Online kommunikálni nem nehéz. Tudatosan, következetesen, a brandeddel összhangban kommunikálni viszont annál inkább – főleg megfelelő iránymutatás nélkül.

Cikkünkből megtudhatod, mi is az a kommunikációs stratégia, melyek a legfontosabb alkotóelemei és mégis hogyan lehet segítségedre az online kommunikáció és a közösségi média labirintusában.

Akik régebb óta követik a Zsolya Communication munkásságát (legyen az a Facebook-oldalunk, a csoportunk vagy az Instagram-oldalunkon) , többször is olvashatták már tőlünk: nem hiszünk a céltalan, össze-vissza kommunikációban. Miért? Mert tudatosság nélkül kommunikálni az online térben olyan, mint ismeretlen utcákon térkép nélkül bolyongani: nem kizárt, hogy előbb-utóbb megtalálod, amit keresel, de időt (és üzemanyagot) spórolsz magadnak, ha tudatosan veszed a kanyarokat.

Mi az a kommunikációs stratégia?


A kommunikációs stratégia a sikeres marketing elengedhetetlen összetevője: az elérni kívánt cél, a Buyer Persona, a USP és a branding elemek mentén összeállított kommunikációs terv, mely célkitűzéseid és erőforrásaid megfelelő párosításával támogathat téged. Segítségével tiszta képet kapsz a célközönségednek leginkább megfelelő felületekről és hangnemről, megtudod, hol érheted el leendő ügyfeleidet, és azt is, hogyan tudod őket eredményesen megszólítani.

 

A sikeres kommunikációs stratégia 5 legfontosabb eleme

1. A piac ismerete

A sikeres kommunikációs érdekében nem elég a saját céljaiddal tisztában lenni: ismerned kell az adott szektor sajátosságait és a rá jellemző kommunikációs trendeket, el kell tudnod helyezni magadat és versenytársaidat is az online kommunikációs térképen.

2. A USP (Unique Selling Point/Proposition) meghatározása

Miben más a te terméked, mint a versenytársaidé? Ha Te nem vagy tisztában azzal, miben tér el a terméked vagy szolgáltatásod másokétól, nem várhatod el ezt vásárlóidtól sem, és hiába leszel akár a legjobb a piacon, nem téged fognak választani.

3. A célcsoportod

Ha csak nem papírzsebkendőt vagy mosogatószert árulsz, kizárt, hogy mindenki a célcsoportod legyen! Ha mindenkinek értékesíteni akarsz – így annak is, akinek nincsen szüksége a termékedre/szolgáltatásodra -, számolj azzal, hogy rengeteg fölösleges költségbe vered magad, amíg eléred a tényleges fogyasztóidat.

 A célcsoportod pontos ismerete továbbá azért is elengedhetetlen, mert ennek összetétele fogja meghatározni a kommunikációd stílusát, hangnemét és ideális platformját.

4. A megfelelő csatornák

Hol érheted el a célközönségedet? A célcsoportod offline csatornákon vagy online felületeken van jelen? Használják a Facebookot, Instagramot vagy a LinkedInt a mindennapjainkban? A megfelelő kommunikációs csatornák ismerete és kijelölése elengedhetetlenek ahhoz, hogy elérd a (jól targetált) célközönségedet.

5. Arculat és weboldal

2020-ban kiemelten fontossá vált, hogy vállalkozásod egységes, egyedülálló és igényes megjelenéssel rendelkezzen. Az összetákolt, a branded üzenetével köszönőviszonyban sem álló weboldalak és grafikai anyagok kora lejárt: a márkádat egységesen kell majd kommunikálnod, ehhez pedig szükséges, hogy a tartalom, a hangnem és a dizájn összhangban legyenek, és kerek egészet alkossanak!

 

 

Most, hogy már Te is tudod, melyek a sikeres kommunikációs stratégia legfontosabb – de nem kizárólagos – elemei, láthatod, hogy a stratégia nem egy ijesztő dolog, elkészítése pedig olyan befektetés, mellyel a későbbiekben nem kevés időt, pénzt és bosszúságot spórolhatsz meg magadnak, hiszen mindig lesz mihez nyúlnod, ha úgy éreznéd, útmutatásra szorulnál az online kommunikáció útvesztőiben.

Ráadásul azért sem kell tartanod tőle, mert ez az alkotási feladat nem kizárólag Rád hárul, sőt, a munka oroszlánrészét elvisszük mi: szakértői csapatunk több héten keresztül kart karöltve dolgozik Veled azon, hogy a vállalkozásodnak leginkább megfelelő stratégia szülessen. Így biztos lehetsz abban, hogy a jövőben valóban a megfelelő célközönségnek fogod megfogalmazni a releváns üzeneteidet, amelyek azokon a platformokon és olyan stílusban jutnak el hozzájuk, amiként leginkább az érdekeidet szolgálják.

És ne gondold, hogy a stratégia csak a „nagyok” kiváltsága: ügyfeleink között megfordultak már a pénzügyi szektortól a külföldi állami megbízón át a vidéki tánciskoláig rengeteg különféle izgalmas területről, hiszen egy jól felépített stratégia minden vállalkozásnak elengedhetetlen!

Tudtad, hogy a Zsolya szakértői csapatában jogászok, üzleti tanácsadók, marketing szakember, lektor és változás- és válságmenedzser is segíti a stratégiád összeállítását? Hisz tudod: a Te történeted. A mi szenvedélyünk.

Ha úgy érzed, szívesen adnál egy esélyt a vállalkozásod tudatosabb online kommunikációjának felépítésére, keress minket bizalommal (hello@zsolya.com) és szívesen átbeszéljük veled a stratégiai projekt további részleteit!