Tudtad, hogy 2019-ben mintegy 4 milliárd email felhasználó volt a világon? Az email még mindig a legpreferáltabb online kommunikációs platform, a többség ezt a felületet nyitja meg először reggel. 

Statisztikák szerint az emailben küldött hírlevelek akár százszor nagyobb átkattintási arányokkal rendelkeznek, mint a közösségi média felületek. Ismerve mindezeket az adatokat, úgy döntöttünk összefoglaljuk Neked, mitől lesz igazán klassz egy hírlevél. 

Dr. Temesvári Orsolya alábbi írásában számos hasznos tippet is találhatsz ahhoz, hogy egy igazán figyelemfelkeltő hírlevelet küldhess közönségednek.

 

Hogyan épül fel egy jó hírlevél?

 

Talán mondanunk sem kell, hogy egy jó hírlevélhez nem árt, ha van eleje, közepe és vége, azaz logikusan felépített, lényegretörő és érthető a szöveg. Az alábbiakban összeszedtünk néhány szempontot, amire a logikus felépítésű szövegen túl érdemes figyelni.

 

A hírlevél tárgya

Mivel a hírlevél tárgya az első dolog, amivel az olvasó találkozik, fontos, hogy kedvet csináljon a hírleveled elolvasásához. Legyen kellően rövid, frappáns, ugyanakkor sokatmondó. Ha a téma engedi, lehet humoros is.

 

Preheader text – ahol minden eldől

Ez a „főcím előtti szöveg”, az a néhány szó, amelyet az email megnyitása előtt a címzett a tárgymező után lát a postafiókjában. Szakértők szerint ez a néhány szó vagy ez a mondat dönthet arról, hogy a címzett megnyitja az e-mailt vagy automatikusan törli

Ebből is látható, hogy egy jó mondat akár 30 %-kal növelheti a megnyitási rátát. Érdemes minél frappánsabb, érdekesebb vagy szokatlanabb kérdést, rövid mondatot vagy CTA (call-to-action) üzenetet elhelyezni itt.

 

Jelezd a fő fókuszt!

Bár sokan állítják az ellenkezőjét, az ember egyszerre egy központi kérdésre tud figyelni. Éppen ezért célszerű bármilyen kampányt vagy a hírlevelet egyetlen téma köré szervezni és jelezni a hírlevél címzettjének, hogy pontosan mi ez a téma (pl. „Legfrissebb ajánlataink”).

 

Személyesség

A személyre szóló hírlevelek 18,8% körüli megnyitási rátával rendelkeznek, míg a nem személyre szabottak majdnem 6%-kal kevesebbel. Bár ma már könnyű automatikusan névre szóló hírlevelet küldeni, ez önmagában nem elég.

 

Nem titok, hogy a hírlevél célja egy minél stabilabb kapcsolat kialakítása a vállalkozásod és ügyfeleid között, ehhez azonban Rád is szükség van. Bátran mutasd meg saját személyiségedet is, mesélj a vállalkozásodhoz vagy az aktuális témához kapcsolódó személyes történeteket.

 

A személyességet erősítheted egy fényképes aláírás hozzáadásával, hogy olvasóid érezzék, nem csak egy arctalan, sablonos „tucat e-mailt” kaptak.

 

Mindemellett figyelj olvasóid igényeire is, a hírlevél elkészítése előtt gondold végig, nekik mire lehet szükségük. 

 

Social és CTA gombok

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy elmondd ügyfeleidnek, hogy milyen reakciót vársz tőlük.

 

  • Ha azt szeretnéd, hogy a weboldaladra navigáljanak a hírleveledből és ott vásároljanak, ennek megfelelő CTA gombot helyezz el a hírlevélben (statisztikák szerint ez 28 %-kal magasabb átkattintási arányt eredményezhet, mint egy normál szövegbe ágyazott link).

 

  • Közösségi média platformra utaló gombok elhelyezésével pedig átirányíthatod őket az egyes oldalaidra; ne felejtsd el hozzátenni, hogy nagyon örülnél annak, ha be is követnének.

 

Légy mobilbarát!

2020-as adatok szerint az email megnyitások 46%-a telefonon történik; talán ezt nem kell tovább magyarázni. Mindenképpen optimalizáld okostelefonra és tabletre is a hírleveled. 

 

Légy jelen, de ne túlzottan!

Statisztikák szerint havonta egy hírlevélnél többet nem érdemes kiküldeni, ezzel lehet a legmagasabb megnyitási és átkattintási rátát elérni. A kevesebb több elve itt is érvényesül; küldj hírlevelet ritkábban, de azt tedd rendszeresen és magas minőségben. 

 

Tűnj ki a tömegből a hírlevél segítségével!

 

Elkészült a hírleveled szövege, van benne CTA, egy személyes történet rólad és még mobilbarát is? Szuper, de hogy lesz ez igazán feltűnő? 

Mutatjuk!

 

  • Használj nagy, figyelemfelkeltő, merész betűtípusokat; ez a legegyszerűbb módszer a figyelem felkeltésre és fenntartására.

 

  • Képek helyett használj illusztrációkat; ezek jobban tükrözik a vállalkozásod márkáját és személyesebbek is lehetnek.

 

  • Figyelj a színekre; válassz a márkád színeihez passzoló árnyalatokat, ugyanakkor minél merészebb, annál jobb!

 

  • Törekedj a tömörségre; a minimalista, kompakt hírlevelek egyre nagyobb teret nyernek. Igyekezz röviden és lényegretörően fogalmazni!

 

  • Légy elérhető; a közönséged körében előfordulhat, hogy valamilyen nehézséggel küzdenek (pl. színtévesztés vagy egyéb kognitív problémák). A betűtípus, betűméret és színek kiválasztásánál érdemes figyelni arra, hogy minél szélesebb rétegek számára jól látható legyen az üzeneted.

 

  • Kísérletezz az elrendezéssel; sok honlap tekintetében is elterjedt, hogy nem lineárisan halad a tartalom. Ezt érdemes kipróbálni hírlevelek esetén is, ezáltal hosszabb és érdekesebb lehet a hírlevél, ami növelheti az olvasottságot és az elkötelezettséget is.

 

  • Adj struktúrát a hírlevélnek; különböző dekorációs elemeket, elválasztókat, ikonokat. Ezek jobban vezetik olvasóid figyelmét és megakadályozzák, hogy elvesszenek az információ áradatban.

 

 

Ha a felsorolt szempontokat figyelembe vetted a hírleveled elkészítésénél, nincs más dolgod, csak kiküldeni a célcsoportod tagjainak. Ne felejts el figyelni az adatvédelmi szempontokra; mindenképpen úgy küldd ki a hírlevelet, hogy a címzettek ne láthassák egymás adatait!

 

Bízunk benne, hogy a fentiek segítségedre lesznek egy szuper hírlevél elkészítésekor. Ha bármilyen kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal. Honlapunkon foglalhatsz időpontot egyéni konzultációinkra.

 

További hasznos tartalmakért kövess minket Facebookon, Instagramon és LinkedInen is!