Vállalkozóként a szakmai munkád mellett nincs időd arra, hogy kommunikálj a termékeidről vagy szolgáltatásaidról és a márkád lényegéről? Sok időt töltesz a közösségi média felületeken, de nem tudod, melyiket használd a vállalkozásodban? Rengeteg tartalmat gyártasz, de nem vagy benne biztos, hogy éppen azokhoz a felhasználókhoz jut el, akiket tényleg érdekelheti, mivel foglalkozol?

 

Ha a fent felsorolt vagy azokhoz hasonló elakadásokkal küzdesz a vállalkozásodban, olvass tovább és gondoljuk át együtt, mi segíthet!

Gondolkodj stratégiában!

Na de milyen stratégiában? Munkánk során sokszor tapasztaljuk, hogy a vállalkozók, alighogy megszületett bennük egy vállalkozás ötlete, már átgondolatlanul kommunikálnak róla a közösségi médiában és várják, hogy beinduljon az üzlet. Egy ilyen helyzetben hiába dolgoznak együtt a legjobb kommunikációs ügynökséggel vagy közösségi média menedzserrel.

 

A közösségi médiában kommunikálni tehát csak olyan működő vállalkozásról és márkáról érdemes, ami mögött van egy átgondolt, személyre és termékre szabott üzleti stratégia (vagy legalább üzleti terv vagy Business Model Canvas). A közösségi média feladata ugyanis nem az, hogy egy hobbiból elindult vállalkozást üzletileg stabil és profitábilis vállalkozássá tegyen.

 

Tehát, mielőtt bármilyen közösségi média platformon vagy egyéb kommunikációs csatornán megjelentetnéd a vállalkozásodat és a márkádat, teremtsd meg az üzleti alapokat, gondold át, hogyan alakítja át az életedet a vállalkozói lét, mi minden szükséges ahhoz, hogy dolgozni tudj (van-e dolgozószobád, megfelelő bútorod, alkalmas-e az otthonod arra, hogy egyben az irodád/rendelőd/műhelyed legyen vagy szükséged lesz egy más helyszínre). Szánj időt és pénzt a tervezésre, konzultálj szakemberekkel, hidd el, megéri!

 

Ha mindezt átgondoltad, ha megteremtetted a vállalkozásod alapjait, elindulhat a munka és a kommunikáció is. Ezen a ponton fontos átgondolni, hogyan kommunikálsz. Mielőtt bármelyik közösségi média felületen létrehoznál egy vállalkozói profilt, rengeteg pénzt költenél hirdetésekre vagy a honlapod keresőoptimalizálására vagy őrült hírlevél gyártásba kezdenél, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

 

  • Tisztában vagy az iparágad specifikus kihívásaival? Tudod, kik a legismertebb és legsikeresebb versenytársaid?

 

  • Tudod, hogy kinek szeretnél értékesíteni és kik a potenciális vásárlóid? Hol laknak? Hány évesek? Hol vannak jelen az online térben? Milyen iskolai végzettséggel rendelkeznek? Milyen témák iránt érdeklődnek? Milyen nyelveket beszélnek? Hogyan töltik a szabadidejüket?

 

  • Milyen online vagy offline tartalmat fogyasztanak a követőid? Hajlandóak elolvasni hosszabb szöveget vagy inkább egy rövid videós tartalom érdekli őket?

 

  • Miben különbözik a terméked vagy szolgáltatásod az iparágad piacán elérhető többi szolgáltatástól? Miért éri meg a Tiédet választani, még akkor is, ha drágább?

 

Ha van biztos, pontos és átgondolt válaszod a fenti kérdésekre, jó eséllyel megérett a vállalkozásod arra, hogy egy kommunikációs stratégia mentén megtervezhesd, milyen felületeken, milyen eszközökkel, milyen stílusban, hosszúságban és gyakorisággal érdemes kommunikálnod a közösségeddel.

Fontos, hogy lásd, a közösségi média nem fedi le az online kommunikációs lehetőségek egészét, az önmagában csak egy eszköz a sok közül. Bár a mi csapatunk nagyon szereti és nagyon hasznosnak is találjuk az egyes felületeket, arra biztatunk, hogy lásd, melyek azok a helyzetek, amikor a közösségi médiában történő kommunikáció többet árt, mint használ.

 

Fogd fel úgy az online kommunikációdat, mint egy finom ételt, amit kifejezetten a vásárlóidnak szánsz, az ő ízlésük, speciális igényeik alapján készítesz el. Ha megváltoztatod a hozzávalók arányát (pl. többet kommunikálsz a Facebookon, mint az Instagramon, pedig a követőid inkább a fiatalabb korosztály képviselői, akik szívesebben néznek meg egy fotót vagy videót, mint olvasnak egy szöveges posztot), rosszabb minőségű alapanyagot választasz vagy lecseréled a fűszerezést, nem azt az eredményt fogod kapni, amit Te várhatnál magadtól vagy a követőid várnak Tőled. Akkor tehát előfordul, hogy bár rengeteg időt töltöttél főzéssel (online kommunikációval), a várt eredmény, jelen esetben a finom étel (vagyis a profit), elmarad.

 

Ne ijedj meg, az online kommunikációs stratégia nem az óriási cégek kiváltsága, sokkal inkább egy szükséges és megtérülő befektetés a vállalkozásod sikere érdekében. Ha kellő időt, energiát és pénzt szánsz arra, hogy egy jó minőségű stratégia készüljön, amihez bármikor hozzányúlhatsz, de a vállalkozásodat is érintő külső körülmények változása esetén rugalmasan formálhatsz, rengeteg idegeskedéstől és kidobott pénztől kímélheted meg önmagadat és a márkádat.

 

Mi a Zsolya Communication csapatánál számos kiváló szakember tudását ötvözzük, amikor stratégiai projekteken dolgozunk. A csapatunkban több jogász, marketing szakértő, szövegíró, közösségi média menedzser dolgozik, akik a projekt időtartama alatt megismerik a vállalkozásodat, a termékeidet és szolgáltatásaidat, a márkád által képviselt legfontosabb értékeket és üzeneteket, kiderítik, miben különleges a terméked, és ki az, akit ez igazán érdekelhet.

 

Mindezek alapján egy átgondolt, részletes dokumentációban foglaljuk össze, mikor, hol és milyen eszközök használatával érdemes megmutatni a nagyközönségnek, miért vagy Te a legjobb abban, amit csinálsz.

 

Ha úgy érzed, szívesen beszélgetnél arról, milyen lehetőségek rejlenek vállalkozásod számára egy online kommunikációs stratégia megalkotása kapcsán, vedd fel velünk a kapcsolatot a hello@zsolya.com e-mail címen. Ha a vállalkozásod már meglevő stratégiáját szeretnéd újragondolni vagy egyéb elakadást szeretnél leküzdeni, jelentkezz személyes konzultációra vagy három vagy öt alkalmas mentorprogramjainkra!

 

Képek forrása: Freepik