A SEO (Search Engine Optimization, magyarul keresőoptimalizálás) nem csak a honlapod vagy a blogod szövegezése kapcsán fontos, hanem az egyes közösségi média felületeken is segítségedre lehet, hogy javítsd posztjaid elérését és nagyobb láthatóságot generálj a vállalkozásodnak. Amellett, hogy a megfelelő stratégiával és az eszközök tudatos használatával sokkal szélesebb közönséget érhetsz el, elmélyítheted a kapcsolatodat a már meglévő követőiddel és megerősítheted a vállalkozásod felé kialakult bizalmat is.

 

Lássuk, pontosan mit jelent a SEO az Instagram világában és mire érdemes figyelni ennek kapcsán 2022-ben!

 

 

SEO az Instagramon? Igen!

 

A lényeg a láthatóság megerősítése, vagyis az, hogy a keresőoptimalizálás szabályainak betartásával olyan Instagram posztokat készíts, amelyek könnyedén magukra vonják a keresőrobotok figyelmét és minél több helyen jelennek meg: akár keresési eredményekként, akár célzott felhasználói fiókokban.

 

Hogy működik az Instagram SEO?

 

Az Instagram algoritmusa minden egyes posztot vagy egyéb tartalmat átvizsgál, hogy tudja, miről szól és ezáltal milyen közönség számára lesz érdekes. Fontos tudnod, hogy az applikáció a posztok rangsorolásánál nem csak a SEO stratégiát veszi figyelembe, hanem egyéb faktorokat is:

 

  • A poszt relevanciája. A lényeg az, hogy a keresési eredmény minél jobban illeszkedjen a keresett kulcsszóhoz, minél hasznosabb információt hordozzon.

 

  • A kereső felhasználó aktivitása. Az applikáció figyelembe veszi a keresést végző felhasználó korábbi aktivitását, vagyis azt, milyen tartalmakat kedvelt, milyen fiókokat követett korábban.

 

  • A keresési eredmények népszerűsége. Ha egy keresett kulcsszóra nagyon sok keresési eredmény érhető el, az Instagram aszerint fogja rangsorolni őket, korábban hányan kedvelték vagy osztották meg ezeket a tartalmakat; a már korábban népszerű tartalmak előrébb fognak szerepelni eredmények között.

 

Az algoritmus vizsgálata teljesen automatikus, ugyanakkor bizonyos trükkökkel elősegítheted, hogy felfigyeljen a tartalmadra és szélesebb közönségnek mutassa meg. Olvass tovább, hogy kiderítsd, mik ezek!

 

 

3+1 Instagram SEO tipp 2022-re

 

Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy előnyödre fordítsd az Instagram SEO szabályait és egy erős és hatékony stratégiát alakíthass ki.

 

Használd a megfelelő kulcsszavakat a posztok szövegezésénél

 

Korábban hashtagek, felhasználónevek vagy helyszínek szerint lehetett keresni az Instagram Felfedezés funkciójában, ma már azonban a kulcsszavaké a főszerep. Ez azt jelenti, ha a posztok szövege tartalmazza a megfelelő kulcsszavakat, sokkal nagyobb elérést generálhatnak.

 

Mit jelent mindez? Azt, hogy most minden eddiginél fontosabb, hogy az egyes Instagram posztok szövege releváns legyen, tartalmazza mindazokat a kulcsszavakat, amelyek nyomán a felhasználók rátalálhatnak a vállalkozásod oldalára. Ehhez jó kiindulópont lehet az a kulcsszó lista, amit a SEO vagy a hashtag kutatáshoz használnál. Persze fontos, hogy nem kell minden kulcsszót beleerőltetni egyetlen posztod szövegébe, mindig csak azokat használd, amelyek az aktuális témához passzolnak.

 

 

Használj kulcsszavakat a profilodon

 

Ha szeretnéd, hogy könnyebben megtalálják a profilodat, jó, ha a felhasználóneved és a profilod leírása is tartalmaz néhány, a vállalkozásod számára releváns kulcsszót. Ha van olyan kulcsszó, ami kifejezetten fontos, írd bele a nevedbe vagy a felhasználónévbe, hiszen ezek is kereshető információk.

 

 

Használj hashtageket

 

Ne feledd: a hashtagek eredeti funkciója, hogy összegyűjtsék azokat a posztokat, amelyek tartalmazzák őket, így biztosítva azt, hogy minél többen láthassák a megosztott információkat. A releváns, kutatás által alátámasztott hashtagek használata még mindig az egyik legerősebb eszköz ahhoz, hogy új közönséget érhess el az Instagram posztjaiddal.

 

 

Írj saját helyettesítő szöveget!

 

A helyettesítő szöveg (angolul Alt Text) egy lehetőség, amivel részletesebb leírást adhatsz egy Instagram posztról. A helyettesítő szöveg eredeti célja, hogy könnyebben érthetővé és elérhetővé tegye a posztod (mintegy virtuális akadálymentesítésként működik), s kiválóan alkalmas SEO célokra is.

 

A helyettesítő szöveget főszabály szerint az Instagram automatikusan generálja a beépített felismerő rendszer segítségével, változó sikerrel. Ha viszont figyelsz arra, hogy magad írd meg, biztosíthatod, hogy jó minőségű és hatékony legyen.

 

A helyettesítő szöveget posztolás közben írhatod meg, a poszt beállításainál lefelé kell görgetni a Speciális beállításokig, majd ott ki kell választani a Helyettesítő szöveg megadása funkciót és már írhatod is a megfelelő kulcsszavakkal ellátott szöveget.

 

 

Reméljük, a fentiek segítenek abban, hogy minél magasabb elérést generálj a posztjaiddal. További inspirációért kövess minket Instagramon is, ha pedig kérdésed van, keress minket a hello@zsolya.com e-mail címen.