításokkal rendelkező rövidebb tartalmat, mint egy kevésbé eltalált hosszú szöveget.

 

2. Válassz URL-t okosan!

 

Az egyes blogszerkesztő programok többnyire a bejegyzésed címét állítják be automatikusan, ékezetek nélkül, kötőjelekkel. Ehhez abban az esetben érdemes hozzányúlni, ha túl hosszú a cím és ezáltal az URL is az lesz.

 

3. Állítsd be helyesen a címsorokat!

 

A címsorok (header) beállítása nem csak egy blogbejegyzésben fontos, hanem egy weboldalon is. A címsor könnyebben áttekinthetővé teszi a tartalmat, megragadja a figyelmet, illetve szerepet játszik a rangsorolásban is.

 

Amíg egy blogbejegyzés címe többnyire automatikusan H1-tag (header1 – címsor1) megjelölést kap, addig a többi címsort (H2, H3 címsorok) mint az egyes fejezetek címeit, alcímeit Neked kell beállítani.

 

4. Találd meg a legjobb kulcsszavakat!

 

A kulcsszavak és a kulcsszókutatás a keresőoptimalizálás fontos részei. Ennek lényege, hogy megtaláld azokat a kifejezéseket, amelyek minél előrébb juttatják az oldaladat a keresőprogramok találati listáján.

 

A kiválogatott kulcsszavakat (minden bejegyzésben értelemszerűen csak egyet) érdemes a bejegyzésed címében, illetve az egyes fejezetcímekben ragozatlan formában elhelyezni. Ezen felül akár ragozatlan, akár ragozott formában érdemes őket 5-7 helyen megjeleníteni.

 

Kerüld ugyanakkor a kulcsszavak halmozását; a túl sok kulcsszó több kárt okoz, mint hasznot.

 

A kulcsszókutatás egy többlépcsős folyamat, amelynek részletei meghaladják e bejegyzés kereteit. Mindazonáltal szeretnénk ezúton is hangsúlyozni a kutatás fontosságát és bátorítunk arra, hogy tudatosan bánj annak eredményével.

 

5. Légy felhasználóbarát!

 

Bizonyára Te is találkoztál már olyan tartalmakkal, amelyeket sosem olvastál végig, bármennyire izgalmas témában is íródtak. Miért?

 

Mert nehezen átlátható, tagolatlan bejegyzések voltak, amit egy idő után fárasztó volt olvasni.

 

A tagoltság könnyen átláthatóvá teszi a bejegyzésedet, ami sokat javít a felhasználói élményen. Nem beszélve arról, hogy nagy esély van arra, hogy a vásárlóid az okostelefonjaikon olvassák majd cikkeidet, ahol akár egyetlen mondat is elfoglalhat 5 sort.

 

Éppen ezért érdemes gyakran, akár minden második mondat után új bekezdést kezdeni, illetve kihagyni egy üres sort, figyelemmel természetesen arra, hogy ne törje meg a tartalom gondolati ívét.

 

Mindez nemcsak a számítógépen, de az egyes okos eszközökön is könnyen fogyaszthatóvá, illetve a keresőmotorok számára is támogatottá teszi a bejegyzéseidet.

 

A felhasználói élmény javításának további eszköze a kiemelés, amikor a fontosabb kifejezéseket, mondatrészeket félkövér betűvel írod.

 

Ne legyenek illúzióid: nem mindenki olvassa el szóról szóra a blogodat, a többség, többnyire idő hiányában, csak a lényegre kíváncsi. Ebben segít a tagolás, a fejezetcímek alkalmazása és a kiemelés is. 

 

Bízunk benne, hogy a fenti tippek segítségedre lesznek a következő blogbejegyzésed megírásánál. Tarts velünk a jövő héten is, akkor érkezünk sorozatunk második részével, ahol további hasznos tippeket találsz majd blogbejegyzéseid SEO szempontú beállításaihoz.

 

Addig is olvasd el korábbi bejegyzéseinket blogunkon, s ha kérdésed van, írj e-mailt a hello@zsolya.com címre.