Október 4-én, 6 előtt pár perccel a Facebook és a hozzá tartozó alkalmazások a Messenger, az Instagram és a WhatsApp is leállt és majdnem éjfélig egyáltalán nem működtek. 

 

Elárasztották a konkurens felületeket, a Twittert, a LinkedIn-t és a TikTok-ot is a felhasználók kétségbeesett posztjai. Több, mint 3 és fél milliárd felhasználó értetlenül állt az eset előtt. A magyar idő szerint éjfél körül sikerült visszaállítani az oldalak működését. A helyreállítást az is nehezítette, hogy a cég dolgozóinak a belső kommunikációra használt felülete, a Workplace is leállt.

Mark Zuckerberg, a Facebook készítője is megszólalt az ügyben és elnézést kért a kellemetlenségekért, miután ő is tisztában van azzal, hogy mennyire fontosak ezek a felületek sokunknak.

 

 

 

 

A tőzsdén óriásit estek a Facebook részvényei és ezt a tegnapi leállás csak tetézte.

 

A Facebook feje fölött jócskán összecsaptak a hullámok. Frances Haugen, korábbi Facebook dolgozó számos dokumentummal igazolta, hogy a cég próbálja eltusolni a platformok rengeteg negatív hatását pl. a fiatalok mentális egészségének károsítása, álhírek terjedése stb.

 

 

A tegnapi esettől függetlenül, ezt a hónapot mi, a Zsolyánál az adatbázisépítés és az email-marketing fejlesztésének szenteljük.

 

A tegnapi esetből tisztán látszik, mennyi kárt tud okozni a felhasználóknak, vállalkozásoknak a social media felületek befagyása. Habár nagyon fontos ezeken is jelen lenni és tartalmat gyártani, a több lábon állás talán még lényegesebb. Emiatt is, mi elengedhetetlennek tartjuk, hogy az ügyfélkommunikációnk ne a social media felületeken történjenek, hanem a levelező rendszerünkben, melyekben segítenek nekünk az automatikus válaszüzenetek. Ezenkívül, a belső kommunikációnk is egy másik alkalmazáson, az Asana-ban zajlik, annak érdekében, hogy a csapaton belül, egymás között gördülékenyen menjen a kommunikáció. Ezért is építjük és frissítjük havi szinten az ügyfél adatbázisunkat.

 

 

Ha Ti is szeretnétek ezeken a területeken fejlődni és bebiztosítani a vállalkozásotok sikerét, akkor lépjetek be az Első lépéseink privát Facebook csoportunkba, vagy keressetek minket bátran a hello@zsolya.com email címen és jelentkezz az egyéni konzultációinkra!