2020 júniusa óta dolgozom együtt a Zsolya Communication csapatával. Azóta testközelből figyelhetem, hogy milyen is egy szabadúszó vállalkozó élete. Egy ideje kacérkodom a gondolattal, hogy magam is belevágjak, de rengeteg kérdőjel van bennem. Az egyik ilyen a kezdőként elkövethető hibáktól való félelem. Éppen ezért szedtem össze a leggyakoribb hibákat és azt is, hogyan lehet elkerülni őket, vagy ha már megtörtént a baj, hogyan lehet megoldani a problémát.

Dr. Temesvári Orsolya írása.


Mielőtt belevágnánk a legfontosabb és leggyakoribb hibák részletezésébe, szeretnék tisztázni valamit. Hibázni nemcsak emberi dolog, hanem adott esetben nagyon hasznos lehet. Persze, ha gyakran hibázol, az márkád, vállalkozásod jó hírébe is kerülhet, ugyanakkor rengeteget tanulhatsz is a hibákból. Lássuk, melyek ezek!

 

Egyből a mélyvízbe

Nagyon könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy mindent azonnal meg akarsz valósítani. Ez érthető is, hiszen ki ne szeretné a régóta dédelgetett álmát valóra váltani?! Ugyanakkor azt is meg kell érteni, hogy a lelkesedés profi tervezés nélkül csak rövid távon hasznos.


Ha már megvan az ötlet, ha már pontosan tudod, mit szeretnél csinálni, állj meg néhány pillanatra és gondold át az alábbi szempontokat:

  • Tudom, hogy mit jelent számomra a vállalkozás?
  • Tudom, hogy milyen adózási formák közül választhatok?
  • Van üzleti tervem?
  • Hajlandó vagyok vállalni annak a kockázatát, hogy az ügyfélszerzés és a munka elvégzése mostantól csak az én felelősségem?
  • Tisztában vagyok vele, hogy csak akkor lesz bevételem, ha lezártam egy projektet?

Ha nem, vagy csak részben tudsz válaszolni a fenti kérdésekre, javasoljuk, hogy hagyj időt magadnak a tervezésre, mielőtt belevágnál.


Gondold át, hogy kikkel társulsz és kiket alkalmazol!

Ha messzire akarsz jutni, menj csapatban, tartja a mondás. Ez valóban így van, egy jó társ és a megfelelő csapat segíthet abban, hogy sokra vidd a vállalkozásodban.

Üzleti partnered megválasztásakor figyeld meg a szakértelmét, tapasztalatát és lelkesedését, de ne hagyd figyelmen kívül a belső hangodat sem. A megérzéseid mindig megmondják, hogy érdemes-e időt szánnod az illetőre vagy tovább kellene keresned. 

Ugyanez vonatkozik a csapatotdra is. Lehet, hogy az unokatestvéred az ország legjobb könyvelője vagy a barátnőd szuper grafikus, de ezeket a kapcsolatokat érdemes lehet elválasztani a vállalkozásoktól. Miért? Azért, mert egy barátot vagy családtagot sokkal nehezebb számonkérni és felelősségre vonni, egy komolyabb szakmai vita pedig könnyen az emberi kapcsolat végét is jelentheti.

A Zsolya Communication csapatában nagyon nagy hangsúlyt kap az, hogy emberileg mennyire tudunk együtt dolgozni. Fontos számunkra, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Sokszor nem könnyű nemet mondani valakinek, de hosszú távon mindenképpen megéri.

 


Nem megfelelő erőforrások, szükségtelen költségek

Biztos, hogy rengetegen hisznek a vállalkozásodban és szívesen fektetnének bele. Ennek azonban ára van; amint sikeres leszel és profitot termelsz, befektetőid benyújtják a számlát. Csak olyanoktól fogadj el tőkét, akivel a profitodat is szívesen megosztod!

Bizonyára neked is jól esne belépni egy tágas, világos irodába, hogy onnan intézd vállalkozásod ügyeit. Ha elég kitartó vagy, ennek is eljön az ideje, de az elején érdemes megfontolni, hogy mindez valóban szükséges-e vagy valami másba forgatod be a tőkét. Ha az elején fegyelmezett maradsz, később bőkezűbb lehetsz önmagaddal és a vállalkozásoddal is.

 

Nem mersz váltani

Bármennyire is szeretnél, hosszú ideig nem fogsz tudni két dologra koncentrálni. Nem kell persze azonnal feladnod a biztos állásod, amíg a vállalkozásod gyerekcipőben jár. Egy idő után azonban el fog jönni az a pont, amikor az időd és a figyelmed 100 százalékát a vállalkozásodra kell fordítani. Enélkül nem lehetsz igazán sikeres.

 

Merj segítséget kérni!

Egy vállalkozás elindítása és működtetése folyamatosan komoly döntések, problémák és kudarcok elé állítja a vállalkozót. Ezek a helyzetek elsőre félelmetesek lehetnek, teljesen jogosan. Érdemes ilyenkor megosztani a dilemmákat egy tapasztalt mentorral, aki támpontokat adhat akár a kezdeti, akár későbbi problémás helyzetekben is.

Emellett nagyon fontos, hogy megtaláld a számodra megfelelő szakembereket, mint például könyvelőt, jogászt, adótanácsadót, üzleti- és kommunikációs tanácsadót. Előfordulhat, hogy közülük nem mindenkivel lesz tartós az együttműködés, hiszen egy vállalkozás élete dinamikusan változik, és nem biztos, hogy ehhez mindenki hosszú távon tud kapcsolódni.

A Zsolya Communication csapatában kommunikációs szakemberek és üzleti tanácsadók is dolgoznak, akik remekül kiegészítik egymás szakértelmét és tapasztalatát. Szakértőink készséggel állnak rendelkezésedre, ha úgy érzed, bizonytalan vagy, hogy mi legyen a következő lépés; a megelőzés mindig sokkal egyszerűbb, mint a hibák korrekciója.

Ha szeretnéd átbeszélni velünk a vállalkozásod aktuális helyzetét és a következő lépéseket, foglalj időpontot online konzultációinkra a Zsolya Communication oldalán vagy írj e-mailt a hello@zsolya.com-ra.