Veled is előfordult már, hogy többet fizettél egy termékért, mert az hitelesebb volt Számodra? Történt már olyan, hogy azért mentél el egy rendezvényre, mert biztos voltál abban, hogy értékes gondolatokat fogsz hallani egy előadótól? Szeretnéd biztosabb lábakra állítani, hogy mit mondanak a márkádról, amikor nem vagy ott?

 

Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, olvass tovább és derítsd ki, miként építhetsz hitelesebb, megbízhatóbb márkát a történetmesélés, vagyis a storytelling segítségével.

 

 

Használd ki az érzelmek erejét

Bár sokan úgy gondolják, az üzleti életben nincs helye az érzelmeknek, sőt, vannak, akik azt vallják, az ember egy gondolkodó lény, aki néha érez, de ez valójában fordítva van. Érzelmi alapon működő lények vagyunk, akik időnként veszik a fáradságot, hogy gondolkodjanak.

Mi következik ebből?

Az, hogy a leggyorsabban, legkönnyebben és leghatékonyabban az érzelmeinken keresztül tudunk kapcsolódni egymáshoz.

Mesélj olyan történeteket, amik egy specifikus érzelmet fognak kiváltani a közönségből. Ez lehet öröm, boldogság, vágyakozás, lelkesedés, a lényeg, hogy úgy érezzék, pontosan hozzájuk beszélsz, hogy pontosan tudják, miről van szó, mert az ő életükben is megjelennek azok a történetek, érzések és problémák, amiről mesélsz.

 

Találd meg a saját hangod

Nincs kínosabb, mint mesterkélt, vagy ami még rosszabb, hiteles, önmagát adó vállalkozókról másolt történetmesélés technikákkal próbálkozni. Neked pontosan az a feladatod, hogy a saját történetedet meséld el a saját stílusodban, a saját hangodon, a saját humoroddal.

Lehet, hogy abban vagy jó, hogy kendőzetlen őszinteséggel mesélsz arról, miféle kihívásokat rejt egyedülálló anyaként egy egyszemélyes vállalkozást építeni, de az is lehet, hogy szingli harmincas nőként éled meg ugyanezt és mutatod meg ennek előnyeit és hátrányait.

Bármilyen kihívásokkal is küzdj emberként és vállalkozóként, a lényeg, hogy saját módszereiddel, eszközeiddel mutasd meg ezeket, hogy hitelessé válhass.

 

Légy emlékezetes

Érdemes olyan információkat, tényeket, adatokat beépíteni a történeteidbe, ami igazán jellemző a vállalkozásodra és biztos, hogy megmarad a hallgatóság fejében.

Ezek általában olyan dolgok, amivel rendszeresen találkozunk a mindennapjainkban. Használj pl. autóvezetéssel, reggeli forgalommal, iskolával, gyerekneveléssel kapcsolatos hasonlatokat, de akár használhatod a reggeli ébredésnél a szundi gomb megnyomását is, mint egy fontos, emlékezetes elem.

Ha ezeket kreatívan beépíted a történeteibe, az emberek jókat fognak mosolyogni rajta és ha legközelebb ebbe a helyzetbe kerülnek, automatikusan beugrik majd nekik a Te történeted.

 

 

Kommunikálj az értékeidről

Minden márka és vállalkozás megbízhatóságát növeli, ha vásárlók pontosan tudják (vagy inkább érzik), milyen értékek mentén működik.

A vállalkozásodból merített történetek kiváló eszközök lehetnek arra, hogy mindezt megmutasd. Meséld el, hogyan kezelted a legutóbbi ügyfélpanaszt, hogyan sikerült egy problémás vásárlóval megoldásra jutni, vagy éppen miért cserélted le az egyik alapanyagot, amit környezetszennyezőnek ítéltél.

 

Adj megoldást egy problémára

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az embereket nagy általánosságban semmi más nem érdekli önmagukon kívül. Nem különösebben érdekli őket, mit árulsz, mit képviselsz, honnan jössz.

Az érdekli őket, a terméked, a történeteid és az értékeid hogyan segíthetnek nekik, hogyan oldhatják meg általuk a legégetőbb problémáikat.

Ha ezzel a gondolkodásmóddal mesélsz nekik, sokkal nagyobb eséllyel harapnak rá a termékeidre és ajánlják majd őket tovább másoknak is.

 

Építs közösséget

Egy márka vagy egy szolgáltatás hitelét nagyban erősíti, ha egy egész összetartó, lojális közösség van mögötte.

Emberként fontos nekünk, hogy úgy érezzük, tartozunk valahová, ezért mesélj olyan történeteket, amik nem csak egy egyénről, hanem egy közösségről szólnak és amelyek azt éreztetik a vásárlóiddal, hogy a termékeid megvásárlásával vagy a szolgáltatásaid igénybevételével ők is egy exkluzív közösség tagjaivá válhatnak.

 

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „BRIDGE ÜZLETI KÖZÃSSÉGI DÍJ 2023-AS NYERTESE ONLINE ÜZLETI KÃZÖSSÉG DR. SZABÓ ORSOLYA ZSOLYA COMMUNICATION BRIDGEBUDAPEST”

 

Tudtad?

Mi a Zsolya Communication csapatánál óriási hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, mert hisszük, hogy együtt bármire képesek lehetünk.  Ezt 2023-ban a Bridge Budapest a legjobb online üzleti közösségi díjával jutalmazta.

Ez egy kiváló példa arra, hogy mennyire fontos a vállalkozások és az ügyfelek részére a közösség, amit nagyban erősíthetsz a hiteles storytelling erejével.

 

Reméljük, hogy a fentiek a segítségedre lesznek, hogy izgalmas, emlékezetes történeteket mesélj és megerősítsd a vállalkozásod hitelességét. Ne aggódj, nem kell kitalálnod semmilyen extrém történetet, a legjobbak a való életből, a legszürkébb hétköznapokból vett sztorik.

 

Ha kifogytál az ötletekből vagy egy kis kreatív támogatásra van szükséged, jelentkezz egyéni konzultációra a hello@zsolya.com e-mail címen!

 

Képek forrása: Freepik, Facebook