Ha még nem olvastad adatkezelési blogposztunk első részét, itt pótolhatod. Összefoglaltuk benne az adatkezelés és az adatbázis építés alapjait és legfontosabb tudnivalóit legutóbbi Instagram élőnk alapján, amelyben Hajnerné dr. Horváth Barbara adatvédelmi jogi szakértő volt a vendégünk és rengeteg hasznos információval látta el a hallgatókat.

 

Hogyan iratkoztass fel a hírleveledre? – Checkbox készítés

 

A feliratkozás első lépése, hogy megfelelő tartalmú checkboxot helyezzünk el a honlapon. A box megfogalmazásának egyértelműnek kell lennie és előre nem pipálható be a hozzájárulás, mert azzal sérül az önkéntesség elve.

 

Fontos, hogy a szövegezés a lehető legegyszerűbb és érthetőbb legyen és mindenképp szerepeljen benne a „Hozzájárulok” kifejezés.

 

A hírlevél feliratkoztatásnál (ahogy bármilyen adatkezelésnél) a konkrét célt is meg kell fogalmazni, azaz, hogy pontosan mire kérjük el az adatait, továbbá tartalmaznia kell a checkbox-nak az adatkezelési tájékoztatóra vonatkozó linket is.

 

Ha nem csak hírlevelet, hanem direkt marketing emailt is szeretnél küldeni, tehát amelyben bármilyen szolgáltatást népszerűsítesz, akkor ahhoz külön checkboxot kell készítened.

 

 

Csalitermékek és az adatkezelés

 

Számos alkalommal beszéltünk már a csalitermékek fontosságáról (talán emlékszel még a #zsolyachallenge-re, ott külön fejezetet szenteltünk neki). Rövid emlékeztetőül: ez lehet egy letölthető tudásanyag, pl. egy ebook, edukatív füzet, checklist, stb. Bármi, amellyel ingyenesen értéket közvetítesz.

 

Itt is fontos megjegyezni, hogy a csalitermék egy extra dolog, amit ajándékként nyújtasz a potenciális feliratkozóknak, de nem hozhatod őket kényszerhelyzetbe. Azaz, mindig lehetőséget kell teremtened arra, hogy az oldallátogatók a szükséges információk birtokban dönthessék el, akarnak-e hozzájárulni a hírlevélre történő feliratkozáshoz.

 

Mi történik azután, hogy összegyűjtötted az adatokat?

 

Ha eljutottunk eddig a pontig, megkezdődhet a hírlevél vagy DM kiküldése.

 

Ne feledjük: a feliratkozóknak mindig biztosítani kell a lehetőséget az egyszerű, pár lépéses leiratkozásra, amely nem lehet digitális akadálypálya, nem állhat több és bonyolult lépésből, mint amilyen a feliratkozási folyamat volt.

 

Amennyiben valaki nem szeretne tovább hírlevelet kapni, úgy törölnünk kell őt az adatbázisunkból, de ettől nem kell megijedni! A rendszeresen karbantartott, inkább kevesebb, de elkötelezett olvasókból álló adatbázisunk értéke sokkal nagyobb, mint egy több ezres-tízezres, de minimális megnyitási aránnyal bíró bázis.

 

Reméljük, hogy a fenti információk számodra is hasznosak ahhoz, hogy jogilag megfelelően gyűjtsd és kezeld az adatbázisod és belekezdj a hírlevelek kiküldésébe.

 

A teljes beszélgetést itt éred el: www.instagram.com/tv/CV06KprolOR/

 

És végül még egy kis ösztönző Neked: amennyiben a Zsolyára hivatkozva keresed fel Hajnerné dr. Horváth Barbara GDPR szakértőt, akkor 10% kedvezményt kaphatsz az ajánlati áraiból!

 

Ha pedig az online kommunikáció területén lennének még kérdéseid, akkor írj nekünk bátran a hello@zsolya.com email címünkre és jelentkezz mentorprogramunkra vagy  egyéni konzultációnkra!