Az Instagram 2020 augusztusában elindította a saját videós felületét, az Instagram Reelst. Sokan úgy tekintenek erre a funkcióra, mint egy alkalmazáson belüli „mini TikTok”-ra, ami részben meg is állja a helyét. Ugyanakkor számos különbség is van a két videómegosztó felület között, nem csak technikai értelemben, hanem abban is, hogy végeredményben hogyan és milyen céljából kerülnek oda az egyes tartalmak.

 

Az alábbi blogbejegyzésben összefoglaltuk, melyek a legfontosabb különbségek a két felület között, illetve melyiket mikor és milyen tartalom megosztására érdemes használni. Tarts velünk!

 

Ha a blogposztunk elolvasása után is még maradtak benned kérdések az Instagram Reels kapcsán, csatlakozz hozzánk holnap a Reels fókuszú haladó Instagram workshopunkon!

 

Célközönség és felhasználók

 

Az egyik lényeges különbség a két platform között, hogy kik használják azt. A TikTok felhasználóinak nagy része 30 év alatti (nagyobb részben tizenévesek vagy a 20-as éveik elején járó fiatalok), akik vállalkozó szelleműek, nyitottabbak az organikus fejlődésre. Ha ez a generáció a vállalkozásod célcsoportja, gondold át, milyen vicces és kreatív módon használhatod ki a TikTok felületében lévő előnyöket.

 

Az Instagram (és ezzel együtt a Reels funkció) felhasználói között azonban megtalálhatók 30-as, 40-es vagy akár 50 év fölötti emberek is, akik nagy valószínűséggel más tartalomra vágynak, mint a gyerekeik. Ők valószínűleg kevésbé tudnak lépést tartani a 15 mp-es videókba sűrített információ áradattal, előfordulhat, hogy hajlandóak hosszabb szövegeket olvasni vagy meghallgatni egy részletesebb hanganyagot. Ha ennek a csoportnak szánod a szolgáltatásaidat, inkább az Instagram lehet a Te felületed.

 

 

A legfontosabb technikai különbségek

 

Azt muszáj leszögezni, hogy az Instagram Reels és a TikTok alapvető technikai felszereltsége majdnem teljesen megegyezik. Sokszor csak a funkció elnevezése különbözik (pl. a TikTok felületén Duett segítségével reagálhatunk egy másik felhasználó videójára, az Instagramon ez Remix néven érhető el).

 

A fentiek ellenére összeszedtük, melyek a legfontosabb technikai különbségek:

 

  • Ez egyik leglátványosabb különbség a két alkalmazás interface-én látható. A TikTok jóval puritánabb, egyszerű dizájnt kapott, hiszen a fiatal felhasználók a legegyszerűbb piktogramokból is könnyen értik, hogyan használják az alkalmazást. Az Instagram ezzel szemben elegánsabb, professzionálisabb (vagy annak látszó) megjelenést kapott, ami jobban illik a 30 feletti korosztályhoz.

 

  • A TikTok hosszabb videók rögzítését engedélyezi (15 mp, 60 mp vagy 3 perc), az Instagram Reels ezzel szemben 60 mp-ben maximalizálja a videó hosszát.

 

  • Emellett a TikTok felületén elérhető a Kollázs funkció, ahol egy másik felhasználó videójából egy tetszőleges 5 mp-es részre reagálhatunk a saját videónkkal. Az Instagram Reels ezt a funkciót nem ismeri.

 

Tartalmi különbségek

 

Fontos tartalmi különbségek is vannak a két applikáció között:

 

  • A tartalom szempontjából alapvető különbség az, ahogyan megosztjuk a tartalmakat az egyes felületeken. Alapvetően elmondhatjuk, hogy a TikTok inkább alkalmas a kísérletezésre, ez egy biztonságos hely arra, hogy bármilyen újfajta tartalmat leteszteljünk. Az Instagramon a felhasználók ezzel szemben inkább a biztos, jól bevált videók megosztására törekednek. Sőt, sokan még mindig egy digitális fotóalbumként tekintek az Instagramra, így kevésbé használják azt videó megosztásra.

 

  • Mindkét alkalmazás lehetővé teszi, hogy zenét vagy bármilyen hangot adjunk a videókhoz. A TikTok ebben élen jár: szinte bármilyen zenét megtalálhatunk a platformon, de lehetőség van a saját beszédünk vagy saját hang hozzáadására is. Az Instagram Reels egy kevésbé széles zenei könyvtárral rendelkezik, de itt is lehetőség van a saját hangok használatára.

 

  • Nagy különbség van a két felület között a különböző szerkesztési lehetőségek szempontjából. A TikTokon sokféle effekt közül választhatunk, minél viccesebb, életszerű tartalom megosztásra törekednek a felhasználók. Az Instagram Reels felületén ez épp ellenkezőleg alakul, itt ugyan kevesebb eszközből válogathatunk, de a végeredmény sokszor inkább egy elegáns, profi hatású videó.

 

  • Végezetül a két felület eltér abban is, milyen hosszú szöveget adhatunk meg a videónk leírásában. A TikTok ezt 100 karakterben maximalizálja, az Instagram Reels azonban 2000 karaktert enged. Ez is egy fontos szempont lehet a platform kiválasztása esetében.

 

Melyik platformot használjam?

 

Adja magát tehát a kérdés: melyik felületet használjuk? Melyik segítheti jobban üzleti céljainkat? Hogyan döntsük el, melyik felület passzol a márkánkhoz?

 

Ha egy mondatban szeretnénk válaszolni, azt mondhatjuk, mindkét platform másért, másoknak és máskor hasznos, így vállalkozásod értékeitől, a célközönséged összetételétől, életkorától függően válaszd meg, melyik videódat hol osztod meg.

 

Mindkét platformon lehetőséged van a vállalkozásod népszerűsítésére, megoszthatsz a termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatos videókat. Mivel mindkét platform viszonylag új, rengeteg kihasználatlan lehetőség rejlik benne. Ha eredeti, humoros és minőségi tartalmat gyárt az is figyelsz arra, kinek szánod őket, minden bizonnyal megtalálod a Számodra megfelelő felületet.

 

 

 

Reméljük, a fenti szempontok segítik a megfelelő videómegosztó platform kiválasztását. További inspirációért olvasd el a többi blogbejegyzésünket a Zsolya Communication oldalán vagy írj nekünk a hello@zsolya.com e-mail címre.

Ha részletesebben szeretnéd átbeszélni csapatunkkal a közösségi média megjelenésedet, jelentkezz egyéni konzultációra vagy 3 vagy 5 alkalmas mentorprogramunkra!