Legutóbbi Instagram élőnk alkalmával Bíró Bernadett független pénzügyi mentorral beszélgettünk a pénzügyi tudatosság fontosságáról, a preventív módszerekről és arról, mire számítson egy kisvállalkozó, ha pénzügyi tanácsadóhoz fordul.

 

Ebben a blogbejegyzésben a live-ban elhangzott fontos gondolatokat gyűjtöttük össze Nektek, ha szeretnétek a teljes beszélgetést megnézni és meghallgatni, akkor kattintsatok ide!

 

Mi az a pénzügyi tudatosság?

 

A pénzügyi tudatosság egy olyan tulajdonság, amivel képesek lehetünk adott helyzetekben pénzügyi szempontból mérlegelni és döntést hozni. Viszont ennek a képességnek az elsajátítása, csak akkor lehetséges, ha rendelkezünk megfelelő mennyiségű információval. Ha már megszereztük a kellő tudást hozzá, akkor olyan gondolkodásmódot alakíthatunk ki, ami folyamatosan arra késztet minket, hogy minden helyzetből a legtöbbet hozzuk ki.

 

Kiknek fontos a pénzügyi tudatosság?

 

Nemcsak a vállalkozás szempontjából fontos a pénzügyi tudatosság, hanem magánemberként is, mivel minden vállalkozó ugyanúgy magánember is egyben, akinek a vállalkozása gyakorlatilag a vagyonát is jelenti. Ezért kiemelkedő jelentőséggel bír az előre tervezés, mivel ha nem vagyunk pénzügyileg tudatosak, akkor az egzisztenciális biztonságunkat veszélyeztetjük.

 

Viszont mivel mindenkinek egyéni problémákkal kell megküzdenie, ezért nincsen egy egyetemes megoldás a pénzügyi tudatosságra, ami érvényes minden kis- és nagyvállalkozóra egyaránt. Ezért olyan akcióterveket kell kialakítani, amik személyre szabottak és a mi életünkre, vállalkozásunkra formáltak és segítenek, hogy a régi, rossz berögződéseket el tudjuk hagyni. Mindig feljönnek különböző veszélyforrások (akár a válság akár egy hétköznapi esemény által előidézett), ilyen esetekben meg kell vizsgálni, hogy az a mi vállalkozásunkra, milyen hatással van, majd különböző forgatókönyveket gyártani, melyek segítik a tovább lépést és ezeket kell begyakorolni. Ezt a folyamatot „jövőemlék” gyártásnak is lehet nevezni.

 

Hogyan néz ki a közös munka egy pénzügyi tanácsadóval?

 

Úgy gondoljatok a pénzügyi tanácsadóra, mint egy segítőre, akivel együtt kidolgozhatjátok a lehetőségeiteket. A közös munka első lépése mindig egy konzultáció, hogy kiderítsétek a valódi probléma honnan gyökeredzik. Ehhez viszont szükség van az ügyfél élethelyzetének, körülményeinek, kötelezettségeinek és a vállalkozásának minden apró részletének az ismeretére. Azt is nagyon fontos átbeszélni, hogy milyen saját életcél áll a vállalkozás mögött.

 

A konzultáció során gyakran fény derül olyan elakadásokra és lehetőségekre, amivel már lehet a továbbiakban dolgozni és stratégiát gyártani, megoldásokat keresni. Ha rapid problémákkal fordulnak a tanácsadóhoz, akkor arra akár egy konzultáció során is már megoldást lehet találni. Olyan eset is van, amikor egy vállalkozás beindítása előtt szeretné tudni az ügyfél, hogy valójában miről szól ez az egész, mennyibe fog kerülni, mikre kell figyelni, mikor jöhet el az a pénzügyi megtérülés, amit szeretne.

Egy egyalkalmas konzultációtól, akár egy induló vállalkozás harmadik évéig eltarthat a közös munka. Lehet teljes mentorálás és évente, félévente, negyedévente, de akár havonta is lehetséges a konzultáció és a vállalkozás pénzügyeinek újratervezése, újragondolása. A mentorálási folyamat függ az üzletágtól, cégmérettől, a rendelkezésre álló anyagiaktól és még sok más egyéni tényező is közrejátszhat. Viszont nagyon fontos, hogy az ügyfélnek mindig joga van azt mondani, hogy álljunk meg és hagyjuk abba a közös munkát.

 

 

Milyen ismétlődő problémák merülhetnek fel a kisvállalkozóknál?

 

Gyakran felmerülő veszélyforrás lehet, hogy nem kontrollálják az ügyfelek a kiadásaikat és a bevételeiket. A mostani helyzetben még inkább fontos és elhanyagolhatatlan a prevenció és az alapos tervezés. Veszélyt okozhat a költségek hirtelen emelkedése, a vevők egy részének eltűnése, ezért a logisztikát is jól át kell gondolni. Tisztában kell lennünk a különböző alternatívákkal pl. kivel tudunk hosszútávú szerződéseket kötni, hogy melyik a jobb beszállító, árajánlatot kérni.

 

A szolgáltatóiparban továbbra is kiemelkedő szerepe van a kapcsolatépítésnek. Nemcsak racionálisan kell gondolkodni, hanem emberileg is. Nem szabad lebecsülnünk a közösség óriási erejét és preventív módon törekedni kell arra, hogy a nagyon magas ügyfélkezeléssel ki tudjunk tűnni a versenytársak közül.

 

Hiedelmek pénzügyi tanácsadókról

 

Előfordulhat, hogy néhányatoknak már volt negatív tapasztalata pénzügyi szakértőkkel kapcsolaltban pl. nem a Ti érdekeiteket nézi, hanem termékeket akar eladni Nektek, ezért érdemes mindig, ha tanácsadóhoz fordultok alaposan utánanézni az adott cégnek vagy személynek. A független tanácsadó esetében, pont abból adódóan mert független, nem egy adott terméket értékesít, hanem személyre szabott megoldásokat gyárt. Nincs elköteleződve se egy termék, se egy pénzintézet mellett. A független pénzügyi segítő célja, hogy rávilágítson a problémákra és lehetőségekre is egyaránt, és hogy olyan komplex megoldást nyújtson, amellyel az egyén elérje céljait. Viszont nagyon fontos, hogy bizalommal forduljatok a szakemberhez, mert csak akkor látja a valódi problémákat, ha őszinték vagytok a vállalkozásotokkal és az élethelyzetetekkel kapcsolatban.

 

Ha lesz válság, akkor mivel kezdjétek a prevenciót?

 

A legelső feladat, hogy próbáljunk meg alkalmazkodni. Az adott szituáció alapján nézzük meg a saját életünkben és a saját vállalkozásunkban, hogy tudunk ehhez úgy alkalmazkodni és úgy változtatni az eddigi működésünkön, hogy az fenntartható legyen ebben az időszakban is.

 

Pro Tipp: A régi berögzőséseket el kell hagyni és újjításokkal, innovatív megoldásokkal kell előállni. Exkluzív, prémium termékek, szolgáltatások bevezetése, amikből nagyobb profitot tudtok termelni. Új értékesítési célpontok feltérképezése pl. az európai piacra betörés.

 

Ha szeretnétek Ti is tudatosan kezelni a pénzügyeiteket és preventív megoldásokat alkalmazni, akkor keressétek fel Bíró Dettit a birodetty@bbudget.hu email címen!

 

Ha pedig az online kommunikációban kérnétek segítséget, akkor keressetek minket a hello@zsolya.com email címen és dolgozzunk együtt a tudatos online jelenléten!